Mielen hyvinvointi kriisiaikana

Lapsen ja aikuiset kädet, käsi kädessä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi herättää ahdistusta ja pelkoa, vaikka välitöntä sodan uhkaa ei olisikaan. Sota-alueella hädässä olevia halutaan auttaa. Tilanne koskettaa meitä kaikkia tavalla tai toisella, joten sekä oma että läheisten jaksaminen on koetuksella.

Tälle sivulle olemme koonneet materiaalia henkisen hyvinvoinnin ja selviytymisen tukemiseksi sekä muiden auttamiseksi kriisitilanteessa. 

Tällä sivulla: 

Tee arjen asioita, jotka tukevat hyvää mielenterveyttä ja jokapäiväistä jaksamista

Syö hyvin

Syö monipuolisesti ja paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Tärkeintä on monipuolisuus ja kohtuullisuus, pala suklaata silloin tällöin ei terveyttä horjuta. Tee ruoanvalmistuksesta ja syömisestä perheen ja ystävien yhteistä laatuaikaa. 

Liiku paljon

Liikkumisesta tulee hyvä olo. Säännöllinen liikunta parantaa itsetuntoa ja auttaa keskittymään, nukkumaan ja tuntemaan olon paremmaksi. Liikunta auttaa myös pitämään aivot ja muut tärkeät elimet terveinä. Liiku tavalla, joka tuntuu omaltasi ja josta nautit.

Nuku riittävästi

Mieli ja aivot tarvitsevat unta, joka poistaa väsymyksen, palauttaa vireyden, auttaa ehkäisemään stressiä sekä ylläpitää hyvää mielialaa. 

Käytä alkoholia maltillisesti

Alkoholia juodaan usein mielialan muuttamiseksi – jotkut selvitäkseen pelosta tai yksinäisyydestä– mutta sen turruttava vaikutus on väliaikainen. Esimerkiksi lasi viiniä ruuan kanssa on alkoholin käyttöä maltillisesti. 

Pidä yhteyttä

Perhe ja ystävät ovat meille tärkeitä. Ole yhteydessä ympärilläsi oleviin ihmisiin. Älä jää huoliesi kanssa yksin.

Puhu tunteistasi

Tunteista puhuminen ja niiden jakaminen toisen kanssa auttaa ylläpitämään hyvää mielenterveyttä ja selviytymään paremmin vaikeina ja stressaavina aikoina. Toiselle ihmiselle puhuminen ei ole heikkouden merkki, vaan loistava tapa huolehtia omasta terveydestä ja hyvinvoinnista.

Hyväksy itsesi

Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan. Kukaan meistä ei ole täydellinen. Arvosta itseäsi sellaisena kuin olet.

Ole läsnä

Mielen taidot, kuten kyky hyväksyvään tietoiseen läsnäoloon tukevat mielenterveyttä. Ole tietoinen ympäristöstäsi ja omista tunteistasi.

Huolehdi toisista

Ole ystävällinen, pyydä ja anna anteeksi. Osoita myötätuntoa. Empatian osoittaminen ja muiden auttaminen tuo myös itselle hyvän olon. Toisista ihmisistä huolehtiminen on tärkeä osa ihmissuhteiden ylläpitämistä. Tee vapaaehtoistyötä tai auta naapuria.

Pidä tauko ja rentoudu

Vaihda maisemaa, pidä puolen tunnin lounastauko töissä tai rentouttava iltahetki. Jopa muutaman minuutin tauko jostain tehtävästä saattaa auttaa vähentämään stressiä. Meditaatio- ja hengitys- ja rentoutumisharjoitusten on todettu edistävän mielenterveyttä. 

Mene luontoon

Luonto rauhoittaa ja lievittää stressiä. Luonnossa mieliala kohenee ja myönteiset mielialat vahvistuvat.

Ole aktiivinen, nauti elämästä

Harrasta, nauti kulttuurista ja taiteesta. Tee sitä mikä tuottaa sinulle iloa ja mielihyvää. Pidä huoli riittävästä vapaa-ajasta.

Tee jotain, missä olet hyvä

Mikä on itsellesi mielekästä tekemistä? Mielekäs tekeminen auttaa vähentämään stressiä. Tavallisesti ihminen on hyvä juuri niissä asioissa, joiden tekemisestä hän nauttii.

Voi hyvin töissä

Mielekäs työ ja hyvät ihmissuhteet työpaikalla edistävät mielenterveyttä. Etsi keinoja edistää omaa ja työtovereittesi työhyvinvointia.

Ole tiedonhaluinen ja opi uutta

Opiskele, kokeile uutta ja aseta haasteita itsellesi. Uuden oppiminen parantaa itsetuntoa ja tukee mielen hyvinvointia. 

Pyydä apua

Kukaan meistä ei ole täydellinen. Jos sinulla on vaikeaa etkä jaksa, pyydä apua.

Vinkkejä hyvään uneen

Uni on herkkä terveysmittari. Niin psyykkiset kuin fyysiset rasittavat tekijät häiritsevät herkästi unta. Tämän seurauksena yöuni voi lyhentyä tai pidentyä normaalista. Myös uni-valverytmin häiriöt ilmenevät joko unettomuutena tai liikaunisuutena. Alla olevista linkeistä löytyy ohjeita hyvään uneen.

Työkaluja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen

Mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen on kehitetty työkaluja, joilla voi kehittää esimerkiksi tunne- ja tietoisuustaitoja sekä vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja.

Lähde mukaan vapaaehtoistoimintaan

Yksi eniten hyvinvointia lisäävistä asioista on kokemus, että on muille ihmisille  tärkeä. Vapaaehtoistyössä toimiminen tukee mielen hyvinvointia.  Voit ryhtyä itse vapaaehtoiseksi tai etsiä vapaaehtoistukea. Älä jää yksin. Toimintaa on tarjolla lukuisilla eri järjestöillä.

Ukrainalaisia voi auttaa useiden järjestöjen kautta. Alla olevan linkin kautta löytyy koottua tietoa siitä, miten voi auttaa Ukrainaa ja Ukrainan naapurimaita. 

Välitöntä keskusteluapua

Jos nykyinen maailmantilanne tekee olosi hyvin vaikeaksi, keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Älä jää yksin, jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia. Soita ja kerro ajatuksistasi läheiselle.

Voit myös soittaa johonkin useista valtakunnallisista järjestöjen ylläpitämistä palvelevista puhelimista, hakeutua sosiaali- ja kriisipäivystykseen tai terveydenhuollon palveluihin päivystyksellisesti tai kiireellisesti.

Apua Ukrainan sodan aiheuttamien huolien käsittelyyn

Ukrainan sota on järkyttänyt monen mieltä. Alla olevien linkkien takaa löytyy materiaaleja sodan aiheuttamien huolien käsittelyyn. 

Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisen opas

Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisen ohjeet on koottu Suomi.fi-verkkopalveluun. Koko väestölle suunnatusta oppaasta löydät tietoa ja ohjeita, jotka auttavat valmistautumaan ennakkoon erilaisiin häiriöihin ja kriiseihin sekä poikkeusoloihin.

Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisen opas (Suomi.fi)