Uusi vammaispalvelulaki

Tämän sivun sisältö

Uusi vammaispalvelulaki 

Eduskunta hyväksyi vammaispalvelulain täysistunnossa keskiviikkona 1. maaliskuuta 2023. Asia hyväksyttiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisena (StVM 52/2022 vp). Presidentti vahvisti vammaispalvelulain 14.4.2023. Uusi vammaispalvelulaki löytyy Finlex-verkkopalvelusta. 

Eduskunta hyväksyi vammaispalvelulain (Eduskunta)

Lain voimaantulo

Uusi vammaispalvelulaki tulee voimaan 1.1.2025

Uusi vammaispalvelulaki tulee voimaan 1.1.2025.

Lain soveltamisalaa tarkennetaan erikseen annettavalla hallituksen esityksellä vuoden 2024 aikana.
Tämä hallituksen esitys annettiin eduskunnalle 23.9.2024.
Lue lisää sivulta: Vammaispalvelulain soveltamisalan tarkentaminen

Nykyinen vammaispalvelulaki (380/1987) on tällä hetkellä edelleen voimassa kuten myös kehitysvammalaki (519/1977).

Asian käsittely eduskunnassa

Lain voimaantulon siirtämisen käsittely eduskunnassa

Tutustu uuden vammaispalvelulain mukaisiin palveluihin 

Vammaispalvelujen käsikirjassa on julkaistu uuden vammaispalvelulain (675/2023) mukaisia sisältöjä. Sisällöt on nyt siirretty oikeille paikoilleen Tuki ja palvelut -osioon sekä Asiakasprosessiin. Alta löydät vielä suorat linkit sivuihin, jotka aiemmin sijaitsivat tämän sivun yhteydessä.

Lisätietoja STM:n sivuilta

Koulutukset

STM järjesti kaikille avoimen koulutuksen uudesta vammaispalvelulaista 25.5.2023. klo 10-15.30. Koulutuksen tekstitetty tallenne löytyy seuraavasta linkistä. Huom! Lain soveltamisalaan tarkennetaan nyt syksyllä 2024 annettavalla hallituksen esityksellä.

STM:n Vammaispalvelulain kaikille avoin toimeenpanon koulutus 25.5.2023 (Youtube)

Vammaispalvelulainsäädännön uudistamisen tarkoitus

Vammaispalvelulain uudistuksen tarkoituksena on tukea vammaisen henkilön itsenäistä elämää ja itsemääräämisoikeuden toteutumista, yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteiskunnassa sekä turvata yksilöllisen tarpeen mukaiset, riittävät ja laadultaan hyvät palvelut. Oikeus palveluihin määrittyisi tarpeen, ei diagnoosin perusteella.

Tarkoituksena on, että nykyinen vammaispalvelulaki kumotaan. Uusi vammaispalvelulaki sisältäisi säännökset vammaisille henkilöille järjestettävistä sosiaalihuollon erityispalveluista. Asiakasmaksulain pykälät muutettaisiin vastaamaan uuden lain palveluita.

Samalla tehtäisiin muutoksia sosiaalihuoltolain palvelusuunnittelu- ja päätöksentekoprosessiin. Kehitysvammalakiin jätettäisiin voimaan itsemääräämisoikeuden vahvistamista ja perusoikeuksien rajoittamista sekä tahdosta riippumatonta erityishuoltoa koskevat pykälät. 

Tavoitteena on, että vammaisten henkilöiden yksilölliset tarpeet otetaan jatkossa paremmin huomioon.