Psykisk hälsa i kristid
Rysslands anfall mot Ukraina kan väcka ångest och rädsla, även om det inte finns något direkt hot om krig här. Man vill hjälpa de nödställda i krigszonen. Situationen berör oss alla på ett eller annat sätt, så både vår egen och våra närståendes ork sätts på prov.
På den här sidan har vi samlat material som ska hjälpa människor att må bra och orka psykiskt samt hjälpa andra i en krissituation.
På denna sida:
- Gör vardagliga saker som stöder en god psykisk hälsa och ork i vardagen
- Tips för god sömn
- Verktyg för att stärka det psykiska välbefinnandet
- Gå med i frivilligverksamhet
- Omedelbar samtalshjälp
- Hjälp med att hantera oro som orsakas av kriget i Ukraina
Gör vardagliga saker som stöder en god psykisk hälsa och ork i vardagen
Ät bra
Ät mångsidigt och mycket grönsaker, frukt och bär. Det viktigaste är mångsidighet och måttlighet, en bit choklad då och då skadar inte hälsan. Gör matlagningen och måltiderna till gemensam kvalitetstid med familj och vänner.
Rör dig mycket
Man mår bra av att röra på sig. Regelbunden motion förbättrar självkänslan och hjälper till att koncentrera sig, sova och känna sig bättre. Motion hjälper också till att hålla hjärnan och andra viktiga organ friska. Motionera på ett sätt som känns bra för dig och som du tycker om.
Sov tillräckligt
Sinnet och hjärnan behöver sömn mot trötthet och för att återställa vakenheten, förebygga stress och upprätthålla en god sinnesstämning.
Drick måttligt med alkohol
Ofta dricker man alkohol för att förändra humöret – vissa för att klara av rädsla eller ensamhet – men dess bedövande effekt är tillfällig. Ett glas vin till maten är ett exempel på måttlig alkoholkonsumtion.
Håll kontakten
Familj och vänner är viktiga för oss. Ha kontakt med människorna omkring dig. Var inte ensam med dina bekymmer.
Prata om dina känslor
Genom att prata om känslor och dela dem med andra kan man upprätthålla en god psykisk hälsa och bättre klara av svåra och stressande tider. Att prata med andra är inte ett tecken på svaghet, utan ett utmärkt sätt att ta hand om sin egen hälsa och sitt välbefinnande.
Acceptera dig själv
Var empatisk mot dig själv. Ingen av oss är perfekt. Respektera dig själv som du är.
Var närvarande
Psykiska färdigheter, som förmåga till accepterande medveten närvaro, stöder den mentala hälsan. Var medveten om din omgivning och dina känslor.
Ta hand om andra
Var vänlig, be om ursäkt och förlåt andra. Visa medkänsla. Genom att påvisa empati och hjälpa andra mår man också bra själv. Att ta hand om andra människor är viktigt för att upprätthålla relationer. Gör volontärarbete eller hjälp en granne.
Ta en paus och slappna av
Byt miljö, ha en halvtimmes lunchpaus eller en avkopplande stund på kvällen. Redan en paus på några minuter från en uppgift kan bidra till att minska stressen. Meditations-, andnings- och avslappningsövningar har konstaterats främja den psykiska hälsan.
Gå ut i naturen
Naturen lugnar och lindrar stress. I naturen förbättras humöret och positiva sinnesstämningar förstärks.
Var aktiv, njut av livet
Håll på med hobbyer, njut av kultur och konst. Gör det som ger dig glädje och tillfredsställelse. Se till att ha tillräckligt med fritid.
Gör något som du är bra på
Vad är meningsfullt för dig? Meningsfulla aktiviteter minskar stressen. Vanligtvis är man bra på just de saker som man njuter av att göra.
Må bra på jobbet
Meningsfullt arbete och goda relationer på arbetsplatsen främjar den psykiska hälsan. Hitta sätt att främja din egen och dina arbetskamraters arbetshälsa.
Var nyfiken och lär dig nya saker
Studera, prova något nytt och utmana dig själv. Att lära sig nya saker förbättrar självkänslan och stöder det psykiska välbefinnandet.
Be om hjälp
Ingen av oss är perfekt. Om du har det svårt och inte orkar, be om hjälp.
Tips för god sömn
Sömn är en känslig hälsomätare. Sömnen störs lätt av såväl psykiskt som fysiskt belastande faktorer. Till följd av detta kan nattsömnen bli kortare eller längre än normalt. Även störningar i dygnsrytmen tar sig uttryck antingen som sömnlöshet eller överdriven sömnighet. Via länkarna hittar man anvisningar för god sömn.
Verktyg för att stärka det psykiska välbefinnandet
För att stärka det psykiska välbefinnandet har man utvecklat verktyg med vilka man kan utveckla till exempel emotionella färdigheter och medvetenhet samt interaktions- och problemlösningsfärdigheter.
- Material och utbildningar (Mieli Psykisk Hälsa Finland)
- Verktyg för mentalt välbefinnande (Psykporten)
Gå med i frivilligverksamhet
En av de faktorer som ökar välbefinnandet mest är upplevelsen av att vara viktig för andra människor. Frivilligarbete stöder psykiskt välbefinnande. Du kan själv bli volontär eller söka frivilligstöd. Var inte ensam. Många olika organisationer erbjuder verksamhet.
- Som frivillig hjälper du (Röda Korset)
- Centralförbundet för de gamlas väl ry
- Bli volontär (Helsingforsmission)
Man kan hjälpa ukrainarna via flera organisationer. Via länken nedan hittar man information om hur man kan hjälpa Ukraina och dess grannländer.
Omedelbar samtalshjälp
Om du upplever det nuvarande världsläget som mycket svårt för dig, kan du tala med en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Var inte ensam om du har självdestruktiva tankar. Ring och berätta om dina tankar för en närstående.
Du kan också ringa till någon av flera riksomfattande telefontjänster som upprätthålls av organisationer, söka dig till social- och krisjouren eller hälso- och sjukvårdens jourmottagning eller akuten.
- Kristelefonen 09 2525 0111 (jour 24 timmar om dygnet, alla dagar)
- SOS-kriscentret (Mieli Psykisk Hälsa Finland)
- Finskspråkigt samtalsstöd på nätet (Mieli Psykisk Hälsa Finland)
- Barn- och ungdomstelefonen (Nuortennetti) 0800 96 116 (Barn- och ungdomstelefonen betjänar måndag till onsdag kl. 14-17 samt torsdagar kl. 17-20. Du kan ringa gratis och anonymt och tala om de saker som intresserar eller tynger dig)
- Pojkarnas telefon (Befolkningsförbundet)
Hjälp med att hantera oro som orsakas av kriget i Ukraina
Kriget i Ukraina har chockat många. Via länkarna nedan hittar man material om hur man hanterar oro som kriget orsakar.
- Ukrainakrisen kan vara uppskakande (Röda Korset)
- Vad kan man göra om diskussioner om kriget väcker oro (Mieli Psykisk Hälsa Finland)
- Att uthärda oro och osäkerhet vid krigshot (Psykporten)
- Hur prata med barn och unga om krig (Mannerheims Barnskyddsförbund)
- Information om ångest hos barn och metoder för att behandla saken, webbplatsen finns bland annat på svenska, ukrainska och engelska (Tillsammans klarar vi oss -webbplatsen, Åbo universitet, barnpsykiatri)
- En arbetsbok om att hantera bekymmer med barn i åldrarna 4-9, tillgänglig på 9 språk, till exempel på finska, ukrainska och ryska (Skydda Barn)
- Videor på olika språk om psykisk hälsa och ansökningar om stöd i Finland (YouTube, Turun Kriisikeskus)
Material om hälsa och välbefinnande som hjälper yrkesutbildad personal att bemöta personer som kommit till Finland.
Stöd för hälsa och välbefinnande hos personer som flytt från Ukraina (Invandring och kulturell mångfald)