COVID-19:n vaikutus huumeiden käyttöön ja haittoihin Euroopassa
EMCDDA on tehnyt yhteistyössä EU:n jäsenvaltioiden kanssa nopeaa ilmiötutkimusta COVID-19 pandemian vaikutuksista huumemarkkinoihin ja huumeita käyttäviin ihmisiin Euroopan maissa. Tutkimuksen tuottamassa raportissa kuvataan pandemian vaikutuksia huumeiden käyttöön ja niihin liittyviin haittoihin Euroopassa.
Eroja maiden välillä, mutta myös eri aineiden ja käyttötapojen välillä
Alustavat havainnot viittaavat siihen, että huumeiden käyttö tai jotkin huumeiden käytön muodot vähenivät pandemian kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Yhdeksi syyksi on arvioitu rajoitustoimien vaikutuksia sosiaaliseen kanssakäymiseen sekä katukauppaan. Esimerkiksi kokaiinin ja MDMA: n käytön on todettu vähentyneen merkittävästi EU:n tasolla, kun taas kannabiksen osalta tilannekuva on monitahoisempi. Osa kannabiksen satunnaiskäyttäjistä ovat lopettaneet käytön tai vähentäneet sitä rajoitusten aikana, kun taas käyttäjillä, joilla on ollut yleisempää tai intensiivisempää kannabiksen käyttöä, ovat saattaneet lisätä käyttöään. Sekä ikävystyminen että ahdistuksen lievitys mainittiin yksinä syinä entistä suurempaan käyttöön.
On tärkeää huomioida, että tilanne kansallisella tasolla eri EU-maissa näyttää olevan hyvin heterogeeninen. Esimerkiksi jätevesitutkimusten tulokset kertovat amfetamiinin käytön lisääntyneen pandemian aikana Suomessa.
Alkuperäinen julkaisu (Eng.) EMCDDA Trendspotter briefing: impact of COVID-19 on patterns of drug use and drug-related harms in Europe
Sanna Kailanto, Erityisasiantuntija
THL