Lomanviettopalvelut ja tuki lomanvieton järjestämiseen

Lomanviettopalveluja ja tuki lomanvieton järjestämiseen annetaan perhetilanteen, pitkäaikaisen sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen syyn perusteella. 

Tukiloma

Lapsiperheiden jaksamista ja selviytymistä  kuormittavista tilanteista voidaan tukea lyhytkestoisten lapselle tarjottavien tukilomien avulla. Tukiloma voi olla yhdestä muutamaan päivään kestävä jakso, jolloin lapsi on hoidossa ammatillisessa perhe- tai tukikodissa. Tukilomien käyttö voi olla kertaluonteista tai toistuvaa. Lapsi voi lomailla perhe- tai tukikodissa esimerkiksi kerran kuukaudessa viikonloppuisin tai erikseen sovittavina ajankohtina. Perheelle suunnattavan tukiloman tarpeen arvioi ja päätöksen palvelusta tekee sosiaalityöntekijä.   

Lomanviettopalvelut

Lomanviettopalvelut voivat olla koko perheelle tai pelkästään perheen lapsille tai nuorille tarkoitettua toimintaa. 

Hyvinvointialue voi järjestää lomanviettopalveluita itse tai yhteistyössä esim. jonkun järjestön tai seurakunnan kanssa. Useilla järjestöillä on erilaista loma-, leiri- ja kesäkotitoimintaa. Monissa kunnissa myös esim. nuorisotoimella, seurakunnalla tai partiolla on omaa leiritoimintaa.

Monelle lapselle ja nuorelle lomakodissa tai leirillä käynti on yksi kesän kohokohdista. Se voi olla myös loman ainoa kodin ulkopuolinen juttu. Lapselle on tärkeää, että hän voi kertoa syksyllä kavereille, mitä on kesällä tehnyt.

Onnistuneet lomanviettopalvelut tarjoavat tukevia aikuiskontakteja  lapsille ja nämä kontaktit voivat kantaa läpi lapsen elämän. Esimerkiksi yhden vanhemman perheiden lapsille lomaperheestä voi tulla pysyvä tuki. Parhaissa tapauksissa lomaperhe voi asettua puuttuvien lähisukulaisten tilalle.

Lomanviettopalvelut  tarkoittavat seuraavanlaisia työtehtäviä

  • tiedotetaan loma- ja leirimahdollisuuksista perheille
  • motivoidaan perheitä loma- ja leiritoiminnan hyödyntämiseen
  • ohjataan ja avustetaan perhettä hakemaan tukea lomanvieton järjestämiseen
  • kirjoitetaan lausunto asiakkaan hakemuksen tueksi
  • myönnetään taloudellinen tuki (esim. maksusitoumus) loman tai leirimaksun omavastuuosuuteen
  • autetaan perhettä tekemään maksuvapautushakemus (jos leirimaksusta voi hakea vapautusta) 
  • autetaan kuljetuksissa
  • käydään perheen kanssa tutustumassa lomanviettopaikkaan
  • saatetaan lapsi tai perhe lomanviettopaikkaan.

Jos vanhempi pääsee työntekijän kanssa tutustumiskäynnille leirille, on vanhemman helpompi motivoitua ottamaan tämä tuki lapsen kasvun ja kehityksen sekä vanhemman oman jaksamisen tueksi.

Kuljetusapu on joskus tarpeen. Aina perheellä ei ole sellaisia voimavaroja, että he saisivat lapsen kuljetettua leirille tai kesäkotiin omatoimisesti.

Lähteet ja lisätietoa