Sommarens lätta delikatesser

Sill och potatis

En utmaning i de flesta familjer under sommaren är bristen på rutiner. Fastän man annars brukar äta regelbundet, så händer det lätt att rutinerna bryts på semestern.  Det behöver ändå inte betyda att man prutar på hälsosamheten. Tvärtom, på sommaren finns det gott om möjligheter att bjuda på lätt och bra mat för hela familjen.

Lättare grillsäsong

Man kan tillreda lika hälsosam mat på grillen som i köket, bara man gör det på rätt sätt. Det finns gott om färska säsongsgrönsaker, så det lönar sig att fylla åtminstone halva tallriken med dem under grillsäsongen – till exempel med blomkål eller broccoli, zucchini och morötter – en fjärdedel med nypotatis och resten med grillad fisk, kyckling, kött, korv eller växtbaserade produkter. Kött- och korvmåltider kan göras lättare genom att man tillreder till exempel grönsakswok eller spett.

  • Grilla mycket grönsaker, antingen som sådana eller genom att göra knyten av dem. Nästan alla frukter passar också att grilla.
  • Köp grillbara köttprodukter omarinerade. I en hemgjord marinad kan du enkelt minska på mängden olja.
  • Det lönar sig att undvika höga temperaturer samt sot och fastbrända grillrester. 

Anvisningar om hur man grillar på ett tryggt och säkert sätt (Livsmedelverket).

Småbarn lär sig genom att imitera

Var en god förebild vid matbordet. Man kan puffa barnet till att äta hälsosamt. Barnet lär sig genom att imitera föräldrarna och familjens gemensamma vanor formar barnets preferenser. 

  • Ta med barnet på matuppköp till exempel till torget. Ta tid och passa på att lära det att känna igen grönsaker, frukt och andra hälsofrämjande livsmedel.
  • Gå inte och handla om du är hungrig. Då händer det lätt att man väljer de lätta, men ohälsosamma alternativen.
  • Var flexibel. Kom ihåg att ett enskilt livsmedel i sig inte är bra eller dåligt. Det är kosten som helhet som avgör. En liten portion godsaker nu och då inverkar inte negativt på barnets näring. 
  • Gör sommarens matstunder speciella. Ta med barnet i matlagningen och dukningen. Och förstås också i undanplockningen.

Spela Kasvispeli (Grönsaksspelet, på finska) tillsammans med barnet eller ladda nerspelet Myyrän mielikasvikset (Sorkens favoritgrönsaker, på finska).

I spelet som Syö hyvää-projektet och Satokausikalenteri tillsammans tagit fram lär man sig 120 grönsaker, frukter, bär och örter på ett roligt sätt.

Skolbarnets sommarmellanmål

Föräldrarna bär ansvaret för skolbarnets välmående. Skolbarnet äter det som finns i skåpen, så det är föräldrarnas uppgift att se till att det finns ordentlig mat och dryck för skolbarnet. Då mat som smakar bra finns till hands, slår inte sötsuget till lika lätt.

  • Ordna ingredienser för en ordentlig måltid åt skolbarnet, till exempel en färdig soppa eller en portion av gårdagens mat.
  • Tvätta och skär rotfrukter, färska grönsaker och frukter färdigt i portionsbitar i en skål.
  • Se till att det också finns fullkornsbröd.
  • Ställ en kanna med vatten i kylskåpet och smaksätt vattnet med till exempel citron- eller appelsinskivor. 

Tillsammans kring matbordet – kostrekommendationer till barnfamiljer.

Rejält mellanmål under bilresan

Vuxna och barn behöver stanna för pauser, men restiden blir trevligare då man har med sig mellanmål som passar alla. Smakliga snacks är till exempel:

  • färdigskurna frukt-, gurk- eller morotsbitar i en burk
  • färdiga triangelsmörgåsar (fyllda med pålägg eller röra)
  • karelska piroger 
  • torkad frukt eller nötter.

Längs vägen kan det också hända att det säljs färska ärtskidor, som kan skalas i de minstas matlåda.

Som törstsläckare lönar det sig att ha en egen vattenflaska till alla, för utan kylkass håller till exempel saft eller smoothier dåligt och de är inte heller tandvänliga.