Våld i nära relationer
Våld i nära relationer kännetecknas av att våldsutövaren och offret har eller har haft en nära relation till varandra. Våld i nära relationer förekommer ofta i hemmet och kommer vanligtvis inte fram.
Våld i nära relationer kan riktas mot personens nuvarande eller tidigare partner, barn, nära släkting eller någon annan närstående. Vanligtvis utsätts offrets hela närmaste krets för konsekvenserna av våldet.
Begreppet våld i nära relationer ingår inte i strafflagen, men sedan 2011 har även lindrig misshandel i nära relationer varit föremål för allmänt åtal.
Vad är våld i nära relationer?
Våld i hemmet
Våld i hemmet avser våld som en familjemedlem utsätter en annan familjemedlem för. Våld i hemmet är också en uppdragstyp vid polisens utryckningar till hem, och termen används i klassificeringen av polisanmälningar.
Våld i parrelationen
Våld i parrelationen innebär våld i ett nära parförhållande. När våldet i parrelationen fortgår ökar det ofta i allvar och intensitet och får allvarligare följder.
Eftersom våldet sker i en intim relation är det särskilt sårande för offret. Det är svårt att frigöra sig från våld i parrelationen. Det är vanligt att offret känner skam och skuld och det kan vara ett hinder för att söka hjälp och frigöra sig från den våldsamma relationen.
Våld under sällskapande
Våld under sällskapande är våld som förekommer i unga personers parförhållanden. Det skiljer sig från våld i parrelationen mellan vuxna i och med att ungas emotionella och kognitiva färdigheter ännu inte är fullt utvecklade. Unga uppfattar inte nödvändigtvis vad som är önskvärt och tillåtet i ett förhållande.
Faktorer som ökar risken för våld i nära relationer
Gravida kvinnor och mammor till små barn löper särskilt stor risk att utsättas för våld i parrelationen. Genom screening av våld strävar rådgivningarna efter att identifiera våld i unga familjer.
I småbarnsfamiljer kan ökade skyldigheter, nattvaka och bristfälliga metoder att behärska och uttrycka känslor vara faktorer som får våldet att tillta. Barnets ständiga behov, krav och egna vilja som utvecklas kan överraska.
Föräldraskapet innebär många slags påfrestningar. Därför försöker många föräldrar dölja svåra känslor och tankar. De vuxna glömmer också ofta att beakta sina egna behov.
Våld mot äldre, våld mot personer med funktionsnedsättning, hedersrelaterat våld och omskärelse av flickor medför också särskilda utmaningar.
Konsekvenser av våld i nära relationer
Skadliga upplevelser under barndomen är
- fysiskt, psykiskt och sexuellt våld
- exponering för våld mellan föräldrarna
- missbruksproblem hos föräldrarna
- psykiska problem
- separationstvister och
- att förlora sina föräldrar.
Exempel på fysiska skador:
- blåmärken
- frakturer
- skråmor och skavsår
- hjärnskador
- brännskador och
- ögonskador.
Exempel på psykiska problem, det vill säga problem med känslolivet och beteendet:
- depression
- ångest
- ät- och sömnstörningar
- överaktivitet eller
- framhävda känslor av skam eller skuld.
För att hjälpa offret är det viktigt att identifiera de psykiska följderna av våld. Symtomen hos en person som utsatts för våld kan annars försvåra hanteringen av en våldsam händelse. Dessa symtom är bland annat
- onaturligt lugn och likgiltighet i förhållande till det som inträffat
- minnesluckor
- förnekande av det inträffade
- paralyserat och undergivet beteende eller fientligt och upprört beteende
- historien om det inträffade förändras allteftersom saker dyker upp i minnet.
Exempel på problem med den sexuella hälsan:
- könssjukdomar
- oönskad graviditet samt
- olika konsekvenser för sexuallivet.
Långvariga följder kan vara
- toxisk stress
- posttraumatiskt stressyndrom
- rädsla
- paniksyndrom
- psykosomatiska störningar
- missbruk av alkohol eller droger
- självdestruktivt eller våldsamt beteende.
Långvariga följder av våld kan också orsakas av olika riskfaktorer i beteendet som man tillägnat sig på grund av våldet, exempelvis missbruk av alkohol eller droger.