Vesinäytteiden tutkimukset
Vettä tulee ottaa talteen heti epidemian alussa ennen epidemian hallitsemiseksi tarkoitettuja toimenpiteitä, kuten kloorausta tai verkoston huuhtelua. Näytteenotto ei kuitenkaan saa viivästyttää näiden toimenpiteiden aloittamista.
Näytteenotossa huomioitavat asiat:
- Näytteitä otetaan kattavasti raakavedestä, vesilaitokselta lähtevästä vedestä ja verkostovedestä.
- Kloori on poistettava vedestä näytteenoton yhteydessä.
- Vesinäytteitä tulee säilyttää noin +5 oC lämpötilassa.
Näytemäärän tulee riittää tarvittaviin analyyseihin. Tarvittavat määrät voi tarkistaa vesinäytteitä analysoivista laboratorioista ja THL:n verkkosivuilta:
Ellei tutkivan laboratorion näytteenotto-ohjeissa toisin mainita, noudatetaan näytteenotossa, näytteen säilytyksessä ja analysoitavaksi toimittamisessa standardia SFS-EN ISO 19458: 2007 (Veden laatu. Näytteenotto mikrobiologista tutkimusta varten).
Mitä näytteistä tutkitaan
Vesiepidemiatilanteissa näytteistä voidaan tutkia virallisten valvontatutkimusten lisäksi ulostesaastutusta osoittavia indikaattoribakteereita (Escherichia coli, suolistoperäiset enterokokit ja joissakin tapauksissa myös Clostridium perfringens) tavanomaista suuremmista vesitilavuuksista ja pikamenetelmillä. Yksityiskohtaisia yleisiä analyysiohjeita ei voida antaa, sillä jokainen tapaus on erilainen.
Vesiepidemioita selvitettäessä indikaattoribakteerien lisäksi vesinäytteistä on yleensä syytä tutkia valikoidusti myös taudinaiheuttajamikrobien esiintymistä. Taudinaiheuttajatuloksia tarvitaan mm. epidemian vesivälitteisyyden varmistamiseksi ja siksi, että indikaattoribakteereiden esiintymisen ei läheskään aina ole todettu korreloivan taudinaiheuttajien esiintymisen kanssa. Tämä on käynyt ilmi mm. kampylobakteeri- ja norovirusepidemioissa.
Vesinäytteet tutkitaan tarvittaessa myös virheellisen kemikaalin syötön selvittämiseksi (esimerkiksi lipeän ylisyöttö). Lisäksi vesinäytteistä saattaa olla tarvetta tutkia tiettyjä epäiltyjä kemikaaleja.
Vesinäytteiden asiantuntijalaboratoriot
Asiantuntijalaboratoriot tarjoavat vesinäytteiden erikoisanalytiikkaa (bakteeri-, virus- ja alkueläinanalytiikkaa) maksullisena palvelutoimintana.
- THL:n Vesimikrobiologian laboratorion analytiikkasivusto (bakteeri-, virus- ja alkueläinanalyysit)
- Helsingin yliopiston analyysipalvelut elintarvike- ja ympäristövälitteisille viruksille
- Luettelo ympäristöterveydenhuollon laboratorioista (Ruokavirasto)
Mikrobikantojen lähettäminen THL:n tutkittavaksi
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella on vastuu ihmisistä tai talousvedestä eristettyjen epidemian aiheuttajien tarkemmasta tyypityksestä. Tyypityksen mahdollistamiseksi vesiepidemioiden yhteydessä on potilasnäytteiden talteenoton lisäksi huolehdittava talousvedestä tai epäillystä saastelähteestä (kuten jätevesi, pintavesi) eristettyjen taudinaiheuttajamikrobien tai niiden genomin toimittamisesta THL:n Vesimikrobiologian laboratorioon Valviran ohjeen 1/2013 mukaisesti.
Vesiepidemiat
Asiantuntija-apua vesiepidemiatilanteessa
Yhteystiedot
Vesiasiantuntijoiden yhteystiedot