Kestävän hyvinvoinnin edistäminen
Kestävän hyvinvoinnin edistäminen on tärkeää kaikilla päätöksenteon tasoilla. Se painottaa pitkäjänteistä ja ennakoivaa toimintaa, joka tukee väestön terveyttä ja hyvinvointia sekä säilyttää elinympäristön elinkelpoisena myös tuleville sukupolville.
Mitä kestävä hyvinvointi on ja miksi se on on tärkeää?
Kestävä hyvinvointi tarkoittaa sitä, että terveyden ja hyvinvoinnin edellytykset turvataan sekä nykyisille että tuleville sukupolville. Sen ytimessä on sosiaalisten, ekologisten ja taloudellisten näkökulmien tasapainottaminen. Lyhytaikaisten hyötyjen sijaan painopiste on pitkäjänteisessä päätöksenteossa ja ratkaisuissa, jotka ennaltaehkäisevät ongelmia ja vahvistavat yhteiskunnan kestävyyttä.
Kestävä hyvinvointi perustuu kestävyyden kolmeen ulottuvuuteen – sosiaaliseen, ekologiseen ja taloudelliseen – ja näiden keskinäisriippuvuuksiin. Hyvinvointia tulee tarkastella kokonaisvaltaisesti ja monipuolisesti ja sekä objektiivisten että subjektiivisten mittareiden kautta. Tavoitteena on huomioida terveys, elinolot, yhteiskunnallinen vakaus, tasa-arvo, ekologinen kestävyys ja taloudellinen oikeudenmukaisuus.
Lue lisää kestävyyden ulottuvuuksista
Kestävän hyvinvoinnin malli: OECD
OECD:n kehittämä Kestävän hyvinvoinnin malli korostaa, että hyvinvointi perustuu inhimillisen, sosiaalisen ja ympäristöllisen pääoman vaalimiseen, ei pelkkään materiaaliseen vaurauteen ja taloudelliseen kasvuun.

Sosiaalinen pääoma näkyy yhteisön tukena ja luottamuksena ja vahvistaa yhteiskunnan eheyttä ja kriisinkestävyyttä. Ympäristöllinen pääoma varmistaa luonnonvarojen ja ekosysteemien elinkelpoisuuden tuleville sukupolville ja inhimillinen pääoma, kuten koulutus ja terveys, edistää yksilöiden hyvinvointia ja taloudellista tuottavuutta.
Hyvinvointi, talous ja planetaariset rajat
Lähes kaikissa vauraissa maissa sosiaalinen ja taloudellinen kehitys on tapahtunut ekologisen kestävyyden kustannuksella. Kestävä hyvinvointi edellyttää arvopohjaista keskustelua siitä, miten inhimillinen, sosiaalinen ja ympäristöllinen pääoma saadaan tasapainoon.
Kestävän hyvinvoinnin edistämiseksi on luotu useita malleja, joiden ytimessä on sosiaalisten oikeuksien ja hyvinvoinnin turvaaminen nykyisille ja tuleville sukupolville. Näissä malleissa korostetaan ekologista kestävyyttä ja pyritään varmistamaan, planeetan kantokyvyn rajat.
Kestävän hyvinvoinnin edistäminen edellyttää muutoksia taloudellisiin painotuksiin ja resurssien uudelleenjakamiseen niin, että hyvinvointi voidaan turvata kestävällä tavalla. Edellä kuvattu ajattelu saa konkreettisemman muodon esimerkiksi Donitsitalouden (Doughnut economy) mallissa, joka tarjoaa vaihtoehtoisen tavan ymmärtää ja arvioida talouden toimintaa. Mallin tavoitteena on ohjata talouspolitiikkaa kohti ekologisesti kestävää kehitystä siten, että samalla vähennetään sosiaalista epätasa-arvoa ja irrotetaan talouskasvu ympäristöhaitoista.

Donitsitalousajattelussa sosiaalinen perusta, kuten oikeus terveyteen, koulutukseen ja toimeentuloon tulee turvata niin, ettei ylitetä ekologista kattoa, eli luonnonvarojen kestävää käyttöä. Donitsitalouden malli yhdistää planeetan ekologiset rajat, sosiaalisesti kestävän kehityksen sekä uudistavan ja jakavan taloudellisen toiminnan, joka edistää tasa-arvoa ja ympäristönsuojelua.
Donitsitalousajattelulle ovat likeisiä esimerkiksi planetaarinen terveys sekä hyvinvointitalouden näkökulma.
Planetaarinen terveys THL:n vaikuttamistavoitteena
Hyvinvointitalous THL:n verkkosivuilla
Lue lisää
A Good Life for All Within Planetary Boundaries. O’Neill D.W., Fanning A.L., Lamb W.F. & Steinberger J.K. (2018). Nature Sustainability 1(2), 88–95.
Doughnut Economics: Seven ways to think like a 21st-century economist. Raworth K. (2017). Penguin Books.
Hyvinvoinnin teoriat hyvinvoinnin edistämisessä ja poliittisessa päätöksenteossa. Niemi, P., Rautiainen, A., Kannasoja, S., Haapakoski, K., Pellinen, J., & Mäntysaari, M. (2017). Hallinnon tutkimus, 36(3), 166–181.
Ratkaisuja kestävän yhteiskunnan rakentamiseen: Väestön terveys- ja hyvinvointikatsaus 2025. Kestilä. L. & Karvonen, S. (toim.) (2025). THL.