Alkoholin käytön puheeksiotto ja mini-interventio

Suuri osa liikaa alkoholia juovista ihmisistä pitää itseään kohtuukäyttäjinä. He eivät välttämättä tunnista, että osa heidän kokemistaan terveys- tai hyvinvointihaitoista voi johtua alkoholista: "Minähän juon vain pari lasia illassa?"

Alkoholin käytössä on tapahtunut viime vuosina muutoksia. Työikäisten riskikäyttö on vähentynyt vuodesta 2013 vuoteen 2020 siten, että riskitasolla juovien naisten osuus on laskenut 27 prosentista 22 prosenttiin ja miesten 45 prosentista 38 prosenttiin. Mini-interventio on yksi keino pitää trendi laskevana.

Eläkeikäisten naisten riskitasolla juovien osuus on puolestaan lisääntynyt 14 prosentista 20 prosenttiin ja eläkeikäisten miesten osuus 45 prosentista 50 prosenttiin. Vanhimpien ikäryhmien alkoholin käytön lisääntyminen johtuu ikäryhmän parantuneesta terveydentilasta, elinajanodotteen kohoamisesta, tulojen noususta sekä juomiskulttuurissa tapahtuneista muutoksista. Aiempiin sukupolviin verrattuna yhä harvempi ikääntynyt on enää täysin raitis. Tämä on hyvä pitää mielessä ja kehittää puheeksioton prosesseja myös ikääntyneiden palveluissa.

Mitä on alkoholin ongelmallinen käyttö?

Alkoholin käyttö voi aiheuttaa hyvin monia erilaisia ja eri vakavuusasteen terveysongelmia sekä sosiaalisia haittoja. Pitkäaikainen käyttö aiheuttaa valtaosan alkoholinkäytön aiheuttamista vakavista terveyshaitoista, esimerkiksi maksasairauksista. Pitkäaikainen käyttö voi kuitenkin aiheuttaa myös monia yleisempiä vaivoja, kuten univaikeuksia, mielen hyvinvoinnin haasteita tai kohonnutta verenpainetta. Matalan riskin tasoa on vaikea määritellä mm. siksi, että syöpäriski kasvaa annos annokselta.

Alkoholin ongelmallisella käytöllä tarkoitetaan juomista, joka aiheuttaa jonkin haitan, tai johon liittyy huomattava haitan riski. Ongelmallinen käyttö voidaan jaotella tarkemmin riskikäytöksi, haitalliseksi käytöksi tai alkoholiriippuvuudeksi:

  • Riskikäyttö lisää huomattavasti alkoholin aiheuttamien sairauksien vaaraa ja altistaa sosiaalisille haitoille sekä riippuvuudelle. Haitat eivät kuitenkaan vielä ole merkittäviä. Riskikäyttäjä pystyy yleensä vähentämään juomistaan halutessaan.
  • Haitallisesta käytöstä on kyse, kun alkoholista aiheutuu selviä fyysisiä tai psyykkisiä ongelmia, mutta henkilö ei kuitenkaan ole vielä alkoholiriippuvainen. Alkoholia haitallisesti käyttävä pystyy vielä itse vähentämään juomistaan niin, että haitat häviävät.
  • Alkoholiriippuvuudelle on tyypillistä pakonomaisuus, vaikeus hallita juomista sekä juomisen jatkaminen, vaikka tietäisi haitat. Alkoholiriippuvuus on oireyhtymä, joka on määritelty ICD-10-tautiluokituksessa.

Kuinka monta annosta on riskikäyttöä?

Alkoholinkäytön riskirajat ovat suuntaa antavia. Yksilölliset tekijät vaikuttavat haittojen ilmenemiseen, eikä täysin turvallisen käytön rajaa ole mahdollista määrittää. Vähäisen riskin tasolla haitat ovat kuitenkin todennäköisesti vähäisiä. Ruumiinrakenteesta johtuen veren alkoholipitoisuus kohoaa naisilla yleensä nopeammin kuin miehillä, minkä vuoksi naisten ja miesten riskitasot arvioidaan erikseen.

Suositukset alkoholinkäytön riskitasoista on koottu ajatellen tervettä työikäistä miestä tai naista ja havainnollistamalla alkoholiannosten määrää viikkotasolla. Suomalaisessa määritelmässä yksi alkoholiannos on 12 grammaa puhdasta alkoholia, mikä vastaa

  • 33 cl noin 4,7 prosentin vahvuista keskiolutta tai long drink -juomaa
  • 12 senttilitran lasia viiniä tai
  • ravintola-annosta eli 4 cl väkeviä.
Alkoholinkäytön riskitasot terveille työikäisille naisille ja miehille
Riskitaso Naiset Miehet Terveyshaitat
Vähäinen Keskimäärin enintään 1 annos päivässä Keskimäärin enintään 2 annosta päivässä Alkoholista ei todennäköisesti ole vaaraa terveydelle, jos käyttö ei ylitä tätä tasoa.
Kohtalainen Jatkuvasti yli 7 annosta viikossa Jatkuvasti yli 14 annosta viikossa Alkoholin vaikutukset alkavat näkyä maksan toiminnassa. Käytön vähentämistä kannattaa harkita.
Suuri 12–16 annosta tai enemmän viikossa 23–24 annosta tai enemmän viikossa Alkoholin ongelmakäyttö. Terveyshaitat ovat todennäköisiä. Käyttöä tulisi vähentää viimeistään tässä vaiheessa.

Nämä riskitasot eivät sovellu alaikäisten, raskaana olevien, erilaisista sairauksista kärsivien, ikääntyneiden tai riippuvuusongelmaisten alkoholinkäytön riskialttiuden arvioimiseen. Raskauden aikana on sikiön kannalta turvallisinta pidättäytyä kokonaan alkoholin käytöstä. Ikääntyneillä alkoholin riskikäytön rajat ovat selvästi matalammat kuin työikäisillä.

Milloin alkoholinkäyttö pitää ottaa puheeksi?

Monien fyysisten, psyykkisten ja sosiaalisten ongelmien taustalta voi löytyä runsasta alkoholinkäyttöä. Aikuisten asiakkaiden alkoholinkäyttö onkin syytä kartoittaa rutiiniluontoisesti ensimmäisillä käyntikerroilla eri palveluissa ja terveystarkastuksissa, tai jos asiakkaalla on sellaisia oireita, ongelmia tai huolia, joiden taustalla voisi olla alkoholinkäyttö.

Tällaisia ovat esimerkiksi:

  • kohonnut verenpaine tai sydämen rytmihäiriö
  • epämääräiset vatsaoireet tai ylipaino
  • unettomuus, ahdistuneisuus, masennus tai muut mielenterveysongelmat
  • hormonihäiriöt
  • aivovammat ja aivoverenvuoto
  • tapaturmat ja väkivalta.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että yli puolet alkoholisyistä kuolleista suomalaisista keski-ikäisistä miehistä ja naisista oli ollut mukana työelämässä vielä kymmenen vuotta ennen kuolemaansa. Vastaavasti tiedetään myös, että merkittävä osa alkoholisyistä kuolleista oli ollut kontaktissa perusterveydenhuoltoon vuosia ennen kuolemaansa. Toisin sanoen suuri osa alkoholisyistä kuolleista on ollut terveydenhuollon tavoitettavissa.

Raskaana olevien ja heidän puolisoidensa alkoholinkäyttö kartoitetaan alkuraskauden aikana, yleensä neuvolan ensimmäisellä vastaanottokäynnillä (raskausviikoilla 8–10). Lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon ammattilaisten tulisi kartoittaa vanhempien alkoholinkäyttöä osana lasten laajoja terveystarkastuksia. Nuorten kohdalla alkoholinkäytön kartoitus tulisi tehdä toistuvasti eri ikävaiheissa.

Milloin tarvitaan mini-interventio?

Mini-interventio kannattaa tehdä aina, kun arvioidaan asiakkaan alkoholinkäytön olevan riskikäyttöä tai haitallista käyttöä. Tutkimusten mukaan jo viisi minuuttia kestävä neuvonta vähentää sekä alkoholin riskikäyttöä että haitallista käyttöä. Yleensä mini-interventioon on hyvä käyttää noin 10−15 minuuttia, koska pidempi tapaaminen on usein asiakkaalle hyödyllisempi ja tehokkaampi. Lisäksi on suositeltavaa järjestää seurantakeskustelu tai useampi seurantakäynti joko tapaamisen tai muun yhteydenoton muodossa, jolloin tarkastellaan asetettujen tavoitteiden onnistumista.

Mini-interventio sopii varhaiseen puuttumiseen silloin, kun alkoholinkäyttö ei ole ehtinyt kehittyä riippuvuudeksi. Alkoholiriippuvuuteen puuttumiseen mini-interventio ei yleensä ole riittävä, vaan hoitoonohjaus on paras keino puuttua ongelmaan. Jos asiakas ei vielä itse ole motivoitunut tai sitoutunut hoitoon, voidaan hänelle tarjota motivoivaa neuvontaa.

Naisilla neuvonta on aiheellista aina, kun alkoholin kulutus on

  • vähintään 2 alkoholiannosta päivässä tai
  • vähintään 16 annosta viikossa tai
  • humalahakuinen juominen (vähintään 5 annosta) toistuu viikoittain.

Vastaavasti neuvontaa tulisi tarjota, mikäli AUDIT-testin pisteet ovat 6 tai enemmän tai AUDIT-C-testin pisteet 5 tai enemmän.

Miehille vastaavat neuvonnan rajat ovat

  • 3 alkoholiannosta päivässä tai
  • 24 annosta viikossa tai
  • viikoittainen humalahakuinen juominen (7 annoksen kertakäyttö).

AUDIT-testin seulontaraja miehille on 8 pistettä tai enemmän ja AUDIT-C-testin 6 pistettä tai enemmän.
AUDIT ja AUDIT -C -lomakkeet

Alaikäisten alkoholinkäyttö on aina riskikäyttöä, eikä heille voida antaa suositusta alkoholinkäytön riskitasosta. Jos AUDIT-testiä halutaan soveltaa nuoren kanssa keskustellessa, viitteellinen seulontaraja on 2 pistettä tai enemmän.
Välineitä nuoren tilanteen kartoittamiseksi

Iäkkäiden alkoholin ongelmakäyttöä arvioitaessa käytetään usein 65 vuoden ikärajaa, mutta sietokyky heikkenee iän myötä lineaarisesti. Yli 65-vuotiaille suositellaan enintään 3,5 annosta kerralla ja enintään 8 annosta viikossa. Seulontaraja AUDITissa on 5 pistettä tai enemmän ja AUDIT-C:ssä neljä pistettä tai enemmän.
Puheeksiotto ikääntyneiden palveluissa

AUDIT-pisteet apuna tuen ja ohjauksen mitoittamisessa

  • 0–5 (naiset) / 0-7 (miehet) : Henkilö ei käytä alkoholia tai riski saada alkoholinkäyttöön liittyviä terveyshaittoja on vähäinen. Muista antaa positiivista palautetta. Huomaa kuitenkin, että joillekin jo vähäinen määrä alkoholia voi olla terveydelle haitallista.
  • 6-10 (naiset) / 8–10 (miehet: Alkoholinkäytön terveys- ja hyvinvointihaittojen riski on suurentunut. Joskus pienetkin muutokset voivat vähentää riskejä ja haittoja. Lyhytkin mini-interventio voi auttaa. Asiakkaan kanssa kannattaa sopia seurannasta.
  • 11–14 pistettä: Alkoholinkäyttö aiheuttaa riskejä. Tässä vaiheessa tarvitaan yleensä jo enemmän toimenpiteitä. Arvioi asiakkaan muutosvalmius mini-interventiossa ja varaa uusi aika.
  • 15 pistettä tai enemmän: Mitä korkeammat pisteet, sitä enemmän haittoja. Asiakkaan kanssa tulee vähintään tehdä suunnitelma alkoholinkäytön vähentämisestä ja pohtia tarvittavan tuen muotoja.
  • Jos pisteet ovat yli 20, on syytä tehdä riippuvuustesti ja edetä hoitoonohjauksen palvelupolulle.

Mini-intervention kustannusvaikuttavuudesta

Tuoreen tutkimuksen mukaan alkoholin käytön mini-intervention laaja käyttöönotto Suomessa vähentäisi alkoholin riskikäyttäjien määrää, alkoholista johtuvia terveyshaittoja, terveyspalveluiden käyttöä ja kuolemia. Erityisesti vähenisivät varsinaisten alkoholisairauksien aiheuttamat haitat. Myös terveydenhuollon kustannukset vähenisivät ja kansantalouden käytettävissä oleva, palkkasummalla mitattu työpanoksen arvo kasvaisi arvion mukaan noin 24 miljoonalla eurolla.

Tehdyn arvion mukaan mini-intervention laajalla käyttöönotolla vältettäisiin kaikkiaan 116 kuolemaa vuodessa. Perusterveydenhuollon käyntejä olisi vuodessa 400 vähemmän, avohoitokäyntejä noin 7 600 vähemmän, erikoissairaanhoidon vuodeosastojen hoitopäiviä noin 11 000 vähemmän ja sairauspäivärahapäiviä noin 28 000 vähemmän vuodessa.

Lue lisää tutkimuksesta Lääkärilehdestä