Oma asiakassuunnitelma ja hoito- ja kasvatussuunnitelma
Huostaanoton asiakassuunnitelmassa kerrotaan
- Sijaishuollon tarkoitus ja tavoitteet.
- Tuen tarpeet, joihin pyritään vaikuttamaan.
- Palvelut ja tukitoimet, joilla sinua autetaan.
- Keinot, joilla sinulle järjestetään tarvitsemasi erityinen tuki ja apu.
- Arvio aikataulusta, jolloin tavoitteet saavutetaan.
- Tapaamiset sosiaalityöntekijän tai muun lastensuojelun työntekijän ja lapsen välillä.
- Miten sinulle annetaan tietoja.
Suunnitelmassa pitää kertoa, miten otetaan etusi mukaisella tavalla huomioon tavoite perheen jälleenyhdistämisestä. Jos jollakin on eriävä mielipide tuen tarpeesta ja sinulle sopivista tukitoimista, se pitää mainita asiakassuunnitelmassa.
Asiakassuunnitelmassa kuvataan myös, miten vanhemmillesi, huoltajillesi tai muille hoidostasi ja kasvatuksestasi vastaaville ihmisille järjestetään erityinen tuki ja apu. Huostaanotetun lapsen vanhemmille pitää tehdä erikseen oma asiakassuunnitelmansa, jollei sen tekeminen ole tarpeetonta.
Asiakassuunnitelma on tärkeä tehdä yhdessä
On tärkeää, että olet mukana kertomassa mielipiteesi. Jos suunnitelma laaditaan yhdessä, mutta kaikista asioista ei päästä yhteisymmärrykseen, erilaiset näkemykset kirjataan suunnitelmaan.
Asiakassuunnitelma pitää tehdä, vaikka sinä ja vanhempasi ette haluaisi osallistua sen tekemiseen. Asiakassuunnitelmaa täytyy arvioida ja tarkistaa aina tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran vuodessa.
Hoito- ja kasvatussuunnitelma
Sinulle tehdään sijaishuoltopaikassa hoito- ja kasvatussuunnitelma aina, jos sinuun kohdistetaan rajoituksia tai niitä saatetaan joutua käyttämään.
Hoito- ja kasvatussuunnitelma pitää tehdä yhdessä sinun kanssasi. Suunnitelmaa varten täytyy kuulla myös huoltajiasi, ellei se ole tarpeetonta tai mahdotonta. Hoito- ja kasvatussuunnitelma täytyy antaa tiedoksi sosiaalityöntekijälle, joka vastaa asioistasi.
Hoito- ja kasvatussuunnitelman tarkoitus on, että asiakassuunnitelmaan kirjatut tavoitteet kuvataan yksityiskohtaisemmin. Suunnitelmaa seurataan ja tarkistetaan sijaishuoltopaikassa. Siellä pohditaan yhdessä, miten arki sujuu ja kuinka suunnitelmat toteutuvat.