Ehkäisevä työ ja silpomisen läpikäyneen auttaminen
Jos epäilet, että tyttö on läpikäynyt silpomisen tai sitä suunnitellaan, puutu asiaan:
- Arviointilomake silpomisuhan selvittämiseen
- Ohjekaavio silpomista epäiltäessä
- Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen estäminen
Tämän sivun sisältö:
Puheeksi ottaminen
Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on arkaluonteinen aihe, jonka puheeksi ottaminen voi tuntua vaikealta. Se kannattaa kuitenkin tehdä mahdollisimman varhain.
On hyvä muistaa, että tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on omassa kulttuuriympäristössään normaali ja arvostettu käytäntö. Uudessa ympäristössä silpomisen läpikäyneet tytöt ja naiset voivat tuntea itsensä erilaisiksi, minkä vuoksi he saattavat jännittää ammattilaisen kohtaamista. Uudessa ympäristössä kasvaneille vanhemmillekaan tytöille asia ei ole välttämättä tuttu, mikä tulee myös huomioida puheeksi ottamisessa.
Ota tyttöjen sukuelinten silpominen puheeksi esimerkiksi ennen pitkiä lomia, jolloin perheet saattavat matkustaa ulkomaille entisiin kotimaihinsa. Muistuta perhettä siitä, että sukulaiset ja tuttavat voivat ehdottaa tytön sukuelinten silpomista. Jos matkan jälkeen herää epäily tytölle tehdystä silpomisesta, selvitä asia.
Kulttuurisensitiivinen työote on erityisen tärkeää silpomisen puheeksi ottamisessa.
Kulttuurisensitiivinen työote
Monikulttuurisuus asiakastyössä -verkkokoulusta saat apua muun muassa silpomisen puheeksi ottamiseen. Käyttö vaatii kirjautumisen palveluun.
Verkkokoulut (THL)
Luo luottamusta – Puutu väkivaltaan –verkkokoulusta saat tietoa lähisuhdeväkivallasta ja siihen puuttumisesta, myös silpomisepäilytilanteessa. Käyttö vaatii kirjautumisen palveluun.
Verkkokoulut (THL)
Barnahus-verkkokoulussa käsitellään lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ja se sisältää myös tietoa silpomisesta ja sen estämisestä. Käyttö vaatii kirjautumisen palveluun.
Verkkokoulut (THL)
Chain for Change -kampanjan monikielinen video asiakkaalle näytettäväksi FGM:stä haitallisena perinteenä. Chain for Change Campaign. Video saatavilla dubattuna ja tekstityksellä englanniksi, saksaksi, italiaksi, ranskaksi ja espanjaksi sekä arabiaksi, bambaraksi, romaniksi, somaliksi, tigrinyaksi ja urduksi.
Lastensuojeluilmoitus
Lasten parissa työskentelevillä henkilöillä on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus sosiaaliviranomaiselle, jos herää epäily, että tyttö on läpikäynyt silpomisen Suomessa asuessaan tai silpomista suunnitellaan.
Sinulla on ilmoitusvelvollisuus, jos työskentelet tai jos sinulla on luottamustoimi
- sosiaali- ja terveydenhuollossa
- lasten päivähoidossa
- opetustoimessa
- vastaanottokeskuksessa.
Ota ensin yhteyttä lapseen tai hänen vanhempiinsa tai huoltajiinsa. Keskustele asiasta heidän kanssaan. Jos lapsi tai hänen vanhempansa tai huoltajansa antavat siihen suostumuksensa, ota yhteyttä sosiaalihuoltoon lapsen ja hänen perheensä tuen tarpeen arvioimiseksi.
Jos arvioit, että yhteydenotto vanhempiin vaarantaa lapsen turvallisuuden, siirrä keskustelua vanhempien kanssa. Huolehdi ensin lapsen turvallisuudesta yhteistyössä lastensuojelun kanssa. Lastensuojelu voi pyytää poliisilta virka-apua esimerkiksi maasta poistumisen estämiseksi silloin, jos tyttölasta ollaan viemässä maasta silpomista varten.
Konsultoi epäselvissä tilanteissa lastensuojelua. Lastensuojelua kannattaa konsultoida esimerkiksi, kun
- silpominen on todennäköisesti tehty ulkomailla jo ennen Suomeen saapumista
- silpomisen läpikäyneellä tytöllä on nuorempi sisko
Jokaisella on oikeus ottaa yhteyttä sosiaalihuoltoon lapsen tuen tarpeen arvioimiseksi, jos lapsen tilanne herättää huolta. Tavallisesti tuen tarpeen arvioimista koskeva yhteydenotto tehdään palveluohjauksena yhteistyössä asiakkaan kanssa.
Jos olet yhteydessä sosiaalihuoltoon yhdessä asiakkaan kanssa, erillistä lastensuojeluilmoitusta ei ole tarpeen tehdä.
Lastensuojeluilmoitus (Lastensuojelun käsikirja)
Lastensuojelun käsikirja (THL)
Lastensuojelun käsikirja: Ilmoitusvelvollisuus lapseen kohdistuvasta väkivallasta (THL)
Ilmoitusvelvollisuus poliisille
Jos sinulla herää epäily, että tyttö on läpikäynyt silpomisen Suomessa asuessaan tai silpomista suunnitellaan, tee ilmoitus poliisille.
Jos ulkomaan kansalainen on syyllistynyt toisen ulkomaan kansalaisen pahoinpitelyyn ulkomailla ja silpominen on tehty jo ennen maahan saapumista, Suomen poliisilla ei ole valtuuksia tutkia asiaa. Tällöin sinun täytyy ilmoittaa poliisille vain, jos tytöllä on sisaruksia, jotka voivat olla vaarassa joutua silvottaviksi.
Jos on epäselvää, täyttyykö ilmoitusvelvollisuus, konsultoi poliisia.
Ohjeesta terveydenhuollon ja poliisin väliseen tiedonvaihtoon saat neuvoja terveydenhuollon ammattihenkilön velvollisuudesta ja oikeudesta luovuttaa potilasta koskevia salassa pidettäviä
tietoja poliisille.
Ohje terveydenhuollon ja poliisin väliseen tiedonvaihtoon (Julkaisuarkisto Valto)