Palliatiivisen hoidon kehittäminen
Tämän sivun sisältö
Suositukset ohjaavat kehittämistä
Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kansalliset suositukset ohjaavat palvelujen järjestämistä, tuottamista ja laadun seurantaa.
Lähtökohta on, että palveluiden on oltava yhdenvertaisia, laadukkaita ja saatavilla koko maassa. Tämä edellyttää rakenteiden ja prosessien sekä osaamisen ja koulutuksen vahvistamista. Toimintamalleja yhtenäistämällä voidaan varmistaa organisaatiorajat ylittävät palvelut ja saumattomat palveluketjut.
Järjestäminen ja tuottaminen
Alueellista kehittämistä ohjaa sosiaali- ja terveysministeriön suositus palliatiivisen hoidon järjestämisestä ja laadun parantamisesta. Suosituksessa kuvataan valtakunnallinen palveluketjumalli, laatukriteerit palveluiden eri tasoille sekä alueelliset kehittämissuositukset. Suositus koskee myös iäkkäiden palveluita.
Suositus palliatiivisen hoidon palveluiden järjestämisestä ja laadun parantamisesta Suomessa (STM)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Laadun osa-alueet
THL:n kansallinen laatusuositus kertoo, millaisten asioiden tulee toteutua palliatiivisen hoidon ja saattohoidon eri vaiheissa, jotta hoito olisi laadukasta. Lisäksi laatusuositus kuvaa, minkälaisia voimavaroja ja rakenteita hyvään ja vaikuttavaan hoitoon tarvitaan.
- Lue lisää laatusuosituksesta
- Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kansallinen laatusuositusLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Alueellinen kehittäminen
Palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa kehitetään sosiaali- ja terveysministeriön ohjelmalla ja alueellisilla hankkeilla vuosina 2022–2024. Ohjelmaa voi seurata Innokylässä.
Palliatiivisen hoidon palvelujen tuottaminen ja laadun parantaminen -ohjelma (Innokylä)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Elämän loppuvaiheen hoidon sääntelytarpeet
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä on selvittänyt elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa, itsemääräämisoikeutta sekä saattohoitoa ja eutanasiaa koskevia sääntelytarpeita. Ryhmän mukaan palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa tulisi kehittää ja sen saatavuutta ja osaamista lisätä. Loppuraportissa esitetään muutoksia potilaslakiin, terveydenhuoltolakiin ja sairausvakuutuslakiin.
Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan oikeus hyvän elämän loppuvaiheen turvaavaan saattohoitoon asuin- tai hoitopaikasta riippumatta selkeytetään säädöksin.
Laatutieto ja laadun seuranta
Palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta ei kerätä yhtenäistä kansallista seurantatietoa. Asiantuntijaryhmä on esittänyt palliatiivisen hoidon laaturekisterin perustamista. Seurannan pohjaksi ryhmä on laatinut palliatiivisen hoidon laatukriteerit ja alustavat indikaattorit.
- Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon laatutieto -projekti
- Kohti palliatiivisen hoidon laaturekisteriä: Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon laatutieto -projektin loppuraportti (STM)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Hoidon laadun kehittäminen vanhuspalveluissa
Laatukäsikirja elämän loppuvaiheen hoitoon iäkkäiden ihmisten palveluissa sisältää perustietoa hoidon laadun mittaamisesta ja laatujohtamisesta sekä ehdotuksia elämän loppuvaiheen hoidon laadun seurantaan.
Käsikirja soveltuu hoidon laadun, lähijohtamisen ja omavalvonnan kehittämisen työvälineeksi.
- Laatukäsikirja elämän loppuvaiheen hoitoon iäkkäiden ihmisten palveluissa (THL)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Laatukriteerit iäkkäiden sosiaalihuollon palliatiivisen hoidon palveluille (THL)
Palliatiivisen hoidon toimenpidekoodit
Palliatiivisen hoidon toimenpidekoodeilla kirjataan ja saadaan esille erityisesti palliatiiviseen hoitoon kuuluvat toimenpiteet. Yksiköt voivat ladata toimenpidekoodit käyttöönsä koodistopalvelimelta.
Toimenpidekoodien käyttö auttaa arvioimaan potilaan hoidon laatua, mahdollistaa yhtenäisen laadun tarkkailun yksiköissä ja auttaa laatukriteerien seurannassa.
- Laatukäsikirja elämän loppuvaiheen hoitoon iäkkäiden ihmisten palveluissaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Elämän loppuvaiheen laadukas hoito turvataan palliatiivisella kotisairaalaverkostolla (Tiedä ja toimi)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Palliatiivinen hoito on järjestettävä yhdenvertaiseksi myös vammaisille ihmisille (Tiedä ja toimi)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Kuinka vammaisuus tulee huomioida elämän loppuvaiheen hoidossa? (Tiedä ja toimi)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Saattohoitopassi on itsenäisesti suoritettava täydennyskoulutuskurssi, jonka tavoitteena on lisätä palliatiivisen hoidon ja saattohoidon perustason osaamista.
Kurssi sopii esimerkiksi vanhuspalveluiden ympärivuorokautisessa palveluasumisessa ja kotihoidossa työskenteleville ammattilaisille.
Palliatiivisen hoidon yhdistys kehittää parantumattomasti sairaiden ja kuolemaa lähestyvien ihmisten moniammatillista hoitoa.
Suomen palliatiivisen hoidon yhdistysLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Palliatiivisen hoidon ja lääketieteen tutkimusverkosto edistää monitieteistä tutkimusta ja tutkijoiden verkostoitumista. Yhdistyksen sivuille kootaan palliatiiviseen hoitoon liittyviä tutkimuksia ja hankkeita.
Palliatiivisen hoidon ja lääketieteen tutkimusverkostoLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä