Medling i våldsbrott

Medling är en tjänst för parterna i ett brott där utomstående, frivilliga medlare hjälper till att behandla brottmålet. Det är frivilligt och gratis för parterna att delta i medlingen.

Syftet med medlingen är att erbjuda

  • hjälp av utomstående medlare (2) och yrkesutbildad personal inom medlingstjänsterna för att behandla målet
  • en trygg plats där parterna kan mötas och där det finns utrymme för känslor
  • ett parallellt och kompletterande förfarande till den formella rättsprocessen
  • ett alternativ till rättegång vid målsägandebrott.

År 2020 var drygt hälften av alla ärenden som hänvisades till medling (53 %) våldsbrott, exempelvis lindrig misshandel eller misshandel. 

Lindrig misshandel är ett målsägandebrott, medan allvarligare misshandel är ett brott som faller under allmänt åtal. När det är fråga om ett brott som faller under allmänt åtal beslutar åklagaren om det finns skäl att fortsätta den straffrättsliga behandlingen av ärendet trots en eventuell förlikning.

Parterna i medlingen kan vara okända för varandra, men även när det gäller våld i nära relationer kan medling förekomma med vissa begränsningar. När det är fråga om våld i nära relationer faller även lindrig misshandel under allmänt åtal. Det är endast polisen eller åklagaren som kan ta initiativ till medling vid våldsbrott i nära relationer.

På denna sida:

Medlingsprocess i våldsbrottsärenden

Medlingsbyråns yrkesutbildade personal bedömer om initiativet kan behandlas genom medling. Den yrkesutbildade personalen stöder också alltid parterna genom att ge dem servicerådgivning. 

Ärenden som fått ett positivt medlingsbeslut hänvisas till medlare. Medlarna är utomstående frivilliga som har utbildats för uppgiften. Medlarna har tystnadsplikt: de får inte berätta om medlingen för andra. Medlingsbyråns personal stödjer, styr och övervakar medlarnas arbete.  

Medlarna ordnar det egentliga medlingsmötet. I synnerhet när det är fråga om ärenden som gäller våld i nära relationer ordnas också separata möten för parterna före det gemensamma mötet. Vid de separata mötena bedömer man möjligheten att hålla ett gemensamt möte.

På det gemensamma mötet kan parterna prata om brottet som inträffat mellan dem. De kan berätta för varandra om sina erfarenheter, känslor och behov. Under medlingen tar parterna också upp skador och olägenheter som drabbat dem. Parterna kan också komma överens om hur skadorna ska gottgöras.

Det viktiga vid en medling är att parterna får påverka behandlingen och avgörandet av sitt eget ärende. Medlarna ska se till att båda parter godkänner resultatet. Avgörandet kan utformas till ett medlingsavtal. Det är helt frivilligt att ingå ett avtal. Parterna får när som helst avbryta medlingen.

Om initiativet till medling har lagts fram av polis eller åklagare, skickar medlingsbyråns yrkesutbildade personal information om resultatet av medlingen till dem. Polisen eller åklagaren bedömer medlingens betydelse för straffprocessen. När det är fråga om brott som faller under allmänt åtal beslutar åklagaren om ärendet ska behandlas vid en rättegång utöver vid en eventuell medling.

Medlingsbyråns personal ger parterna råd i frågor som gäller den fortsatta behandlingen av ärendet.

Vid vilka våldsbrott kan medling användas?

Medling kan användas vid många typer av våldsbrott. Medlingsbyråns personal bedömer varje initiativ till medling som gäller ett våldsbrott i sin helhet. Vanligtvis har initiativet skickats in av polis eller åklagare. Den yrkesutbildade personalen beaktar till exempel brottets art, hur brottet har begåtts och förhållandena mellan parterna.

Den yrkesutbildade medlingspersonalen 

  • hör parterna personligen
  • utreder parternas resurser och motivation till medling
  • hör parternas önskemål och behov för att lösa ärendet och
  • ger parterna individuell information om deras rättsskydd och andra eventuella stödtjänster.

Brott mot en minderårig lämpar sig enligt lagen inte för medling om offret har ett särskilt behov av skydd. Medlingsbyrån avgör om ett fall lämpar sig för medling och om parterna har resurser att delta i medlingen.

Medling kan användas även när det är fråga om allvarliga våldsbrott. Även om medlingen i allmänhet sker i början av straffprocessen, kan den till exempel vid allvarliga våldsbrott även hållas efter att domen har meddelats och verkställts. Sådan s.k. efterbehandling och fängelsemedling sköts åtminstone tills vidare endast av yrkesutbildade personer.

Vid vilka våldsbrott kan medling inte användas?

Medling kan inte användas när det är fråga om

  • brott mot minderårig, om offret har ett särskilt behov av skydd
  • att ena parten tagit initiativ i ett ärende som gäller våld i nära relationer. I dessa ärenden kan endast polis eller åklagare ta initiativ till medling.

Medlingsbyråer

Medlingsbyrån är en verksamhetsenhet som tillhandahåller medlingstjänster inom ett visst område. Vid medlingsbyråerna arbetar medlingshandledare och ansvarspersoner. Det finns även frivilliga medlare som arbetar åt medlingsbyråerna.

För närvarande finns det 18 medlingsbyråer och sammanlagt 32 verksamhetsställen i Finland.
Medlingsbyråernas kontaktuppgifter

Lagstiftning

De viktigaste rättskällorna är följande när det gäller medling: