Låt solen värma, men skydda dig på rätt sätt

Mannen sitter ut och tar det lungt.

På sommaren får du även i Finland njuta av solens värme efter den mörka vintern. Du kan vistas ute utan bekymmer bara du kommer ihåg att skydda dig mot solens UV-strålning. 

Kom ihåg de viktigaste skyddsmetoderna

Allra säkrast är att undvika vistelse i direkt solljus, särskilt under den varmaste tiden. Om du inte kan undvika solen, bör du skydda din hud med en långärmad tröja och långbyxor samt med en bredbrättad hatt. Med solglasögon ser du även i klart väder och skyddar samtidigt dina ögon. 

Hög solskyddsfaktor ger längre skydd 

Syftet med solkrämer är att förhindra att UV-strålning som orsakar hudcancer kommer åt huden. Produkternas effekt uttrycks med en solskyddsfaktor (SPF) – ju högre solskyddsfaktor, desto längre kan man vistas i solen utan att bränna sig.

Det finns två olika typer av solkrämer med olika skyddsmedel som filtrerar UV-strålning. Fysikaliska solkrämer bildar en hinna som reflekterar strålningen från huden. Kemiska solkrämer däremot absorberar strålningen innan den når huden. 

Välj det skydd som passar dig bäst

Enligt nuvarande uppgifter är solkrämer säkra att använda och nya forskningsrön tillkommer ständigt. EU:s kosmetikförordning reglerar vilka skyddsämnen som får användas i solkrämer.

De kemiska och fysikaliska solkrämerna som har godkänts inom EU har bedömts vara säkra att använda. Vissa kemiska skyddsmedel har dock misstänkts ha skadliga effekter på hormonverksamheten. Om du är fundersam över saken kan du alltid välja en fysikalisk solkräm som även barn och gravida kvinnor kan använda utan bekymmer.

Dessutom är det bra att komma ihåg att de parfymer, konserveringsmedel och kemiska skyddsmedel som solkrämer innehåller kan orsaka allergisymptom hos vissa personer. En person med känslig hy bör välja en parfymfri produkt eller använda produkter som innehåller fysikaliska skyddsmedel.

Använd inte gamla solkrämer

Det lönar sig inte att använda solkräm från föregående sommar. En del av de ämnen som filtrerar UV-strålning kan ha förstörts under förvaringen och krämen är inte nödvändigtvis lika effektiv som den var som ny.

Även konserveringsmedlen som finns i solkrämen kan ha förstörts. I en öppnad förpackning kan det ha uppkommit bakterie- eller mögeltillväxt som är ohälsosam att sätta på huden.

Gamla solkrämer får inte hällas i avloppet eftersom de innehåller ämnen som är skadliga för vattendragen. Solkrämsförpackningar av plast läggs i blandavfallet, men aerosolflaskor av metall ska föras till mottagning av farligt avfall.