Pernanpoistopotilaiden rokottaminen

Tällä sivulla 

Pernanpoisto esimerkiksi sairauden tai onnettomuuden vuoksi, samoin kuin pernan toiminnan hiipuminen, altistavat potilasta kapselillisten bakteerien aiheuttamille vakaville infektioille. Pernan puuttuminen tai toimintahäiriö ei yleensä vaikuta viruspuolustukseen.

Pneumokokki-meningokokki- ja Hemophilus influenzae tyyppi b (Hib) -rokotuksia suositellaan pernan vajaatoiminnassa tai pernanpoistoa suunniteltaessa. Rokotteet annetaan ensisijaisesti hyvissä ajoin, mielellään vähintään kaksi viikkoa ennen leikkausta tai leikkauksen jälkeen heti, kun vointi on vakaa.

Rokotukset näitä tauteja vastaan voidaan katsoa hyväksi hoidoksi, jolloin niiden kustantamisesta vastaisi hoitoyksikkö. Pernanpoistopotilaille annetaan meningokokkirokotteet maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa.

Influenssarokotuksia suositellaan vuosittain ennen influenssakauden alkua. Huomaa, että pernanpoistopotilaalle ja lähipiirille kuuluu kansallisen rokotusohjelman influenssarokote, joka on maksuton.

Pernanpoistopotilaalle suositellaan koronavirusrokotusta. Pernanpoistopotilas kuuluu riskiryhmään 1. Vaikka koronataudin aiheuttaa virus, on vakavassa taudissa usein mukana myös bakteerien aiheuttamia jälkitauteja. Tämä lisää koronavirustaudin vakavuutta pernanpoistopotilaalla. 
Vakavalle koronavirustaudille alttiiden rokotusjärjestys

Pernanpoistopotilaille voidaan antaa turvallisesti myös eläviä heikennettyjä rokotteita, jos henkilöllä ei ole muuta vasta-aihetta kyseiselle rokotteelle.

Sovella alla olevia aikatauluja pernan vajaatoimintaa sairastavien rokotuksiin.

Koronavirus

Koronavirusrokote annetaan ennen pernan poistoa aina, kun se on mahdollista. Lisätietoa eri koronavirusrokotteista ja rokotuksista: 
Koronavirusrokotteet eli COVID-19 -rokotteet – ohjeita ammattilaisille

Pneumokokki

5 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat lapset ja aikuiset

PCV

PPV23, kauppanimeltään Pneumovax

Pernanpoistopotilaat kuuluvat riskiryhmään, jolle suositellaan ensisijaisesti PCV-rokotetta. Rokotussuojaa laajennetaan yhdellä PPV23-rokotteella aikaisintaan 2 kuukauden kuluttua PCV-rokotuksesta. Tämän jälkeen suositellaan tehosteannoksia PPV23-rokotteella viiden vuoden välein.

Tarkempi aikataulu 5 vuotta täyttäneiden ja aikuisten pneumokokkirokotuksista:
Riskiryhmien pneumokokkirokotukset

Alle 5-vuotiaat lapset

PCV10, kauppanimeltään Synflorix

  • Konjugoidulla PCV 10 pneumokokkirokotteella saa suojan 10 pneumokokkityyppiä vastaan

PCV10-rokotetta tarjotaan alle 5-vuotiaille lapsille osana kansallista rokotusohjelmaa. 

Rokotusohjelman mukaisesti rokotettujen pernanpoistopotilaiden rokotussuojaa laajennetaan toisen ikävuoden jälkeen yhdellä annoksellaPPV23-rokotetta, joka annetaan aikaisintaan 2 kk:n kuluttua viimeisestä PCV-annoksesta. Tämän jälkeen suositellaan tehosteannoksia PPV23-rokotteella viiden vuoden välein.

Tarkempi aikataulu alle 5-vuotiaiden pneumokokkirokotuksista:

Meningokokki

Pernanpoistopotilaille suositellaan meningokokkirokotetta sekä seroryhmiä A, C, W ja Y että seroryhmää B vastaan. Kansallisessa rokotusohjelmassa pernanpoistopotilaille annetaan maksutta meningokokki ACWY- ja B-rokotteet.

Rokotteet voidaan antaa samanaikaisesti, mutta mieluiten eri raajoihin, jos mahdollista. Kuumeen ja muiden haittavaikutusten esiintyvyys on suurempi, kun meningokokki B-rokote annetaan yhdessä muiden rokotteiden kanssa.
Meningokokkirokotteet

Meningokokki ACWY-rokotteet (Nimenrix, Menveo)

  • Rokote tuottaa suojaa meningokokin seroryhmiä A, C, W ja Y vastaan
  • Kansallisessa rokotusohjelmassa on käytössä kaksi eri rokotevalmistetta eri ikäryhmille.

Perussarja

Kaksi vuotta täyttäneille lapsille, nuorille ja aikuisille annetaan yksi annos Menveo-rokotetta.

6 viikon - alle 2 vuoden ikäisten rokotusaikataulu löytyy Meningokokki ACWY- rokotesivulta.
Meningokokki ACWY –rokote

Tehosteannokset

Meningokokkikonjugaattirokotteen (Nimenrix, Menveo, Neisvac-C) aiemmin saaneille pernanpoistopotilaille suositellaan tehosteannoksia viiden vuoden välein.  Meningokokki ACWY -konjugaattirokotteiden antama suoja seroryhmän A tautia vastaan saattaa olla lyhytkestoinen. Tämän vuoksi tehosterokoteannosta voidaan harkita jo aikaisemmin, jos riski altistua meningokokki A:lle on erityisen suuri ja edellisestä annoksesta on kulunut yli kolme vuotta.

Meningokokkipolysakkaridirokotteen (Mencevax ACWY Novum) saaneille pernanpoistopotilaille suositellaan tehosteannosta ACWY-konjugaattirokotteella, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kaksi vuotta. Tämän jälkeen riittää tehoste ACWY-konjugaattirokotteella viiden vuoden välein annettuna.

Meningokokki B -rokote (Bexero)

  • Rokote tuottaa suojaa meningokokin seroryhmää B vastaan
  • Rokote on rekisteröity 2 kuukauden ikäisille ja sitä vanhemmille
  • Koko perusrokotussarja ja siihen kuuluva tehosteannos tulee antaa samalla rokotevalmisteella.

Perussarja

Kaksi vuotta täyttäneillä lapsilla, nuorilla ja aikuisilla perussarjaan kuuluu kaksi annosta, joiden antovälin tulee olla vähintään yksi kuukausi. 

Alle 2-vuotiaiden rokotusaikataulu löytyy meningokokki B-rokotesivulta.
Meningokokki B -rokote

Tehosteannosten tarve

Bexsero-rokotteen perussarjan ja siihen kuuluvan tehosteannoksen jälkeen annettavan tehosteannoksen tarvetta ja ajoitusta ei ole vielä määritetty. Rokotussuosituksia päivitetään sitä mukaa kun tutkimustietoa kertyy lisää.

Hemophilus influenzae tyyppi b (Hib)

Pikkulapsille on tarjottu Hib-rokotteita kansallisessa rokotusohjelmassa jo 1990-luvun alkupuolelta. Näillä lapsilla on lähes poikkeuksetta suoja Hib-tauteja vastaan. Nykykäsityksen mukaan Hib-rokotuksia ei tarvitse tehostaa täyden rokotussarjan saaneilla henkilöillä.

Hib-rokotteita suositellaan pernan vajaatoiminnassa tai pernanpoistoa suunniteltaessa aikuisille ja lapsille, joita ei ole aiemmin rokotettu tai joiden Hib-sarjaa tulee täydentää.

Hib-rokotetta on saatavissa osana lasten viitosrokotetta ja erillisenä rokotteena:

  • DTaP-IPV-Hib (Infanrix-Polio-Hib tai Pentavac)
  • Hib-rokote (Act-HIB)

Rokotusaikataulu

Aikuiset ja kaksi vuotta täyttäneet lapset, joita ei ole rokotettu

Anna yksi annos kaksi viikkoa ennen leikkausta tai leikkauksen jälkeen heti kun vointi on vakaa. Tehostetta ei tarvita.

1–2-vuotiaat lapset, joilla Hib-sarja kesken

Täydennä rokotussarjaa niin, että lapsi saa yhteensä kaksi Hib-annosta. Anna toinen annos aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua ensimmäisestä.

Alle 1-vuotiaat lapset: joilla Hib-sarja kesken

Täydennä rokotussarjaa niin, että lapsi saa yhteensä kolme Hib-annosta. Mukaile normaalia aikataulua 3, 5 ja 12 kuukautta tai nopeutettua aikataulua 0, 2 ja 6 kuukautta. Anna toinen annos aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua ensimmäisestä. Kolmas annos on annettava aikaisintaan vuoden iässä.
Hib-rokote

Influenssa

Pernan poisto tai toimimattomuus ei varsinaisesti vaikuta viruspuolustukseen. Influenssarokote kannattaa kuitenkin ottaa, sillä influenssan jälkitauteina saadaan herkästi bakteeritulehduksia.

Rokotusaikataulu

Vuosittain rokotuksen voi hakea ilmaiseksi ennen epidemiakauden alkua omalta terveysasemalta. Rokotukset toteutetaan tavallisesti marraskuun aikana.
Influenssarokote