Aikuisväestön hyvinvointi ja terveys – Terve Suomi 2024
Yhä harvempi luottaa terveys- ja sosiaalipalvelujen toimivuuteen – asiakastyytyväisyys säilynyt silti korkealla tasolla
Vuonna 2024 vain noin puolet (54 %) suomalaisista aikuisista luotti terveyspalvelujen toimintaan, kun vuonna 2018 osuus oli vielä 80 prosenttia. Vastaavasti sosiaalipalvelujen toimintaan luotti enää 42 prosenttia, kun kuusi vuotta aiemmin osuus oli 64 prosenttia. Luottamus on heikentynyt sekä työ- että eläkeikäisillä miehillä ja naisilla.
Luottamus terveyspalvelujen toimintaan oli suurinta Keski- ja Etelä-Pohjanmaan sekä Kanta-Hämeen hyvinvointialueilla, joissa lähes kaksi kolmesta luotti terveyspalveluihin. Heikoin tilanne oli puolestaan Keski- ja Länsi-Uudellamaalla sekä Satakunnassa ja Pohjois-Karjalassa, joissa alle puolet ilmoitti luottavansa terveyspalveluihin.
Luottamus sosiaalipalvelujen toimintaan oli suurinta Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla sekä Etelä-Savossa, joissa noin puolet ilmoitti luottavansa sosiaalipalveluihin. Heikointa luottamus oli Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella, jossa vain noin joka kolmas luotti sosiaalipalveluihin.

Taulukot ja kuvat
Taustatietoja
- Laaturaportti
- Vastausaktiivisuus (%) hyvinvointialueittain ja ikäryhmittäin Terve Suomi 2024 -kyselytutkimuksessa
- Aineistokuvaus (Aineistokatalogi)
- Edellinen tilasto (2022)
Tilastokuvaus
Aikuisväestön hyvinvointi ja terveys -tilasto kuvaa Suomessa asuvien aikuisten hyvinvointia, terveyttä ja sosiaali- ja terveyspalvelukokemuksia sekä näissä tapahtuneita muutoksia. Tilasto tuotetaan otokseen perustuvan Terve Suomi -tutkimuksen aineistosta. Tutkimus on toteutettu ensimmäisen kerran vuonna 2022 ja siinä yhdistyvät aiemmat kyselytutkimus FinSote ja terveystarkastustutkimus FinTerveys.
Terve Suomi -tutkimuksen kyselyosuuden tiedot kerätään lomakkeilla, joihin voi vastata postikyselynä tai verkossa. Kyselyyn vastaajat ovat 20 vuotta täyttäneitä Suomessa vakituisesti asuvia henkilöitä. Yläikärajaa ei ole. Kysely lähetettiin vuonna 2024 satunnaisotannalla valikoituneille 61 600 henkilöille (yhteensä 2800 / hyvinvointialue) väestötietojärjestelmän tietojen avulla.
Terve Suomi 2024 -tutkimuksen tulokset ovat vertailukelpoisia aiempien Terve Suomi -tutkimuksen 2022 sekä FinSote 2018 ja 2020 -tutkimusten tulosten kanssa suurelta osin, sillä tiedonkeruumenetelmä ja useat tutkimuskysymykset ovat pysyneet tutkimuksissa lähes samoina.
Lähde
Aikuisväestön hyvinvointi ja terveys – Terve Suomi 2024
Vuxenbefolkningens välfärd och hälsa – Undersökningen Hälsosamma Finland 2024
The adult population’s well-being and health – Healthy Finland Survey 2024
Tilastoraportti 31/2025, 15.5.2025.
Aikuisväestön hyvinvointi ja terveys. THL.
Lisätietoja
Suvi Parikka
puh. 029 524 7959
Timo Koskela
puh. 029 524 6845
Sähköposti: [email protected]