Uutiset
Vammaisalan uutisia meiltä ja maailmalta.
-
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut oppaan avustavan koiran kanssa matkustamisesta joukkoliikenteessä. Opas kattaa kaikki joukkoliikennemuodot, taksiliikenteen ja lentoliikenteen. Opas pyrkii helpottamaan avustavan koiran kanssa matkustamista kotimaassa. Traficom valvoo vammaisten ja liikkumisesteisten matkustajien oikeuksien noudattamista lento-, juna-, laiva- ja linja-autoliikenteessä.
-
Euroopan unioni on hyväksynyt eurooppalaista vammaiskorttia ja vammaisen henkilön pysäköintilupaa koskevan direktiivin. EU hyväksyi myös direktiivin, jolla vammaiskortti ja pysäköintilupa laajennetaan koskemaan EU-kansalaisten lisäksi jäsenvaltiossa laillisesti oleskelevia kolmansien maiden kansalaisia. Direktiivien tarkoituksena on helpottaa vammaisten henkilöiden matkustamista EU:ssa.
-
Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäismäärien korotukset koskevat pääasiassa terveydenhuollon maksuja, mutta osa korotuksista kohdistuu myös sosiaalipalvelujen maksuihin. Pääsääntöisesti perusterveydenhuollon maksuja korotetaan 22,5 prosentilla ja erikoissairaanhoidon maksuja 45 prosentilla.
-
Omaishoitajat eri alueilla ovat eri asemassa, koska hyvinvointialueet myöntävät omaishoidon tukea erilaisin perustein. Omaishoidon myöntäminen on melko lähellä THL:n vuonna 2022 suosittamia omaishoidon tuen kansallisia myöntämisperusteita (ns. Omakari-kriteerit) alle kolmasosalla alueista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvitys.
-
Hallitus esittää uuden vammaispalvelulain soveltamisalan tarkentamista. Muutoksella määritellään selkeästi, kenelle vammaispalvelulain mukaiset palvelut myönnetään. Uuden lain mukaisten palveluiden sisältö ei muutu.
-
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta on pyydetty tarkennusta esteettömien ajoneuvojen pyörätuolipaikan lattian kaltevuuden osoittamiseen ja mittaamiseen. Lattian kaltevuutta ei saa määritellä pyörätuolipaikan kaltevuuden keskiarvon perusteella eikä sitä saa osoittaa pyörätuolin kaltevuuden perusteella. Valmistajan selvityksen lattian kaltevuudesta tulee perustua testeihin, laskelmiin tai mittauksiin. Selvityksessä pitää myös olla viittaus vaatimusten täyttämisen osoittavaan asiakirjaan.
-
Useisiin sosiaalipalveluihin liittyy erottamattomasti myös potilaan hoitoon liittyviä työtehtäviä. THL on julkaissut sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajille ohjeen, jossa täsmennetään, milloin sosiaalipalveluja antavassa organisaatiossa syntyy myös potilastietoja.
-
STM on julkaissut yhteenvedon uuden vammaispalvelulain soveltamisalan tarkentamista koskevasta hallituksen esityksen luonnoksesta annetuista lausunnoista.
-
Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut asiakkaan ja potilaan itsemääräämisoikeuden vahvistamista koskevan hankkeen (IMO-hanke) seurantaryhmän toiselle toimikaudelle. IMO-hankkeen tavoitteena on uudistaa sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntöä niin, että asiakkaiden ja potilaiden itsemääräämisoikeudesta ja sen rajoittamisesta on säädetty kattavasti.
-
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on antanut ratkaisun (EOAK/5991/2023), joka koskee avoimessa yliopistossa opiskelevien oikeutta toimia tilapäisinä sosiaalityöntekijöinä. Ratkaisun mukaan tilapäisenä sosiaalityöntekijänä saa toimia myös avoimessa yliopistossa sosiaalityön aineopinnot suorittanut henkilö, joka muutoin täyttää laissa määritellyt edellytykset tilapäisenä sosiaalityöntekijänä toimimiselle.
-
Asiakasmäärät kehitysvammaisten laitospalvelussa ja ympärivuorokautisessa palveluasumisessa laskivat vuonna 2023 hieman edellisestä vuodesta. Vaikeavammaisten asumispalvelujen asiakasmäärä pysyi lähes edellisen vuoden tasolla.
-
Vammaispalvelujen järjestäminen hyvinvointialueilla on ollut haasteellista ensimmäisen toimintavuoden aikana. Eniten ongelmia on ollut peruspalvelujen turvaamisessa ja pulaa on sekä henkilöstöstä että rahoituksesta. Palveluiden järjestämisen tapoja on kuitenkin saatu yhtenäistettyä.
-
Sosiaalihuoltolaki on sosiaalihuollon toimintaa säätelevä keskeisin yleislaki. Laissa säädetään sosiaalisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämisestä sekä hyvinvointialueen vastuulle kuuluvista tehtävistä ja palveluista sekä niiden toteuttamisesta. Laki koskee kaikkia asiakkaita lapsista iäkkäisiin. Toukokuussa 2024 päivitetyssä oppaassa on huomioitu 1.1.2024 voimaan tulleet lakimuutokset.
-
Noin 770 000 ihmistä käyttää sosiaalihuollon palveluita Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut ensimmäistä kertaa arvion sosiaalihuollon palveluita käyttävien kokonaismäärästä. Arvio perustuu Sosiaalihuollon seurantarekisterin tietoihin.
-
Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut oppaan asiakastietolain eli sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä annetun lain (703/2023) soveltamisen tueksi.
-
Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja vammaispalvelulain soveltamisalan tarkentamista koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta. Esityksen tavoitteena olisi turvata vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutuminen ja palveluiden saatavuus. Tavoitteena on myös selkeyttää uuden vammaispalvelulain soveltamista niin, että se säilyisi vammaisille henkilöille tarkoitettuna erityislakina. Ehdotettujen lakien on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2025.
-
Opas sosiaalihuollon tiedonhallinnan yhteistyöhön antaa hyvinvointialueille välineitä yksityisten palveluntuottajien ohjaukseen.
-
Vammaisten henkilöiden kuljetuspalveluiden järjestämisessä esiintyy vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuuteen liittyviä ongelmia.
-
Aluehallintovirasto valvoi kehitysvammalain mukaisten rajoitustoimenpiteiden käyttöä. Valvonnassa havaittiin haasteita muun muassa asiakkaiden itsemääräämisoikeuden tukemisessa, rajoitustoimenpiteiden käytön lainmukaisuudessa ja asiakirjojen laatimisessa.
-
Sosiaalihuollon kokonaisrakennetta olisi selkeytettävä ottamalla käyttöön sosiaalihuollon porrastus ja tarkentamalla sisältöohjausta. Sote-uudistuksen tavoitteena oleva palvelujen yhteensovittaminen ja vaikuttavuus edellyttävät vahvaa ja yhdenvertaista sosiaalihuoltoa terveydenhuollon rinnalle.
Näytetään 1 - 20 / 23