Immuunipuutteisten lähipiirin rokottaminen

Sivun sisältö

Immunopuutteisten lähipiirillä tarkoitetaan hänen perheenjäseniään ja muita hänen kanssaan tavanomaista enemmän kontaktissa olevia henkilöitä.

Lähipiirille suositeltavia rokotuksia

Influenssarokotus

Lähipiirissä kaikille tulisi antaa vuosittainen influenssarokote. Influenssarokotteella ei saada välttämättä suojaa, kun rokotetaan immuunipuutteista itseään. Siksi hän hyötyy lähipiirinsä suojaamisesta, mikä pienentää hänen riskiään saada tartunta.

Lähipiirin rokottamisessa voidaan yleensä käyttää myös elävää heikennettyä nenäsumutteena annettavaa influenssarokotetta niille, jotka ovat siihen ikänsä puolesta oikeutettuja. Ei-elävää pistettävää influenssarokotetta käytetään vain siinä tapauksessa, että läheisellä on hyvin vakava immuunipuutos, jonka vuoksi häntä pidetään eristyksissä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi heti elinsiirron jälkeen.

MPR-rokotus

On tärkeää tarkastaa lähipiirin tuhkarokko-, vihurirokko- ja sikotautihistoria. Jos heillä ei ole sairastettujen tautien tuottamaa immuniteettia, tulisi olla kahden elämän aikana saadun MPR -rokotteen suoja.

Rokote voidaan antaa milloin vain, sillä MPR rokotteen elävät rokotevirukset eivät käytännössä tartu.

Rotavirusrokotus

Rotavirusrokote on suositeltava perheen rokotusikäiselle. Rotavirusrokotteille on kuitenkin tyypillistä, että rokotettu erittää virusta etenkin ensimmäisen annoksen jälkeen. Vaippojen vaihdossa on noudatettava erityisen hyvää hygieniaa 1–2 viikkoa rokotuksen jälkeen.

Vesirokkorokotus

Vesirokko on immuunipuutteiselle hankala tauti, ja siksi myös vesirokkoa sairastamattomat lähipiiriin kuuluvat tulisi suojata rokotuksin. Tautia sairastamattomalle annetaan kaksi rokoteannosta muutaman kuukauden välein. Jos immunopuutteisen perheenjäsen saa rokotteesta rakkulaihottuman, on mahdollistajoskin harvinaista, että rokotevirus tarttuu. Tällöin on varottava lähikontaktia immunopuutteisen kanssa, kunnes rakkulat ovat parantuneet.

Lähipiirille ei suositella rokotuksia

BCG-rokotus

BCG rokotetta ei tulisi antaa vakavasti immuunipuutteisen perheenjäsenille.

Oraalinen lavantautirokotus

Elävää, oraalista lavantautirokotetta ei anneta vakavasti immuunipuutteisen perheenjäsenille. Jos rokotussuojaa tarvitaan esimerkiksi matkan vuoksi, immuunipuutteisen läheistä rokottaessa tulisi ensisijaisesti käyttää rokotetta, joka ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia.
Lisätietoa Matkailijan terveysoppaassa 

Oraalinen poliorokotus (OPV)

Elävää, oraalista poliorokotettta ei anneta immuunipuutteisen perheenjäsenille. Käytössä on vastaava ei-elävä valmiste, jos rokotussuojaa tarvitaan esimerkiksi matkan vuoksi.