Perheen itsemääräämisoikeus ja jälleenyhdistäminen

Perheellä on itsemääräämisoikeus. Kaikkialla maailmassa pidetään erityisen tärkeänä arvona ja oikeutena sitä, että perhe voi elää suojassa ulkopuoliselta puuttumiselta, päättää asioistaan itsenäisesti ja olla keskenään haluamallaan tavalla. Perhe-elämä on perus- ja ihmisoikeus.

Sinun hyvinvointisi ja kehityksesi toteutuu myönteisissä ja läheisissä ihmissuhteissa, joissa saat ymmärtämystä, turvaa ja hellyyttä. Suhde vanhempiin on erityisen tärkeä hyvinvointisi ja kehityksesi kannalta. Lastensuojeluviranomaisten täytyy turvata perheen oikeudet toiminnassaan.

Sinun etusi voi vaatia puuttumista perheesi elämään

Viranomaiset voivat puuttua perhe-elämän suojaan ja rajoittaa sinun ja vanhempiesi oikeuksia, jos se on välttämätöntä. Syyt oikeuksien rajoittamiseen kerrotaan laissa.

Lastensuojelulain mukaan perhe-elämän suoja ei ole ehdoton, jos sinun oikeutesi terveyteen ja kehitykseen uhkaa vaarantua vakavasti. Silloin sinua täytyy suojella vaaraa aiheuttavilta asioilta. Sinulle täytyy turvata huolenpito ja hoito, joita tarvitset.

Vastuu sinun oikeuksiesi toteutumisesta on siis vanhemmillasi, mutta lastensuojeluviranomaisten velvollisuus on suojella sinua.

Huostaanotto ja sijaishuoltoon sijoitus puuttuvat perhe-elämän suojaan

Perhe-elämän suojaan puututaan, jos sinut otetaan huostaan ja sijoitetaan sijaishuoltoon kodin ulkopuolelle. Myös kiireellinen sijoitus kodin ulkopuolelle on perheen itsemääräämisoikeuteen puuttumista.

Käytännössä sijoittaminen tarkoittaa, että sijaishuoltopaikan aikuiset vastaavat päivittäisestä huolenpidosta. Lisäksi sosiaalityöntekijä voi päättää monista sinua koskevista asioista vanhempiesi sijaan.

Sijoituksen aikana olet rajoitetummin yhteydessä vanhempiisi. Myös mahdollisuutesi kasvaa yhdessä vanhempiesi ja sisarustesi kanssa on rajoitetumpi, vaikkakin voit pitää säännöllisesti yhteyttä vanhempiisi ja sisaruksiisi.

Jos sinut on sijoitettu, vanhempasi eivät voi itsenäisesti päättää perhe-elämästä ja yhdessä olemisesta sinun kanssasi. Vanhempiesi kanssa täytyy kuitenkin yrittää sopia yhteydenpidosta, kotilomista ja siitä, miten he ovat mukana elämässäsi sijoituksen aikana.

Joskus yhteydenpitoa vanhempiisi välistä täytyy rajoittaa, jotta sinua voidaan suojella. Sellaiset tilanteet ovat aina poikkeustilanteita. Sosiaalityöntekijä voi rajoittaa yhteydenpitoa vain syistä, jotka on kerrottu lastensuojelulaissa.

Perheen jälleenyhdistäminen

Perheen jälleenyhdistäminen tarkoittaa, että voit palata asumaan kotiin. Jälleenyhdistämisen jälkeen perheesi voi päättää itse elämästään, keskinäisestä kanssakäymisestään ja siitä, miten sinua hoidetaan ja kasvatetaan. Sinun etusi mukaista on palata takaisin kotiin, kun se on mahdollista.

Miten sosiaalityöntekijä ottaa huomioon jälleenyhdistämisen tavoitteen?

Asiakassuunnitelmaan pitää kirjata, miten jälleenyhdistämistä edistetään sijaishuoltosi aikana. Sinulle ja vanhemmillesi järjestetty tuki voi parantaa mahdollisuuksia palata kotiin. Tarvittaessa vanhemmillesi täytyy tehdä erillinen vanhemmuutta tukeva asiakassuunnitelma.

Huostaanotto ei saa huonontaa sinun ja vanhempiesi suhdetta. Sen vuoksi sinun täytyy saada pitää yhteyttä vanhempiisi sijaishuollon aikana.

Kun huostaanottoa ei enää tarvita, lastensuojeluviranomaisten ja sijaisperheen pitää edistää yhteydenpitoasi vanhempiisi. Vaikka huostaanotolle ei enää olisi syitä, huostassapitoa ei saa lopettaa, jos lopettaminen on selvästi vastoin sinun etuasi. Silloin täytyy ottaa huomioon, kuinka kauan sijaishuoltosi on kestänyt, sinun ja sijaishuollon aikuisten suhteen merkitys, sinun ja vanhempiesi välinen kanssakäyminen sekä sinun mielipiteesi.

Kotiuttamisen pitää aina tapahtua suunnitellusti ja sellaisella tavalla, jonka asiakassuunnitelmassasi arvioidut tukitoimet mahdollistavat. Perheelläsi on oikeus saada tukea. Palvelut, joita perheesi tarvitsee, mietitään yhdessä.