Kesän keveät herkut

Silliä ja perunaa tillin kera haarukassa

Kesäkauden haasteena useissa perheissä on rutiinien puuttuminen. Vaikka yleensä syötäisiinkin säännöllisesti, lomalla rutiinit helposti rikkoutuvat.  Sen ei kuitenkaan tarvitse merkitä sitä, että tingitään terveellisyydestä. Päinvastoin, kesällä on yllin kyllin mahdollisuuksia tarjota helppoa ja hyvää syötävää koko perheelle. 

Kevyemmin grillikaudella

Grillissä syntyy oikein tehtynä yhtä terveellistä ruokaa kuin kotikeittiössäkin. Tuoreita satokauden kasviksia on yllin kyllin, joten niillä kannattaa täyttää ainakin puolet grillikauden lautasesta, esimerkiksi kukka- tai parsakaalia, kesäkurpitsaa ja porkkanoita, yksi neljäsosa uusia perunoita, loput grillattua kalaa, kasvipohjaisia tuotteita, kanaa tai lihaa tai makkaraa. Liha- ja makkara-aterioita voi keventää valmistamalla esimerkiksi kasviswokkia tai vartaita.

  • Grillaa paljon kasviksia, joko sellaisenaan tai tekemällä niistä nyyttejä. Myös lähes kaikki hedelmät sopivat grillattaviksi.
  • Osta grillattavat lihatuotteet marinoimattomina. Itse tehdyistä marinadeista voit helposti vähentää öljyn määrää.
  • Grillaamisessa kannattaa välttää korkeita lämpötiloja sekä nokea ja karstaa. 

Ohjeita turvalliseen grillaukseen (Ruokavirasto)

Pikkulapset oppivat matkimalla

Ole hyvä ruokailun roolimalli. Lasta voi tuupata syömään terveellisesti. Lapsi oppii matkimalla vanhempiaan ja perheen yhteiset tottumukset muokkaavat mieltymyksiä. 

  • Ota lapset mukaan ruokaostoksille esimerkiksi torille. Varaa aikaa ja käytä tilaisuus hyväksesi opettamalla heitä tunnistamaan vihanneksia, hedelmiä ja muita terveyttä edistäviä ruoka-aineita.
  • Älä mene ostoksille nälkäisenä. Silloin tulee helposti tartuttua helppoihin, mutta epäterveellisiin valintoihin.
  • Ole joustava. Muista, ettei mikään ruoka-aine yksistään ole hyvä tai paha. Ravitsemuksen kokonaisuus ratkaisee. Pieni annos herkkuja silloin tällöin ei lapsen ravitsemusta heikennä. 
  • Tee kesän ateriahetkistä erityisiä. Ota lapset mukaan ruoan laittoon ja kattaukseen. Ja tietysti myös jälkien korjaamiseen.

Pelaa lasten kanssa kasvispeliä tai lataa Myyrän mielikasvikset -peli.

Syö hyvää -hankkeen ja Satokausikalenterin yhdessä tekemä peli opettaa tuntemaan hauskalla tavalla 120 kasvista, hedelmää, marjaa ja yrttiä.

Koululaisen kesäeväät

Vastuu koululaisen hyvinvoinnista on vanhemmilla. Koululainen syö sitä mitä kaapista löytyy, joten aikuisen tehtävänä huolehtia, että siellä on koululaiselle kunnon ruokaa ja juomaa. Kun tarjolla on mieluista syötävää, ei makean himo iske niin helposti. 

  • Varaa koululaiselle kunnon aterian ainekset, esimerkiksi eineskeitto tai annos eilistä ruokaa.
  • Pese ja paloittele juureksia, tuoreita kasviksia ja hedelmiä kulhoon valmiiksi annospaloiksi.
  • Pidä huoli, että tarjolla on myös  täysjyväleipää.
  • Varaa jääkaappiin vesikannuun vettä, jonka voit maustaa esimerkiksi sitruuna- tai appelsiiniviipaleilla. 

Kumman välipalan valitsisit? Kuvassa täytetty sämpylä, omena ja vesipullo 251 kcal, 6 g rasvaa ja 2 sokeripalaa. Kuvassa irtokarkkipussi, perunalastupussi ja limonadipullo 2570 kcal, 66 g rasvaa ja 140 sokeripalaa.

Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille

Kunnon eväät automatkalle

Aikuiset ja lapset tarvitsevat pysähdystaukoja, mutta matka taittuu mukavammin kun mukana on jokaiselle sopivia eväitä.

Maistuvia naposteltavia ovat esimerkiksi:

  • rasiaan paloitellut hedelmä-, kurkku- ja porkkanapalat
  • valmiiksi viipaloidut kolmioleivät (täytteenä jotakin levitettä tai tahnaa)
  • karjalanpiirakat
  • kuivatut hedelmät ja pähkinät.

Tien varrella saatetaan myydä esimerkiksi tuoreita herneitä, joita voi kuoria pienimpien eväsrasiaan.

Janojuomaksi kannattaa varata jokaiselle oma vesipullo, sillä ilman kylmälaukkua esimerkiksi mehu tai smoothie voi säilyä huonosti, ne eivät myöskään ole hammasystävällisiä.