Vesiepidemiaohjeet viranomaisille

Tällä sivulla kerrotaan, miten kunnissa voidaan varautua vesiepidemioihin. Sivulta saa myös käytännön ohjeita epidemiatilanteisiin.

Miten vesiepidemiaan voi varautua?

Perehdy etukäteen Valviran kokoamiin käytännönläheisiin ohjeisiin vesiepidemian selvittämisestä.

Lue lisää: Toimintatavat talousveden laadun turvaamiseksi (Valvira, katso sivulla oleva Tautia aiheuttavat mikrobit -dokumentti, pdf)

Vesiepidemiatilanteissa kunnan epidemioiden selvitystyöryhmä ryhtyy selvittämään epidemiaa. Käytännön toiminnassa päävastuu on kunnan terveydensuojeluviranomaisella, joka vastaa talousveden valvonnasta. Epidemiatilanteissa tarvitaan viranomaisten, vesilaitoksen, näytteitä tutkivien laboratorioiden ja asiantuntijoiden yhteistyötä.

Kunnassa pitää olla epidemiaselvitystyöryhmä, jonka kokoonpanosta ja toiminnasta vesiepidemioiden selvittämiseksi on säädetty Valtioneuvoston asetuksessa 1365/2011. 

Lue lisää: Valtioneuvoston asetus 1365/2011 elintarvikkeiden ja veden välityksellä leviävien epidemioiden selvittämisestä

Käytännön ohjeita:

  • Pitäkää yhteystiedot ja toimintaohjeet ajan tasalla. Näin vesiepidemiaa päästään torjumaan mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.
  • Harjoitelkaa epidemiatilanteiden hoitamista etukäteen. Miettikää jo ennalta eri toimijoiden työnjakoa.
  • Hankkikaa tarvittavaa osaamista ja välineistöä.
  • Varautukaa epidemioihin ja erityisesti talousveden desinfioinnin käynnistämiseen yhdessä naapurikuntien ja naapurivesilaitosten kanssa.

Talousveden tuotantoketjun riskinarvioinnilla ja -hallinnalla voidaan etukäteen kartoittaa ja minimoida sellaiset talousvesihuoltoon liittyvät tekijät, jotka voivat edistää vesiepidemian syntymistä.

Tiedotussuunnitelma

Suunnitelkaa jo etukäteen, miten vesiepidemiasta tiedotetaan. Tehkää tiedotemalli ja käännättäkää se tarvittaville kielille. Tiedotuskanavia voivat olla kunnan ja vesilaitoksen verkkosivut, sosiaalinen media, paikallisradio ja -lehti, kotitalouksiin ja ilmoitustauluille jaettavat tiedotteet, joukkotekstiviestit ja TV.

Vakavissa vesiepidemiatilanteissa voi olla tarpeen järjestää puhelinpäivystys veden käyttäjien kysymyksiä varten.

Lue lisää: Vesihuoltolaitoksen kriisiviestintäohje (Vesilaitosyhdistys)

Toimi näin vesiepidemian aikana

  • Ryhdy toimenpiteisiin heti, kun alat epäillä vesiepidemiaa.
  • Tee ilmoitus Rymy-järjestelmään, johon raportoidaan elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiat:
    Rymy-järjestelmä (Ruokavirasto)
  • Tiedota talousveden saastumisesta veden käyttäjille. Tietoa on tarvittaessa oltava saatavilla suomen lisäksi muillakin kielillä. 
  • Aseta rajoituksia talousveden käytölle. Kehota tarvittaessa kuluttajia keittämään juomiseen ja ruoanvalmistukseen tarkoitettu vesi vähintään 5 minuuttia.
  • Järjestä tarvittaessa vaihtoehtoinen vedenhankinta.
  • Järjestä vesi- ja potilasnäytteiden tutkiminen. Tutkituta vesinäytteistä indikaattorianalytiikan lisäksi epäiltyjen taudinaiheuttajamikrobien esiintyminen:
    Vesinäytteiden tutkimukset epidemiatilanteissa
  • Huolehdi epidemian selvittämiseksi tarvittavien epidemiologisten tutkimusten suorittamisesta.
  • Vesilaitoksen pitää yhteistyössä kunnan terveydensuojeluviranomaisen kanssa selvittää syy talousveden likaantumiseen. Vesilaitoksen pitää korjata likaantumisen syy, jos mahdollista, ja turvata talousveden laatu. Terveydelle haitallisilla mikrobeilla likaantunut vesijohtoverkosto on desinfioitava kloorikemikaaleilla. Likaantuneeseen verkostoon käytettävän kloorauksen taso riippuu vesiepidemian laajuudesta ja vakavuudesta. Kloorauksen ulottaminen vesijohtoverkoston ääripäihin voi kestää kauan ja edellyttää erityistoimia, kuten veden juoksutusta, useita kloorin syöttöpisteitä ja verkostosaostumien puhdistamista.
  • Varmista talousveden turvallisuus vesitutkimuksin ennen käyttörajoitusten ja veden keittokehotuksen purkamista.
  • Tiedota veden käyttäjiä epidemian päättymisestä ja veden käyttörajoitusten purkamisesta.

Yllä on listattu toimintaohjeet hyvin lyhyesti. Lisää ohjeita löytyy Valviran vesiepidemiaohjeista, jotka on koottu laajan työryhmätoiminnan perusteella.

Lue lisää: