Uppföljningen och förekomsten av borrelios i Finland

Borrelia-tapaukset vuosittain 2012-2021.

År 2021 anmälde laboratorierna 2 571 fall av borrelios, vilket var något fler än 2020 (2 064). De flesta av anmälningarna (96 %) baserade sig på serologiska test, resten på nukleinsyrapåvisning.

Borreliosfall rapporterades från alla delar av landet. Genomsnittsincidensen var 46/100 000, men de regionala skillnaderna var stora. Den klart högsta incidensen rapporterades precis som tidigare år på Åland (1 712/100 000). I området konstaterades cirka en femtedel (n=513) av de borreliafall som rapporterades till registret över smittsamma sjukdomar.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt rapporterades 1 004 borreliafall till registret över smittsamma sjukdomar och incidensen i området var 59/100 000.

Mest borrelia förekom på hösten. Det största antalet fall rapporterades i augusti‒november. Majoriteten (78 %) av de insjuknade var över 40 år. Drygt hälften av infektionerna förekom hos kvinnor (53 %).

Borreliafynden i registret över smittsamma sjukdomar beskriver inte den aktuella förekomsten av borrelios, och fallen representerar i regel kronisk borrelios. I det första skedet konstateras sjukdomen utifrån kliniska symtom. Dessa fall rapporterades till den offentliga hälso- och sjukvårdens vårdanmälningsregister för öppenvård.

Uppföljning

Uppföljningen av borrelios i Finland grundar sig på den offentliga hälso- och sjukvårdens vårdanmälningsregister för öppenvård och THL:s register över smittsamma sjukdomar.

Besök på hälsocentraler

I tidigt skede uppträder borrelios vanligtvis som rodnande, utvidgande erythema migrans
-utslag, som konstateras utifrån de kliniska symtomen utan laboratorieundersökningar. Fall inom den offentliga hälso- och sjukvården registreras i vårdanmälningssystemet för den öppna primärvården (Avohilmo). Fallen beskriver bevisligen epidemiologin av borrelios för närvarande och återspeglar säsongsvariationen i exponeringen för fästingar.

Registret över smittsamma sjukdomar

Laboratorierna anmäler i regel borreliafynd som bekräftats genom antikroppsundersökningar till registret över smittsamma sjukdomar. Borreliafynden i registret över smittsamma sjukdomar beskriver inte epidemiologin av borrelios i realtid. Fallen representerar i huvudsak sjukdomens spridda fas, dvs. kronisk borrelios, då exponeringen för fästingar har skett flera månader eller till och med flera år tidigare.

Utöver förändringar i den faktiska sjukligheten kan förändringar i antalet fall orsakas av bland annat förändringar i diagnostisk praxis vid laboratorier som anmäler fynd. Registret lämpar sig endast för granskning av långsiktiga trender och regionala skillnader.