Hur fastställs vaccinatörens vaccinations-kompetens?
På denna sida finns exempel hur man kan fastställa vaccinatörens teoretiska och praktiska kompetens.
THL:s anvisningar är inte juridiskt bindande. Anvisningarna syftar till en högklassig, säker och korrekt vaccinationsverksamhet.
En högklassig vaccinationsverksamhet förutsätter att vaccinatörens teoretiska och praktiska kunskaper fastställs.
Vaccinationskompetensen kan fastställas bl.a. med
- utbildning
- skriftliga eller muntliga examen
- praktisk examen
Det är viktigt med lokalt förankrad introduktion och skolning
Även den lokala introduktionen och skolningen är viktig för att fastställa vaccinationskompetensen. Genom lokal utbildning kan man t.ex. säkerställa att vaccinatören har bekantat sig med enhetens vaccinationsverksamhet och kan dokumentera vaccinationerna korrekt.
Den lokala skolningen behövs för att garantera uppdaterat kunnande, t.ex. då vaccinationsprogrammet förändras eller då man organiserar epidemi- eller pandemivaccinationer.
Man kan i viss mån variera skolningen och vidareutbildningen efter vaccinatörens individuella behov beroende på hur många olika vaccinationer hen ger och hur självständigt hen arbetar. Det är viktigt att försäkra sig om att vaccinatören behärskar grunderna i vaccinering och de vaccinationer som ingår i arbetsuppgifterna.
Oberoende av hur vaccinationsutbildningen har förverkligats är det alltid extra viktigt att säkerställa att vaccinatören har beredskap att identifiera en anafylaktisk reaktion och behärska den akuta vården. Dessutom är alltid viktigt att säkerställa att en vaccinatör som vaccinerar på egen hand även kan återuppliva.
Se sidan Vad bör vaccinatören kunna
Fastställande av den teoretiska kompetensen
I enhetens plan för läkemedelsbehandling definieras hur den teoretiska kompetensen skall fastställas och påvisas.
Säker läkemedelsbehandling : Handbok för upprättande av plan för läkemedelsbehandling. Publikationens permanenta adress (Statsrådet, på finska)
En grundlig skolning garanterar en mångsidig vaccinationskompetens
Om en vaccinatör ger många olika vaccinationer på egen hand behöver hen en grundlig skolning. T.ex. barnrådgivningens hälsovårdare behöver ett mångsidigt kunnande. Det gäller även sjukskötare som ger resevacciner och hälsovårdsråd för resan eller dem som i arbetet behöver mångsidigt kunnande.
Den nationella utbildningshelheten i vaccinationskunskap som har sammanställt av yrkeshögskolorna och THL har utarbetats för att fastställa vaccinationskompetensen. Den består av två studieavsnitt som även innefattar nationella tentamen:
- Grunderna i vaccinationskunskap (2 sp, 54 timmar)
- Fördjupad vaccinationskunskap (1 sp, 27 timmar)
Ett sätt att påvisa mångsidig teoretisk kompetens är att genomföra båda studieavsnitten.
Studieperioderna i den nationella utbildningshelheten i vaccinationskunskap används inom den examensinriktade utbildningen vid nästan alla yrkeshögskolor där man kan studera till hälsovårdare, sjukskötare, barnmorska eller förstavårdare. Det är värt att notera att en del av de studerande eventuellt bara har utfört det grundläggande avsnittet i vaccinationskunskap.
Utbildningshelheten är även lämplig som fortbildning.
Tilläggsuppgifter: Den nationella utbildningshelheten i vaccinationskunskap
När räcker det med specifikt riktad skolning och hur påvisas den?
Om vaccinatören på egen hand ger t.ex. bara influensavaccinationer kan den teoretiska skolningen och påvisande av kompetensen omfatta enbart influensan, influensavaccinationer, vaccinpreparaten som används och grunderna i vaccination samt viktiga kunskaper gällande vaccinationssäkerheten.
Om en person, som under övervakning av en sjukskötare som har behörig vaccinationskompetens, endast injicerar själva vaccinet (d.v.s som arbetspar), kan påvisandet av skolningen och kunnandet koncentreras till vaccinpreparaten som används, vaccinhanteringen samt själva vaccinationsprocessen, och att de rätta vaccinationsteknikerna behärskas.
Det teoretiska kunnandet fastställs enligt enhetens läkemedelsbehandlingsplan, t.ex. skriftligt eller muntligt.
Hur kan man påvisa de praktiska färdigheterna?
Vaccinatören påvisar det praktiska kunnandet och att hen behärskar vaccinationsprocessen, genom att vaccinera personer som motsvarar den åldersgrupp som hen enligt sin arbetsbeskrivning skall vaccinera.
I hälsovårdarnas examen ingår även praktiska övningar i hur man klarar av vaccinationsprocessen och hur man vaccinerar. En del av yrkeshögskolorna har inte inkluderar praktisk träning i vaccinationsfärdighet i t.ex. utbildningen för sjukskötarexamen.
Vaccinationsfärdigheten kan inövas även lokalt
Om den examensinriktade skolningen eller fortbildningen inte överhuvudtaget har innehållit praktiska övningar i vaccinationsfärdighet, kan man för att påvisa färdigheten ordna lokal utbildning i hur man klarar av vaccinationsprocessen och hur man vaccinerar.
Det lönar sig att utnyttja THL:s sidor om Vaccinationsprocessen och videor om vaccinationsteknik i undervisningen. Det är viktigt att handledaren är en erfaren vaccinatör som har erfarenhet av handledning och hur man påvisar kunnandet.
En erfaren vaccinatör kan bedöma hur en person behärskar vaccinationsprocessen och vaccinationsfärdigheten i praktiken.
THL:s anvisningar för hur kunnandet visas och bedöms: