Infografer om sysselsättning och anställningsförhållanden
På den här sidan hittar du illustrerad information om jämställdhetsläget i arbetslivet och inom utbildningen i Finland. Syftet med infograferna på sidan är att stärka kunskapsunderlaget för uppföljning av jämställdhetssituationen och synliggöra jämställdhetsproblem som förhindrar jämställdhet mellan könen och likabehandling i arbetslivet.
Infograferna innehåller korsande granskningar enligt kön (kvinnor/män) samt härkomst (personer med finländsk och utländsk bakgrund), utbildningsnivå och bakgrundsland. Uppgifterna om kön grundar sig på uppgifter från befolkningsregistret.
Infograferna är fritt tillgängliga. Ladda ner dem för eget bruk och utnyttja dem till exempel som en del av dina presentationer, inlägg i sociala medier, rapporter och andra publikationer.
Infograferna är indelade i tre sidor:
- Infografer om sysselsättning och anställningsförhållanden (denna sida)
- Infografer om segregationen i arbetslivet
- Infografer om utbildningen
Jämställdhetsinfografer: Sysselsättning och anställningsförhållanden
Andel sysselsatta och arbetslösa enligt kön och härkomst i Finland
Av kvinnor med utländsk bakgrund är 54 procent sysselsatta och av männen 70 procent. Av hela befolkningen är 62 procent av kvinnorna och 66 procent av männen sysselsatta.
Av kvinnor med utländsk bakgrund är 14 procent arbetslösa och av männen 11 procent. Av hela befolkningen är 7 procent av kvinnorna och 9 procent av männen arbetslösa.
Andel sysselsatta enligt kön och härkomst i Finland
Av kvinnor med utländsk bakgrund är 54 procent sysselsatta och av männen 70 procent. Av hela befolkningen är 62 procent av kvinnorna och 66 procent av männen sysselsatta.
Högre utbildningsnivå främjar inte sysselsättningen av kvinnor med utländsk bakgrund som i andra grupper.
Andel arbetslösa enligt kön och härkomst i Finland
Av kvinnor med utländsk bakgrund är 14 procent arbetslösa och av männen 11 procent. Av hela befolkningen är 7 procent av kvinnorna och 9 procent av männen arbetslösa.
Kvinnor från Mellanöstern och Nordafrika har den sämsta sysselsättningsgraden.
Andel personer med utländsk bakgrund i tidsbestämt arbete i Finland
Av kvinnor med utländsk bakgrund arbetar 25 procent i tidsbestämt arbete. Den motsvarande andelen bland männen är 17 procent. Av personer med utländsk bakgrund utförs tidsbestämt arbete mest av kvinnor (41–49 procent) och män (24–26 procent) som flyttat till Finland från Mellanöstern och Afrika.
Andel deltidsarbetande enligt kön och härkomst i Finland
Deltidsarbete utförs 25 procent av kvinnorna och 14 procent av männen med utländsk bakgrund. Av hela befolkningen är 12 procent av kvinnorna och 5 procent av männen i deltidsarbete.
Deltidsarbete utförs mest av kvinnor (44 procent) som flyttat till Finland från Mellanöstern och Nordafrika och män (39 procent) som flyttat till Finland från Afrika (exkl. Nordafrika).
Diskriminering av personer med utländsk bakgrund i Finlands arbetsliv
Män med utländsk bakgrund rapporterade att de upplevde mer diskriminering i arbetslivet i Finland än kvinnor med utländsk bakgrund. De vanligaste formerna av diskriminering i arbetslivet som män och kvinnor med utländsk bakgrund upplevde var arbetskamraternas och chefernas diskriminerande attityder, diskriminering i möjligheterna att avancera i karriären och diskriminering i avlöningen.
Källor
Valen av jämställdhetsinfografer grundar sig på jämställdhets- och likabehandlingsexperternas synpunkter på jämställdhetsläget och de centrala jämställdhetsproblemen, samt på målen för projektet Moninaisesti parempi (ESF) som genomfördes åren 2019–2022.
Infograferna har gjorts som en del av projektet Moninaisesti parempi (2019–2022) som finansieras av Europeiska socialfonden (ESF).
Moninaisesti parempi -project (på finska)
Välfärdsundersökningen för personer födda utomlands (FinMonik)