Rikosepäilyä koskevien tietojen kirjaaminen

Kirjaa lasta koskeviin asiakirjoihin

  • tieto siitä, että epäilystä on tehty poliisi-ilmoitus
  • epäilyn syntymiseen johtaneet tekijät
  • mahdolliset lapsen kanssa käydyt keskustelut.

Lapsen kertomat asiat ja hänelle esitetyt kysymykset on tärkeää kirjata mahdollisimman pian ja sanatarkasti.

Mihin kirjaan rikosepäilyä koskevat tiedot?

  • Lastensuojelussa tiedot kirjataan lastensuojelun asiakaskertomukseen.
  • Terveydenhuollossa tiedot kirjataan lapsen potilaskertomukseen. Terveydenhuollossa väkivaltaepäilyyn liittyvät kirjaukset on lähtökohtaisesti viivästettävä. Tämä tarkoittaa, etteivät ne tule näkyväksi lapsen huoltajille Omakannassa sellaisenaan. Poliisia voi konsultoida, milloin esitutkinta on sellaisessa vaiheessa, että lapsen potilastietoja voidaan antaa.
    Alaikäinen ja Kanta-palvelut - toimintamalli terveydenhuoltoon ja apteekeille
  • Koulussa merkitsemispaikka on joko oppilaskohtaisen oppilashuoltotyön rekisteri tai tietyn oppilashuollon ammattihenkilön, kuten terveydenhoitajan, koulupsykologin tai koulukuraattorin ylläpitämä rekisteri. Paikka riippuu siitä, kuka ilmoituksen on tehnyt ja miten sitä on käsitelty.

Kirjaa työskentely lapsen kanssa sekä siihen liittyvät tiedot perustehtävän mukaisesti lapsen asiakirjoihin.

Varsinainen ilmoitus lapseen kohdistuneesta rikosepäilystä tallentuu poliisin rekisteriin ja lastensuojeluilmoitus sosiaalihuollon asiakasrekisteriin.

Muualla kuin terveydenhuollossa tapahtuva vammahavaintojen tallentaminen

Kun lapsessa havaitaan vammoja, tehdään ilmoitus poliisille. Se huolehtii siitä, että tutkimukset tehdään terveydenhuollon yksikössä ja antaa siihen liittyen toimintaohjeita. Poliisi vastaa myös haastatteluista. Muun kuin poliisin ja terveydenhuollon edustajan ei tule kuvata vammoja tai nauhoittaa lapsen puhetta. On mahdollista pyytää lasta näyttämään mahdollisia vammoja, mutta väkisin ei niitä voi tutkia esimerkiksi nostelemalla lapsen vaatteita.

Kun lastensuojelun sosiaalityöntekijä tekee ensihavainnon lapsen vammasta esimerkiksi kiireellisen kotikäynnin yhteydessä, ei myöskään tule ottaa vammasta valokuvia tai videoida niitä. Esimerkiksi mustelmat ovat voineet syntyä muustakin kuin pahoinpitelystä, ja ne on syytä tutkia terveydenhuollossa. Kaikki havainnot dokumentoidaan mahdollisimman tarkkaan kuvaillen lapsen asiakaskertomukseen.