De avgiftsfria influensavaccinationerna för riskgrupper inleds i november – samtidigt kan man också ta en coronabooster 

Utgivningsdatum 7.11.2023

Barn och farfar.
Många välfärdsområden inleder influensavaccinationer av personer som hör till riskgrupperna för influensa i början av november. Influensa kan vara en allvarlig sjukdom som kan orsaka farliga följdsjukdomar, såsom lunginflammation, i synnerhet för personer som hör till riskgrupper. Influensavaccinet förebygger virusets spridning och skyddar både den egna hälsan och den närmaste kretsen.  

Personer för vilka influensa utgör ett väsentligt hot mot hälsan eller för vilkas hälsa vaccination är till stor nytta får influensavaccin avgiftsfritt. 

Alla som är mottagliga för allvarlig influensa får avgiftsfritt vaccin, dvs.   

  • alla som fyllt 65 år  
  • barn i åldern 6 månader–6 år 
  • gravida kvinnor 
  • personer som på grund av sjukdom eller behandling hör till riskgruppen 

Avgiftfritt i får även

  • män som inleder sin beväringstjänst och kvinnor som inleder frivillig militärtjänst 
  • personer som bor eller vistas långvarigt i anstaltsliknande förhållanden 
  • personal inom social- och hälsovården och läkemedelsförsörjningen som deltar i den direkta vården eller omsorgen av patienter eller klienter 
  • personer som upprepade gånger har nära kontakt med en person som är särskilt mottaglig för allvarlig influensa eller med en person som är utsatt för allvarlig influensa och som inte kan skyddas med influensavaccin. 

Under den här säsongen får även de som har risk att insjukna i fågelinfluensa avgiftsfritt influensavaccin. Dessa inkluderar bland annat personer som arbetar på pälsgårdar och med fjäderfä, tjänsteveterinärer, laboratoriearbetare som tar eller hanterar fågelinfluensaprover och andra personer som har en hög risk för att smittas av fågelinfluensa på grund av sitt arbete eller andra omständigheter. 

THL rekommenderar influensavaccin även för personer som upprepade gånger är i närkontakt med personer som är mottagliga för allvarlig influensa, men som inte hör till gruppen för avgiftsfri vaccination. För dem är vaccinet på egen bekostnad.

Det används både t vaccin som injiceras och nässprayvaccin 

Under influensasäsongen 2023–2024 används i det nationella vaccinationsprogrammet för alla åldersgrupper vaccinet VaxigripTetra som injiceras samt vaccinet FluenzTetra som är avsett för 2–6-åringar. Samma preparat användes också under förra säsongen. , I enlighet med Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendation har en av de fyra virusstammarna bytts ut jämfört med i fjol.  

”WHO kontrollerar varje halvår virusstammarna i vaccinerna så att vaccinen så effektivt som möjligt skyddar mot virus som cirkulerar under den kommande säsongen”, säger THL:s överläkare Hanna Nohynek

I samband med influensavaccinet kan man också ta coronavaccin 

I höst rekommenderas också en boosterdos av coronavaccinet för alla som fyllt 65 år, alla som fyllt 18 år och som hör till riskgrupperna för corona och alla som fyllt 12 år med kraftigtimmunbrist. Boosterdosen rekommenderas oberoende av hur många coronavaccindoser man har fått eller hur många gånger man har haft coronasjukdomen.  

För att vaccinet skall vara till önskad nytta bör det dock ha gått minst tre månader sedan föregående coronavaccin eller sedan insjuknandet i någon av coronavarianterna. Som boosterdos används variantanpassade preparat.  

Information om vaccinationsarrangemangen från det egna välfärdsområdet 

Välfärdsområdena informerar inom sitt område om hur influensa- och coronavaccinationerna för riskgrupperna ordnas och när och var man kan ta vaccinationerna.  

Andra än de som har rätt till avgiftsfri influensavaccination kan köpa vaccinet på apoteket med läkarrecept och få vaccinet injicerat till exempel på hälsostationen. Vaccinet kan också fås på en privat läkarstation. En del arbetsgivare erbjuder sinaanställda influensavaccination via företagshälsovården.  

Coronavaccin finns tills vidare inte tillgängligt via företagshälsovården eller på recept från apotek.   

Influensaepidemin har ännu inte börjat, men antalet coronainfektioner har ökat  

Influensaepidemin har ännu inte börjat i Finland. Under oktober har det rapporterats enstaka fall av influensa varje vecka till THL:s registret över smittsamma sjukdomar, men det finns för närvarande ingen signifikant ökning av antalet fall. Däremot har det skett en ökning av antalet coronainfektioner i flera välfärdsområden.

THL följer utvecklingen av både corona- och influensasituationen och uppdaterar regelbundet aktuell information på hemsidan. 

Mer information 

Vad är influensa? (THL)

Vaccin mot influensa (THL)

Influensavaccination av närstående till personer med risk för allvarlig influensa (THL)  

Vacciner och coronaviruset (THL)

Boosterdos av coronavaccin under höstvintern 2022 (THL)

Influensavaccinationstäckningen (THL) 

Aktuell influensaöversikt (THL) (på finska) 

Veckorapport om uppföljningen av coronaviruset i avloppsvatten (THL) (på finska)
 
Hanna Nohynek
överläkare (vaccinering och vacciner)
THL
tfn 029 524 8246
[email protected] 

Mia Kontio 
ledande expert (vaccinering och vacciner)
THL  
tfn 029 524 8365
[email protected]  

Niina Ikonen
ledande expert (influensa- och coronauppföljning)
THL
tfn 029 524 8413
[email protected] 

Huvudwebbplats Ikääntyminen Infektiotaudit ja rokotukset influensa - thlfi-sv influenssa - thlfi-sv rokotukset - thlfi-sv vaccinationer - thlfi-sv