YK pohti ratkaisuja maailman huumetilanteeseen
YK:n huumausainetoimikunnan (Commission on Narcotic Drugs, CND) 63. istunto kokoontui Wienissä 2.–6.3.2020. CND on keskeisin kansainvälistä huumausainepolitiikkaa ohjaava foorumi. Huumausainetoimikunta monitoroi maailman huumausainetilannetta, kehittää huumausaineiden kontrollointimekanismeja sekä esittää suosituksia kansainvälisen huumausaineongelman torjumiseksi. Huumausainetoimikunta päättää myös uusien aineiden ottamisesta kansainvälisen kontrollin piiriin. Istuntoon osallistui yli 1100 osallistujaa 131 maasta, 17 hallitustenvälisestä järjestöstä sekä 97 kansalaisyhteiskunnan organisaatiosta ja tiedeyhteisöstä.
Laaja kattaus asioita esillä
Istunnon aikana keskusteltiin mm. haittojen vähentämisestä, valvonnassa olevien lääkeaineiden laillisen saatavuuden parantamisesta, uusista psykoaktiivisista aineista sekä kansallisista, alueellisista ja globaaleista toimista huumerikollisuuden torjumiseksi. Toimikunnalle esitettiin myös uusien psykoaktiivisten aineiden lisäämistä kansainvälisen huumausainevalvonnan piiriin. CND:n jäsenmaat äänestivät uusia aineita valvontaan yhteensä 13 kpl; yksi valmistukseen käytettävä lähtöaine, kaksi opioidia, yksi fenetyyliamiini, neljä synteettistä kannabinoidia, kolme katinonia ja kaksi betsodiatsepiinia. Näistä suurin osa on jo valvonnan piirissä Suomessa.
Kannabisnäkemykset jakoivat maita
Tänä vuonna luokitteluesitykseen liittyi myös WHO:n ehdotuksen kannabiksen uudelleen luokittelemisesta yleissopimuksissa. Komissio kuitenkin päätti jatkaa keskustelua kannabissuosituksista ja äänestys kannabiksen uudelleenluokittelusta päätettiin siirtää joulukuuhun 2020.
Keskustelut kannabiksen uudelleenluokittelusta heijastuivat voimakkaasti koko kokoukseen. Kannabiksen laillistamiskehitystä maailmalla vastustavat maat korostivat puheenvuoroissaan kovempia, lainvalvonnan ensisijaisuutta painottavia elementtejä. Näkemyksissä huumepolitiikan toimivista keinoista on yhä suuria eroja myös kannabiskeskustelun ulkopuolella. Toisaalta yhteinen ääni löydettiin ehkäisevän työn merkityksestä ja nuorten tukemisesta ja osallistamisesta.
Lopputulemana 5 päätöslauselmaa
Istunnossa hyväksyttiin 5 päätöslauselmaa. Päätöslauselmien tarkoituksena on ohjata YK:n toimielimien toimintaa sekä kannustaa jäsenvaltioita erilaisiin toimiin huumeongelmien ratkaisemiseksi. Komission tarkastelemat päätöslauselmat käsittelivät kumppanuuksia yksityisen sektorin kanssa, tietojen keruun ja analysoinnin parantamista, nuorten osallistamista huumeidenkäytön ehkäisyyn ja valvottujen aineiden saatavuuden varmistamista lääketieteellisiin ja tieteellisiin tarkoituksiin sekä vaihtoehtoista kehitystä.
Sivutapahtumia oli taas runsaasti (113 kpl) ja niissä käsiteltiin huumepoliittisia aiheita hyvin laajasti. Suomella oli oma sivutapahtuma yhteistyössä UNODC:n laboratoriojaoston kanssa teemalla: "Human Rights: Quality in Forensic Science Matters". Suomi tuki myös EU:n järjestöfoorumin sivutapahtumaa.
Kailanto Sanna, Erikoissuunnittelija
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
[email protected]