Vaccination av närstående till personer med immunbrist

Sidans innehåll

Med närstående avses personens familjemedlemmar och andra som har mer kontakt än vanligt med personen.

Vaccinationer som rekommenderas för de närstående

Vaccination mot influensa

Alla närstående bör ges det årliga influensavaccinet. Influensavaccinet skapar inte nödvändigtvis ett skydd när en person med immunbrist vaccineras. Därför har en person med immunbrist nytta av att de närstående vaccineras, då det minskar risken för att personen själv smittas.

Vid vaccination av de närstående kan vanligen de personer som utgående från sin ålder har rätt till det ges försvagat levande vaccin mot influensa i form av nässpray. Icke-levande influensavaccin som injiceras ska användas endast om personen har så allvarlig immunbrist att hen måste isoleras. En sådan situation kan exempelvis vara omedelbart efter en transplantation.

MPR-vaccination

Det är viktigt att kontrollera de närståendes skydd mot mässling, påssjuka och röda hund. Om de inte är immuna på grund av att de haft dessa sjukdomar, ska de ha ett skydd som skapats genom två MPR-vaccinationer någon gång i livet.

Vaccinet kan ges när som helst, eftersom MPR-vaccinets levande vaccinvirus i praktiken inte smittar.

Vaccination mot rotavirus

Vaccinet mot rotavirus rekommenderas för familjemedlem i vaccinationsålder. Typiskt för vacciner mot rotavirus är dock att den vaccinerade utsöndrar virus, framför allt efter den första dosen. Vid blöjbyte ska särskilt god hygien iakttas 1–2 veckor efter vaccinationen.

Vaccination mot vattkoppor

För personer med immunbrist är vattkoppor en besvärlig sjukdom och därför är det viktigt att också vaccinera närstående som inte haft vattkoppor. Personer som inte haft vattkoppor får två vaccindoser med några månaders mellanrum. Om en familjemedlem till en person med immunbrist får blåsartade utslag av vaccinet är det möjligt, dock ovanligt, att vaccinviruset smittar. I det fallet är det viktigt att undvika nära kontakt med en person som har immunbrist tills blåsorna har läkt.

Vaccinationer som inte rekommenderas för de närstående

BCG-vaccination

BCG-vaccin får inte ges till personer som har en familjemedlem med svår immunbrist.

Oralt vaccin mot tyfoidfeber

Levande oralt vaccin mot tyfoidfeber ges inte till personer som har en familjemedlem med svår immunbrist. Om ett vaccinationsskydd behövs till exempel för en resa, används i första hand ett vaccin som inte innehåller levande sjukdomsalstrare vid vaccination av närstående till personer med immunbrist. 
Mer information i Resenärens hälsoguide (på finska)

Oralt vaccin mot polio (OPV)

Levande oralt vaccin mot polio ges inte till personer som har en familjemedlem med immunbrist. Det finns ett motsvarande icke-levande preparat, om ett vaccinationsskydd behövs till exempel för en resa.