Asiakirjojen syntykonteksti

Sosiaalihuollon asiakastyö dokumentoidaan asiakasasiakirjoihin. Kun asiakirjat tallennetaan Sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon, ne varustetaan syntykontekstia kuvaavilla metatiedoilla. Metatiedot liittävät asiakirjan tiettyyn palvelutehtävään, palveluyksikköön, asiaan, palveluprosessiin ja tarvittaessa siihen sosiaalipalveluun, jossa se on laadittu.

Asiakirjojen syntykontekstia kuvaavat käsitteet on määritelty Sosiaalialan tiedonhallinnan sanastossa. Käsitemääritelmät löytyvät Sote-sanastojen verkkopalvelusta.

Sote-sanastot-verkkopalvelu

Sosmeta-palvelussa on julkaistu asiakirjojen kontekstitiedot. Sen avulla voi tarkastella kunkin asiakasasiakirjan syntykontekstia.

Kontekstitiedot Sosmeta-palvelussa

Palvelutehtävä

Sosiaalihuollon palvelutehtävällä tarkoitetaan tietynlaisiin tuen tarpeisiin vastaavien sosiaalipalvelujen ja muun tuen kokonaisuutta asiakkaiden eri elämänvaiheissa. 

Palvelutehtävät ja niissä annettavat sosiaalipalvelut voidaan jakaa yleispalveluihin ja erityispalveluihin.

Yleispalveluissa työn painopiste on sosiaalisten ongelmien ehkäisemisessä ja varhaisen tuen tarjoamisessa. Yleispalveluilla tarkoitetaan seuraavia palvelutehtäviä

  • lapsiperheiden palvelut,
  • työikäisten palvelut ja
  • iäkkäiden palvelut.

Erityispalveluissa tarjotaan kohdennettua ja intensiivistä tukea silloin, kun yleispalveluissa annettavat sosiaalipalvelut eivät ole riittäviä. Erityspalveluja sisältäviä palvelutehtäviä ovat

  • lastensuojelu,
  • päihde- ja riippuvuustyön erityiset palvelu ja
  • vammaispalvelut.

Perheoikeudelliset palvelut on palvelutehtävä, joka sisältää perheoikeuden alaan liittyviä sosiaalipalveluja. Palveluilla turvataan erityisesti lapsen edun toteutumista perheen muutosvaiheissa.

Sosiaalihuollon palvelutehtävät (Kanta-palvelujen käsikirja sosiaalihuollon toimijoille)

Sosiaalipalvelu

Eri palvelutehtävissä tarjottavia sosiaalipalveluja järjestetään useisiin tuen tarpeisiin. Yleisesti eri palvelutehtävissä tarjottavia sosiaalipalveluja ovat esimerkiksi sosiaalityö ja sosiaaliohjaus. Osa sosiaalipalveluista liittyy aina samaan palvelutehtävään, kuten esimerkiksi perheoikeudellisiin palveluihin kuuluvat adoptioneuvonta ja lapsen huollon ja tapaamisoikeuden turvaaminen.

Palvelutehtäviin sisältyvät sosiaalipalvelut (Kanta-palvelujen käsikirja sosiaalihuollon toimijoille)

Palveluprosessi

Asiakirjan syntykontekstin kuvailuun kuuluu myös sen liittäminen palveluprosessiin, jossa se on laadittu. Palveluprosessit kuvaavat sosiaalihuollon asian käsittelyn vaiheita. Samalla ne erottavat toisistaan palvelunjärjestäjälle ja palveluntuottajalle kuuluvia tehtäviä. 

Asian käsittelyn vaihteita ovat

  • asian vireilletulokäsittely,
  • palvelutarpeen arviointi,
  • asiakkuuden suunnittelu,
  • palvelun järjestäminen ja
  • palvelun toteutus.

Asiankäsittelyn vaiheet (Kanta-palvelujen käsikirja sosiaalihuollon toimijoille)

Palveluyksikkö

Sosiaalihuollon palveluyksiköllä tarkoitetaan organisaatioyksikköä, jossa asiakas asioi, hänen asiaansa käsitellään tai hänelle annetaan sosiaalipalvelua. Palvelunantaja nimeää jokaiselle työntekijälle palveluyksiköt, joihin työntekijän työtehtävät kohdistuvat. Palveluyksikkötietoa käytetään esimerkiksi asiakkaan ja työntekijän välisen asiayhteyden teknisessä todentamisessa.

Sosiaalihuollon palveluyksiköt (Kanta-palvelujen käsikirja sosiaalihuollon toimijoille)