Kannabis-äänestys

YK:n huumausainetoimikunta (CND) äänesti Maailman terveysjärjestön (WHO) suosituksista koskien kannabista ja siihen liittyviä aineita 

YK:n huumausainetoimikunta (CND) äänesti 2.12.2020 Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksista kannabiksen ja siihen liittyvien aineiden uudelleensijoittelusta kansainvälisessä huumausaineiden valvontajärjestelmässä. Suositukset julkaistiin jo tammikuussa 2019. WHO ei ehdottanut kannabiksen vapauttamista kansainvälisestä huumausainevalvonnasta. Kuudella suosituksella pyrittiin paitsi toteamaan olemassa oleva tieteellinen näyttö haitoista ja lääkkeellisestä käytöstä niin myös selkiyttää huumausaineyleissopimuksien soveltamista käytännössä kannabikseen ja sen eri osien valvonnassa. Kannabiksen ja tiettyjen lääkevalmisteiden osalta pyrittiin myös helpottamaan tutkimista ja käyttöä lääketieteellisiin ja tieteellisiin tarkoituksiin. Ainoassa hyväksytyssä suosituksessa WHO esitti, että kannabiksen ja kannabishartsin on edelleen pysyttävä YK:n huumausaineyleissopimuksen luettelossa I, koska kannabiksen väärinkäyttöpotentiaali ja siihen liittyvät haitat aiheuttavat merkittävän kansanterveysriskin.

Lisätietoa suosituksista löytyy suomeksi THL:n sivuilta.

Äänestettäessä vuoden 1961 yleissopimuksen mukaisesti, kuten suurin osa suosituksista oli – voitiin ottaa kantaa ainoastaan siihen, hyväksytäänkö WHO:n suositus sellaisenaan vai ei.  Äänestyksellä ei siten esimerkiksi otettu kantaa siihen, onko kannabis lääke tai tulisiko sen lääkkeellistä käyttöä edistää. Lääkkeellisen käytön osalta otettiin viimeisessä suosituksessa kantaa tiettyjen kannabispohjaisten lääkevalmisteiden lupa- ja valvontamenettelyiden lieventämiseen. Tällaiseen lieventämiseen eivät maat antaneet tukeaan, eikä yleissopimusten rakenne myöskään lopulta tukenut tätä suositusta riittävästi. 

YK:n huumausainetoimikunnassa suosituksista äänestivät vain YK:n huumausainetoimikunnan jäsenet. Koska EU:lla on yhteistä sitovaa huumausainelainsäädäntöä, johon YK:ssa tehdyt päätökset suoraan vaikuttavat, EU:ssa tehtiin neuvoston päätös yhteisestä äänestyskannasta. Ne 12 EU-maata, jotka ovat toimikunnan jäseniä, olivat velvoitettuja äänestämään tämän yhteisen kannan mukaisesti. Suomi ei ole tällä hetkellä toimikunnan jäsen.

Äänestystulos

Suosituksista vain yksi, tuli hyväksytyksi. Tätä suositusta tuki 27 maata 53 äänestävästä maasta, jolloin saavutettiin juuri ja juuri muutoksen mahdollistava yksinkertainen enemmistö. Hyväksytyssä suosituksessa WHO esitti, että kannabiksen ja kannabishartsin on edelleen pysyttävä YK:n huumausaineyleissopimuksen luettelossa I, koska kannabiksen väärinkäyttöpotentiaali ja siihen liittyvät haitat aiheuttavat merkittävän kansanterveysriskin.  Samassa WHO kuitenkin suositti, että kannabis poistettaisiin huumausaineita koskevan yleissopimuksen IV luettelosta, jotta kannabiksen ja kannabishartsin tieteellisellä ja lääketieteellisellä tutkimuksella ei olisi turhia esteitä. Tällä suosituksella ei muutettu kansainvälisen valvonnan tasoa, mutta sillä saattaa olla joillekin maille merkitystä kansallisesti. Luettelossa IV on kaikkein vaarallisimmiksi katsotut huumausaineet ja niiden lääkkeellistä käyttöä tulisi rajoittaa aivan minimiin. Tässä luettelossa on mm. heroiini.

Osa suositusta vastustaneista YK jäsenmaista näki, että poistaminen luettelosta IV on kannabiksen vapauttamiseen johtava toimenpide. Puolesta äänestäneet näkivät sen kuvastavan paremmin nykytilannetta ja näin myös ylläpitävän valvontajärjestelmän uskottavuutta. Suosituksen hyväksyminen ei pakota edelleenkään jäsenmaita hyväksymään kannabiksen lääkkeellistä käyttöä tai tieteellistä tutkimusta. Muita WHO:n suosituksia ei hyväksytty. YK-jäsenmaiden näkemykset eivät noudattaneet mitään erityistä liberaali tai konservatiivi -jakoa, vaan esimerkiksi Kanada äänesti joitain suosituksia vastaan, koska ne olisivat heidän järjestelmässään tuoneet uusia hallinnollisia velvoitteita.

EU:n kanta äänestykseen

EU kannatti nyt hyväksyttyä WHO:n suositusta, jolla tavoiteltiin kannabiksen tieteellisen ja lääketieteellisen tutkimisen lisäämistä, jotta haitoista ja mahdollisista lääketieteellisistä hyödyistä saataisiin lisää tietoa. EU:n jäsenvaltioiden äänestyskanta kuvaa EU:n näyttöön perustuvaa lähestymistapaa huumausaineisiin, koska esimerkiksi on hyvin tiedossa ja käytössä jo muutama tutkittu kannabispohjainen ja myyntiluvan saanut lääkevalmiste. Yhteisessä kannassa otetaan huomioon myös alan viimeaikainen tieteellinen ja lääketieteellinen kehitys sekä mahdolliset kansanterveys-, turvallisuus-, oikeudelliset ja hallinnolliset vaikutukset. EU:n näkemyksen mukaan WHO:n suositukset eivät ole, eikä niitä pidä nähdä askeleena kohti kannabiksen käytön vapauttamista. Kannabikselle ja kannabishartsille sovelletaan edelleen kansainvälisiä yleissopimusten mukaisia valvontatoimenpiteitä. EU tukee kannabinoidien haittojen ja hyötyjen tieteellistä ja lääketieteellistä tutkimusta, mutta vastustaa ei-lääkinnällisen käytön arkipäiväistämistä, koska käyttöön liittyy terveysriskejä.  EU:n yhteinen kanta ei tarkoita sitä, että EU ja sen jäsenvaltiot olisivat velvollisia edistämään kannabiksen lääkinnällistä tai tieteellisestä käyttöä tai että EU:lla olisi yhteinen kanta kannabiksen lääkinnälliseen tai tieteelliseen käyttöön. Unkari antoi tästä myös ikävän muistutuksen äänestäessään jo sovitun kannan vastaisesti osassa äänestyksistä. 

Hyväksytty suositus ei siis vaikuta kansainvälisen valvonnan tasoon eikä se myöskään vaikuta Suomen kansalliseen huumausainevalvontaan.

Taustaksi:

Vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksessa huumausaineet on kirjattu joko listalle I tai II niiden väärinkäyttöpotentiaalin ja haittavaikutusten perusteella. Koska yleissopimuksella on tarkoitus myös mahdollistaa lääkinnällisiä käyttötarkoituksia, on vuoden 1961 yleissopimukseen lisätty luettelot III ja IV. Listalle IV aineet voidaan kirjata, mikäli niiden katsotaan oleva erityisen haitallisia ja niillä katsotaan olevan vähän tai ei lainkaan lääkinnällisiä käyttötarkoituksia. Listaan IV kirjaaminen tekee ko. aineitta sisältävien lääkevalmisteiden kaupasta vaikeampaa ja joissain maissa jopa täysin kiellettyä.

Kirjoittajat erityisasiantuntija Sanna Kailanto THL ja ylitarkastaja Katja Pihlainen FIMEA