Identifiering av våld som drabbar äldre personer

Många äldre personer vill eller kan inte berätta om sina upplevelser. Vissa kanske inte förstår att de utsatts för våld eller kränkande behandling. Offret kan också känna skuld och skam över det som hänt, vara orolig för eventuella följder för våldsutövaren eller vara rädd för att bli hotad och övergiven.

Yttre tecken kan vara till exempel upprepade blåmärken eller skador som inte stämmer överens med det den äldre personen eller de närstående berättar. Offret kan också vara undernärd eller antingen använda för mycket medicin eller försumma att ta sina mediciner.

Den äldre personens beteende kan också förändras. En person som behandlas illa kan bli rädd, deprimerad, få självdestruktiva tankar eller uttrycka sådana, bli klängig och till och med aggressiv.

Inom social- och hälsovårdstjänsterna ska man systematiskt kartlägga risken för våld i nära relationer och våld i hemmet.

Äldreomsorgslagen

Äldreomsorgslagen förpliktar yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården eller anställda inom socialvården i kommunen eller räddningsväsendet i området eller hos nödcentralen eller polisen som i sitt uppdrag har fått kännedom om en äldre person som är uppenbart oförmögen att sörja för sin omsorg, hälsa eller säkerhet att göra en anmälan om saken till den kommunala myndighet som ansvarar för socialvården.

En sådan äldre person löper ökad risk att bli illa behandlad eller vanvårdad. Vem som helst har rätt att trots sekretessbestämmelserna göra en orosanmälan till kommunen om en äldre person som befinner sig i en sådan situation.

På vår webbplats