Rahapelaaminen ja mini-interventio

Rahapelaaminen on Suomessa hyvin yleistä. Suurimmalle osalle rahapelaamisesta ei aiheudu haittoja, mutta 11 prosenttia suomalaisista pelaa riskitasolla ja noin 3 prosentilla suomalaisista on rahapeliongelma. Liiallinen pelaamisesta aiheutuu tyypillisesti haittoja talouteen, terveyteen ja ihmissuhteisiin.

Rahapeliongelma jää usein tunnistamatta palveluissa. Asiakas hakee usein apua vasta siinä vaiheessa, kun ongelmat ovat jo vakavia. Puheeksiotolla voidaan ehkäistä ongelmien syntymistä ja tarjota tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Hyödynnä puheeksiotossa motivoivan haastattelun periaatteita: kunnioita, kannusta ja tue muutokseen. Rahapelihaittoihin liittyvää materiaalia kannattaa pitää näkyvillä ja asiakkaiden saatavilla vastaanottohuoneissa ja odotustiloissa.

Rahapelaamisen puheeksiotto tapahtuu asiakkaan ehdoilla, sillä rahapeliongelmaan voi liittyä häpeää ja syyllisyyttä. Jos asiakas ei ole valmis keskustelemaan aiheesta, asiaan voi palata myöhemmin.

Rahapelaaminen puheeksi -toimintamalli auttaa rahapelaamisen varhaisessa tunnistamisessa

Riskipelaamisen ja rahapeliongelman tunnistamiseen ja asiakkaan varhaiseen auttamiseen on kehitetty käytännön työtä tukeva toimintamalli. Toimintamalli sisältää erityisesti rahapelaamisen haitallisuuden arviointiin tarkoitettuja työvälineitä sekä pelaamiseen liittyvän muutoksen tukemisessa hyödynnettäviä apuvälineitä. Tukiaineistosta löytyy myös tietoa siitä, mistä voi löytää asiakkaalle lisätukea tarvittaessa.

BBGS ja PGSI -lomakkeet