Vastuullisen anniskelun omavalvonta
Pakka-toimijat kutsuvat tietyin väliajoin anniskelupaikat kirjaamaan ylös vastuullisen anniskelun toimiaan. Seurannan voi toteuttaa yksittäisellä paikkakunnalla tai laajemmalla alueella. Idea on, että anniskelun omavalvonnalla ravintolat innostuvat huomioimaan ja kehittämään toimintansa vastuullisuutta.
Omavalvonnan toteutus pähkinänkuoressa
Seurantaa varten anniskelupaikat käyttävät lomaketta, johon kirjataan tiettynä ajanjaksona tehdyt vastuullisuustoimet. Anniskelijat ja järjestyksenvalvojat kirjaavat lukumäärät sellaisista alaikäisistä tai selvästi päihtyneistä asiakkaista
- jotka käännytetään ovelta,
- joille kieltäydytään tarjoilemasta tiskillä tai
- jotka poistetaan anniskelupaikasta alaikäisyyden, selvän päihtymyksen tai häiriökäyttäytymisen vuoksi.
Seurantajakso voi olla yksi tai kaksi viikonloppua (esim. pe–la -illat). Ajankohta on hyvä pitää samana eri vuosina, jotta toiminnan kehittymistä voidaan seurata.