Uutisia aiheesta matkailuterveys
-
THL:n ylläpitämä terveydenhuollon ammattilaisille suunnattu rokotus- ja matkailuterveysneuvonnan puhelinpalvelu lopetetaan vuoden 2024 lopussa. Syynä ovat keväällä 2024 pidettyihin muutosneuvotteluihin liittyvät säästötoimet.
-
Antibioottiresistenssi on nopeasti kasvava uhka. Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat maailmalla yleisiä ja leviävät helposti matkailijoiden mukana myös Suomeen.
-
Oletko lähdössä matkalle joulu- tai talvilomalla? Kaukomaille suuntaavan on syytä muistaa hyttysten välittämien tautien riski. Hyttysvälitteisiä tauteja esiintyy laajasti eteläisellä pallonpuoliskolla, myös turistien suosimissa kohteissa. Muista tarkistaa maakohtainen tautitilanne ja suositukset hyvissä ajoin ennen matkaa.
-
Sivuilta löytyy päivitettyä tietoa terveydenhuollon varotoimista. Lisäksi Ruanda lisättiin listaan maista, joihin avustustyöhön tai kyläilemään matkustaville m-rokkorokote voi olla tarpeen.
-
Turun yliopiston kansallisen hinkuyskän ja kurkkumädän asiantuntijalaboratorion tutkimuksissa on löytynyt ensimmäinen hinkuyskän hoidossa yleisesti käytetyille antibiooteille, eli makrolideille, vastustuskykyinen hinkuyskäkanta. Kanta on eristetty pääkaupunkiseudulla heinäkuussa 2024.
-
Marburgin tauti on viruksen aiheuttama vakava verenvuotokuume, joka on läheistä sukua Ebolalle. Marburgin tauti -epidemioita on todettu tähän mennessä 2000-luvulla 12, joista viisi on ollut 2020-luvulla. Ruandassa parhaillaan käynnissä olevassa epidemiassa tautitapauksia on todettu 62.
-
Tänään 24. lokakuuta vietetään maailman poliopäivää. Sen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta poliosta ja kertoa polion ehkäisemiseen liittyvistä ponnisteluista. Euroopasta polio on saatu hävitettyä, mutta poliotartuntoja esiintyy muualla maailmassa edelleen.
-
Lisäksi m-rokkorokote voi olla tarpeen epidemia-alueelle sukulaisten tai ystävien luokse kyläilemään lähteville. Aiemmat rokotussuositukset m-rokon kohonneessa tartuntariskissä oleville ovat edelleen voimassa.
-
Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n mukaan apinarokkoepidemian riski Euroopassa on olemassa, mutta se on pieni. Erityisesti riskiryhmillä sekä todettujen tai epäiltyjen tapausten lähikontakteilla tartunnan riski on kuitenkin kohtalainen tai korkea. ECDC julkaisi riskiarvionsa apinarokosta tänään (16.8.2024). THL:n mukaan Suomessa ja muualla Euroopassa on hyvät valmiudet torjua ja todeta mahdollisia tautitapauksia.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan tuhkarokkoon sairastunut henkilö on matkustanut Viking Line Gabriella -laivalla perjantaina 26. heinäkuuta klo 14.00–16.50 Tallinnasta Helsinkiin. Matkan aikana henkilö on voinut tartuttaa tuhkarokkoa.
-
Kongon demokraattisessa tasavallassa Keski-Afrikassa on käynnissä toistaiseksi maan suurin apinarokkoepidemia. Tapauksia on raportoitu vuoden 2023 alusta yli 20 000. Kongossa esiintyvä kehityslinja I:n virus aiheuttaa vakavampaa tautia kuin Euroopassa viime vuosina kiertänyt apinarokkovirus.
-
Englanti, Ranska ja Yhdysvallat ovat raportoineet 12:sta meningokokkibakteerin aiheuttamasta infektiosta muslimien ympäri vuoden tapahtuvaan Umrah-pyhiinvaellukseen liittyen.
-
Muslimien vuosittainen pyhiinvaellus Saudi-Arabian Mekkaan on tänä vuonna 14.─19. kesäkuuta. Tapahtuma on yksi suurimmista väestön kokoontumisista maailmassa.
-
Matkailijan terveysopas on THL:n toimittama opas verkossa, ja se tarjoaa ajantasaista tietoa terveellisestä ja turvallisesta matkustamisesta. Oppaan maittaisessa luettelossa on aiemmin listattu eri maiden rokotussuositukset- ja rokotustodistusvaatimukset sekä malarian estolääkityksen tarve kussakin maassa.
-
Eteläisellä pallonpuoliskolla matkaavien on hyvä pitää mielessä hyttysvälitteisten tautien, kuten denguen, zikaviruksen ja chikungunyan sekä malarian tartuntariski.
Näytetään 1 - 15 / 15