Förebyggande av radikalisering

Det viktiga med åtgärder som förebygger radikalisering är att de stöder människans egen förmåga att stå emot påtryckningar om radikalisering som riktas mot dem. Det är viktigt med mångsidigt stöd av den psykiska hälsan genom att till exempel stärka upplevelsen av betydelsefullhet, trygghet och kontroll samt att säkerställa tillgången till den service som behövs.

Det finns vissa beröringspunkter mellan psykisk hälsa och radikalisering, men den utveckling som sker när någon radikaliseras ses ändå som ett självständigt socialt fenomen. Psykiska problem bland flyktingar är till exempel inte ett tecken på radikalisering.

Alla radikaliserade är inte marginaliserade. Trots detta är förebyggande av både diskriminering och utslagning och att främja goda relationer mellan olika befolkningsgrupper mycket centrala åtgärder även när det gäller att förebygga radikalisering.

Social- och hälsovårdens roll i det förebyggande arbetet

Basservicen som tillhandahålls av yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården bidrar till att stärka medborgarnas trygghet och välfärd och ingår därmed också i åtgärderna för att förebygga radikalisering. Centrala faktorer vid sidan av basservicen är att kontakten omfattar

  • mänskligt bemötande
  • stöd för den psykiska hälsan
  • garanterad säkerhet och
  • stärkande av betydelsefullt innehåll och hopp i vardagen.

Det är viktigt att social- och hälsovården kan identifiera olika utvecklingsförlopp som kan leda till våldsbejakande extremism om de fortsätter. Det krävs både högklassigt grundläggande arbete och multiprofessionellt samarbete mellan olika yrkesgrupper för att förebygga våldsbejakande radikalisering. I synnerhet tjänster som stöder avradikalisering kräver stark specialkompetens.

På vår webbplats

Webbutbildningen