Kananmunalle allergisten rokottaminen
Useimmiten kanamunalle allerginen voidaan rokottaa aivan normaalisti. On mahdollista, että kanamunalle allergiset saavat jonkinasteisia oireita alla olevista rokotteista.
1. Hedelmöitetyissä kananmunissa valmistetut rokotteet
- Pistettävät influenssarokotteet
- Nenäsumutteena annettava influenssarokote
- Keltakuumerokote
Riski saada vakava IgE-välitteinen allerginen reaktio hedelmöitetyissä kananmunissa valmistetuista rokotteista on erittäin pieni. Yhdessä rokoteannoksessa on varsin vähän kananmunan proteiineja. Viranomaisten asettamat rajat rokotteiden ovalbumiinijäämille ovat:
- pistettävät influenssarokotteet: 1 µg / 0,5 ml
- nenäsumutteena annettava influenssarokote: 1,2 µg/ml eli 0,24 µg / 0,2 ml annos
- keltakuumerokote: 5 µg / 0,5 ml annos
Yksi mikrogramma on 0,000 001 grammaa.
Käytännössä rokotevalmistajien noudattamat eräkohtaiset ovalbumiinimäärät jäävät reilusti viranomaisten asettamia raja-arvoja pienemmiksi.
Kananmunalle allergisten influenssarokotukset
Useiden eri valmistus- ja puhdistusvaiheiden jälkeen influenssarokotteet sisältävät vain häviävän pieniä jäämiä kananmunan ovalbumiinia.
Esimerkiksi kansallisen rokotusohjelman pistettävien influenssarokotteiden ovalbumiinijäämät ovat vaihdelleet joistakin nanogrammoista muutamiin kymmeniin nanogrammoihin. Nenäsumutteena annosteltavassa rokotteessa ovalbumiinin määrä voi yhdessä rokoteannoksessa jäädä jopa alle nanogramman.
Influenssarokotetta suositetaan niille, jotka ovat alttiita vakavalle influenssalle. Myös anafylaktisen reaktion kananmunasta tai kananmunaa sisältäneestä elintarvikkeesta saanut voidaan tutkimustiedon ja kokemusten mukaan tarvittaessa rokottaa.
Ovalbumiinille tai ovomukoidille voimakkaasti allerginen henkilö rokotetaan poliklinikkaolosuhteissa esimerkiksi terveyskeskuksessa. Henkilöä, jolle on tullut todennettu anafylaktinen reaktio kananmunan nauttimisen jälkeen, seurataan 1(–2) tuntia influenssarokotuksen jälkeen.
Kaikki muut voidaan rokottaa normaalisti ilman erityistoimenpiteitä. Näitä henkilöitä ovat esimerkiksi:
- kananmunalle allerginen, joka reagoi ihottumalla
- pikkulapsi, joka saa iho- ja suolioireita kananmunasta
- pikkulapsi, jolla Prick- tai Rast-testi on positiivinen, mutta ei kliinisiä oireita
Lasta ei tarvitse etukäteen altistaa eikä testata, vaikka hän ei olisi koskaan syönyt kananmunaa.
2. Kanan alkion ihosoluissa valmistetut rokotteet
- MPR-rokotteen tuhkarokko- ja sikotautikomponentit
- Puutiaisaivotulehdus- eli TBE-rokotteet
Voit rokottaa kananmunalle allergisen henkilön aivan normaalisti MPR- ja TBE-rokotteilla. Valmistustavan vuoksi ne eivät sisällä merkittäviä määriä kananmunan proteiinia, ovalbumiinia.
Rokotettavan henkilön mahdollista ovalbumiini- tai ovomukoidiallergiaa ei tarvitse etukäteen testata.