Tupakkatuotteet ja puheeksiotto
Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön tunnistaminen kuuluu sosiaali- ja terveyspalvelujen perustyöhön. Tupakointi on riskitekijä käytännössä kaikissa keskeisissä kansansairauksissa, esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeissa, syöpäsairauksissa, kroonisissa keuhkosairauksissa, diabeteksessa ja muistisairauksissa. Tupakointi heikentää hoidon tehoa ja lisää leikkauskomplikaatioiden riskiä. Myös muut tupakka- ja nikotiinituotteet ovat terveydelle haitallisia ja aiheuttavat riippuvuutta.
Kaikkea tupakkatuotteiden käyttöä pidetään riskikäyttönä. Asiakasta on syytä tukea ja motivoida vähäisenkin käytön lopettamiseen. Asiaan kannattaa myös palata saman asiakkaan kanssa aika ajoin, sillä käytön lopettaminen voi vaatia useita yrityksiä. Muutaman minuutinkin kestävä terveydenhuollon henkilöstön antama lyhytneuvonta on todettu tehokkaaksi keinoksi tukea asiakasta pääsemään eroon nikotiiniriippuvuudesta.
Mini-interventio tarkoittaa käytännössä motivoivaa keskustelua, jonka tavoite on auttaa tupakka- tai nikotiinituotteiden käyttäjää löytämään motivaatio ja voima lopettamiseen tarvittavaan muutokseen. Olennaista on kuunnella asiakasta, esittää avoimia kysymyksiä, kannustaa lopettamiseen ja kertoa apuvälineistä lopettamisen tueksi.
Keskustelun voi aloittaa vaikkapa näin:
- Onko tupakka- ja nikotiinituotteista keskusteltu aiemmalla käynnillä?
- Oletko aikaisemmin yrittänyt lopettaa? Onko sinulle tarjottu apua lopettamiseen?
- Mitä esteitä tai pelkoja lopettamiseen liittyy omalla kohdallasi?
- Mitä hyötyä lopettamisesta voisi mielestäsi olla?
- Mikä saisi sinut harkitsemaan lopettamista?