Vastuullisuuskoulutukset
Vastuullisuuskoulutusten tarkoituksena on yhdessä ratkaista anniskeluun ja myyntiin liittyviä pulmia. Esimerkiksi ostokokeiden ja asiakasarviointien jälkeen on hyvä tarjota ravintoloille ja myyntipaikoille mahdollisuutta koulutukseen.
Perusteemoina koulutuksissa ovat:
- ikärajavalvonta ja valvottavat tuotteet
- päihtyneille ja alaikäisille myynti ja anniskelu
- alkoholi-, tupakka- ja arpajaislaki
THL, Valvira ja aluehallintovirastot ovat tuottaneet yhteistyössä Skarppina kassalla- ja Vastuullinen anniskelu -koulutuspaketit, joita Pakka-toimijat voivat hyödyntää vastuullisuuskoulutuksissa. Koulutuksia järjestetään alueilla myymälöiden ja anniskelupaikkojen henkilökunnalle.
Skarppina kassalla -koulutus
Skarppina kassalla –koulutus tukee alkoholin, tupakan ja rahapelien lainmukaista myyntiä. Koulutuksessa käydään läpi lainsäädäntöä ja ikärajojen valvomista käytännössä. Muita koulutuksen teemoja ovat kieltäytyminen selvästi päihtyneelle myymisestä ja alaikäiselle tai päihtyneelle välittäminen.
Skarppina kassalla –koulutuspohja
Vastuullinen anniskelu -koulutus
Vastuullisen anniskelun koulutuksessa perehdytään lainsäädäntöön, ikärajavalvontaan, turvallisuuteen ja siihen, kuinka päihtyneille anniskelusta kieltäydytään. Koulutuksessa käsitellään esimerkiksi ikärajavalvonnan haasteita ja päihtyneen henkilön tunnistamista.
Vastuullinen anniskelu -koulutuspohja (pdf 750 kt)
Materiaaleja vastuullisuuskoulutuksiin:
- Vähittäismyynnin koulutuskutsumalli (pdf 296 kt)
- Ravintoloiden koulutuskutsumalli (pdf 293 kt)
- Skarppina kassalla -esite
- Vastuullinen anniskelu -esite