Närkontakter till personer som insjuknat i mpox (apkoppor)
En person som smittats av mpox (apkoppor) anses vara smittsam från att symtomen framträder ända tills sårskorporna på hudblåsorna har försvunnit. Om de första symtomen saknas börjar smittsamhetsperioden 1 dygn innan hudsymtomen uppkommer.
I allmänhet är det första symtomet feber, huvudvärk, trötthet. 1–3 dygn efter de första symtomen uppkommer det knottror och blåsor på huden. De första symtomen kan vara mycket lindriga eller saknas helt, varvid det första symtomet kan vara att man bara får knottror och blåsor.
Mer information om symtomen på mpox
Vilka hör till närkontakterna?
Denna definition gäller den apkoppsepidemi som pågår i världen just nu.
Som närkontakter till en person som insjuknat i mpox klassificeras i regel personer som träffat den insjuknade personen under hans eller hennes smittsamhetsperiod (se definitionen ovan) i samband med de kontakter som nämns nedan:
- Den insjuknades sexkontakter (den viktigaste närkontaktgruppen).
- Personer som har varit i direkt kontakt med blåsorna eller sekret från blåsorna.
- Personer som bor i samma hushåll eller som utifrån riskbedömningen har vistats i motsvarande förhållanden med den insjuknade personen.
- Riskbedömningen kan till exempel påverkas av om personerna har haft flera fysiska kontakter (såsom personer som har övernattat i samma rum) och/eller om personerna har använt samma kläder, sängkläder eller föremål (till exempel bestick) som den insjuknade.
- Personer som vårdat den insjuknade (såsom hälsovårdspersonal), och som inte har skyddat sig på behörigt sätt. Se rubriken Hur man skyddar sig inom hälso- och sjukvården på sidan om mpox.
- Till närkontakter räknas inte nödvändigtvis en anställd inom hälso- och sjukvården som har använt ett kirurgiskt mun- och nässkydd när han eller hon undersökt och vårdat en insjuknad, och om kontakten varit kort.
- Laboratoriepersonal som på grund av en arbetsolycka har exponerats för ett prov som innehåller viruset.
- Övriga personer som definieras som närkontakter på basis av riskbedömningen som fastställs från fall till fall.
- Till exempel personer som har vistats i längre tider (över 3 timmar) ansikte mot ansikte (på avstånd mindre än 2 meter) med en insjuknad.
- Sexuella umgängen som inte kan identifieras. Till exempel en händelse eller ett evenemang där man haft sex med okända personer. Då strävar man efter att förmedla informationen om den möjliga exponeringen via evenemangsarrangören till deltagarna.
Rekommendationer för närkontakter
Det är viktigt att närkontakterna följer rekommendationerna nedan i 21 dygn efter den senaste exponeringen eller tills smitta har uteslutits på annat sätt.
Närkontakter rekommenderas
- Följ dagligen upp uppkomsten av symtom och kontakta hälso- och sjukvården per telefon om det uppkommer symtom. Eventuella symtom är bland annat feber, huvudvärk, trötthet och hudsymtom. Mer information om symtomen på mpox.
- Laktta god handhygien och använda munskydd. Det är bra att tvätta händerna noggrant och/eller använda handsprit.
- Avhålla sig från sexuella kontakter och andra fysiska kontakter, även med familjemedlemmar.
- Undvika att ha närkontakt till gravida kvinnor och barn samt personer med allvarliga grundsjukdomar (med immunbrist).
- Undvika kontakt med djur, särskilt gnagare, men också andra däggdjur och husdjur.
Ovanstående anvisning är en rekommendation och det finns ingen juridisk skyldighet att följa den. Det rekommenderas dock att anvisningarna följs, eftersom det minskar risken för fortsatt smitta och förebygger spridningen av sjukdomen.