Arviointiprosessi ja arviointikriteerit

Tämän sivun sisältö

HYTE-toimintamallien arviointi perustuu avoimeen vertaisarviointiin. Avoimuus lisää arviointiprosessin näkyvyyttä.  Vertaisarvioitsija tarkoittaa toimituksen ulkopuolista ja arvioitavana olevan toimintamallin suhteen riippumattomaa asiantuntijaa. Jokaiselle toimintamallille valitaan vähintään kaksi vertaisarvioitsijaa. Toimintamallin edustajat vastaavat toimintamallin kuvauksesta. Vertaisarvioitsijat tekevät lausunnon arvioinnista. Lausunnot ovat julkisia. 

HYTE-toimintamallien arvioinnissa tarkastellaan toimintamallin näyttöä, vaikuttavuutta ja käytäntöön sovellettavuutta yhteismitallisin kriteerein. Arviointi tehdään asteikolla 1-5. 

Arviointiprosessi

Arviointiprosessi etenee seuraavasti: 

  1. Toimintamallin edustaja lähettää toimintamallin arviointiin,
  2. arvioitsijat tekevät siitä arvion,
  3. toimitus toimittaa arviointiprosessin ja
  4. toimintamallin kuvaus ja arvio julkaistaan THL:n verkkosivuilla ja Julkarissa.

Arviointiprosessi kuvattuna kaaviona. Kuvion sisältö on verkkosivulla tekstimuodossa.

Toimintamallin edustaja

Arviointiprosessi käynnistyy, kun toimintamallin edustaja lähettää toimitukseen perustiedot toimintamallista. Jos toimitus hyväksyy toimintamallin arviointiprosessiin, toimintamallin edustaja toimittaa tarkemmat ja laajemmat arviointikriteerien mukaiset tiedot toimitukseen.  

Haku arviointiin on jatkuva.

Tutustu toimintamallin edustajien lomakkeisiin:

Toimitus

Toimitus arvioi ensin soveltuuko toimintamalli arvioitavaksi teemaltaan, sisällöltään ja laadultaan. Jos toimintamalli hyväksytään arviointiin, se käy läpi vertaisarviointiprosessin. 

Vertaisarvioitsijat

Jokaiselle toimintamallille valitaan vähintään kaksi vertaisarvioitsijaa. He ovat toimituksen ulkopuolisia ja arvioitavana olevan toimintamallin suhteen riippumattomia asiantuntijoita. 

Arviointi perustuu yhteismitallisiin arviointikriteereihin ja -perusteisiin. Arvioitsijat tekevät lausunnon arvioinnista. Arviointi voidaan suorittaa joko anonyymisti tai avoimesti.

Arvioitsijoille ei makseta palkkiota. Toimintamallien vertaisarviointi on tärkeä asiantuntijatehtävä. 

Tutustu arvioitsijan lomakkeisiin:

Arviointikierrokset

Toimintamallin arviointi saattaa edellyttää useita arviointikierroksia. Toimintamallien edustajat vastaavat mahdollisiin tarkennuspyyntöihin ja lähettävät toimintamallin kuvauksen toimitukseen ehdotetuin parannuksin. Toisen arviointikierroksen aikana voidaan käydä myös vuoropuhelua toimintamallin edustajan ja arvioitsijoiden välillä. Toimitus päättää toimintamallin arvioinnin hyväksymisestä ja julkaisemisesta.

Arviontiprosessin kesto

Arviointiprosessi on yksilöllinen ja se aloitetaan haluttuna ajankohtana. Kesto vaihtelee muutamasta kuukaudesta kuuteen kuukauteen.  

Arviointien julkaiseminen

Kaikki julkaistut toimintamallien arvioinnit ovat käyneet läpi arviointiprosessin. Toimintamallin edustaja ja arvioitsijat saavat tiedot asiantuntijalausunnoista. 

Toimintamallien arvioinnit julkaistaan THL:n verkkopalvelussa Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen -sivustolla ja HYTE-toimintamalli -julkaisusarjassa.

Arviointien etiikka

Arvioinnissa sovelletaan tieteellisten kriteerien mukaisia periaatteita ja eettisesti kestäviä arviointimenetelmiä. Toimintamallin edustaja ja arvioitsijat sitoutuvat edistämään Tutkimuseettisen neuvottelukunnan hyvien tieteellisten käytänteiden mukaisia periaatteita. 

Lue lisää hyvästä tieteellisestä käytännöstä

Arviointiprosessin ylläpito

THL tallentaa itselleen kaikkien arvioitavaksi hyväksyttyjen toimintamallien keskeiset tiedot ja asiakirjat. Vertaisarvioitujen mutta hylättyjen toimintamallien osalta tallennetaan toimintamallin nimi, toimintamallin edustajan nimi ja arvioitsijoiden nimet. Julkaistujen toimintamallien arviointien osalta tallennetaan edellisten lisäksi toimintamallia koskevat tiedot, arvioitsijoiden lausunnot ja arvioinnin julkaisemista koskevat päätökset. Arviointiprosessin ylläpitoa varten tallennetut tiedot eivät ole julkisia.

Arviointien arkistointi

THL huolehtii arviointien arkistoinnista. Varmistamme, että arvioinnit ovat helposti löydettävissä, käytettävissä ja pitkäaikaisessa säilytyksessä. Toimintamallien arvioinnit arkistoidaan avoimeen julkaisuarkisto Julkariin, joka on vapaasti käytettävissä, eikä siihen tarvitse rekisteröityä. Julkariin arkistoidut tiedot arvioinnin tuloksista ovat julkisia.

Tekijänoikeus

Tekijänoikeuksista säädetään Tekijänoikeuslaissa (8.7.1961/404). Lailla turvataan tekijän taloudellisia ja moraalisia oikeuksia teokseensa. Julkaistu toimintamallin arviointi on aina teos. Verraten toimintamalli on teos, vaikkakin määritelmä voi vaihdella tapauskohtaisesti. Kun toimintamallin arviointi arkistoidaan, tekijänoikeudet toimintamallista eivät siirry julkaisuarkisto Julkariin tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. 

Toimintamallin tekijyys

Toimintamallin tekijyys on tunnustus luovaan prosessiin osallistumisesta ja osoittaa vastuuta sisällöstä ja tuloksista. On tärkeää, että toimintamallin arviointiin lähettänyt henkilö on joko toimintamallista vastaava henkilö tai mukana arviointiprosessissa. Toimintamallien edustajien on hyvä sopia etukäteen kuka lähettää toimintamallin arviointiin ja miten tekijät ilmoitetaan arvioinnin yhteydessä.

Arviointeihin viittaaminen

Jokainen toimintamallin arviointi on julkaisu. Julkaisuihin tulee viitata asianmukaisesti lähdeviite merkitsemällä. Jos arviointi on suoritettu anonyymisti, arvioitsijoiden nimiä ei mainita. Jos arvioitsijat ovat julkisia, myös heidät merkitään lähdeviitteeseen.

Lähdeviite merkitään seuraavasti: 
Toimintamallin edustajien sukunimet, etunimistä ensimmäinen kirjain, Arvioitsijoiden sukunimet, etunimistä ensimmäinen kirjain (vuosiluku). Toimintamallin nimi. HYTE-toimintamalli X/202X. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 

Toimintamallin ehdottaminen arviointiprosessiin

Toimintamalleja voi ehdottaa arviointiprosessiin lähettämällä viestiä toimitukseen hytearviointi(at)thl.fi

Toimitus vastaanottaa mielellään myös tietoa HYTE-toimintamalleista, joita on käytössä kunnissa ja alueilla.

Arviointikriteerit

Toimintamallin soveltuvuus arviointiin 

Toimintamalli soveltuu arviointiin, jos se tarjoaa luotettavaa näyttöön perustuvaa tietoa eli tutkimus-, asiantuntija- ja kokemustietoa, joka 

  • edistää hyvinvointia, terveyttä, turvallisuutta ja osallisuutta,
  • edistää oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta (esim. sukupuoli, sosioekonominen asema, etnisyys, asuinalue),
  • ehkäisee hyvinvointi- ja terveyseroja, syrjäytymistä ja yksinäisyyttä,
  • hyödyntää olemassa olevia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen käytäntöjä ja edistää niiden käyttöönottoa ja/tai
  • tukee sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävää yhteiskunnan kehitystä.

Teema-alueita

Arviointi kohdistuu HYTE-toimintamalleihin yhteiskunnan eri sektoreilta. Teema-alueena voi olla esimerkiksi liikunta, ravitsemus, toimintakyky, mielenterveys, päihteet, turvallisuus, kulttuuri, liikenne ja asuminen.

Arviointiluokat

Toimintamalli luokitellaan ensin arviointiluokkaan, jonka jälkeen se arvioidaan.

  • Uusi toimintamalli (alle 4 vuotta)

  • Käytössä oleva toimintamalli (5–10 vuotta)

  • Pitkään käytössä ollut toimintamalli (yli 10 vuotta)

Arviointikriteerien neljä osa-aluetta

Toimintamallien arviointikriteerit on jaettu neljään osa-alueeseen. 

  1. Toimintamallin perustiedot ja soveltuvuus arviointiin (hyväksyntä arviointiprosessiin pääsystä)
  2. Toimintamallin vaikuttavuusketju
  3. Toimintamallin käytäntöön sovellettavuus 
  4. Toimintamallin näyttö

Tutustu tarkemmin arviointikriteereihin

Kokonaisarviointi tehdään asteikolla 1-5

Toimintamalli luokitellaan ensin arviointiluokkaan, jossa se arvioidaan osa-alueittain asteikolla 1-5. Osa-alueista muodostuu kokonaisarviointi asteikolla 1-5.

5 = erinomainen     
4 = kiitettävä 
3 = hyvä 
2 = tyydyttävä 
1 = heikko 

Tutustu arviointimateriaaleihin

Toimintamallin edustajan lomakkeet

Arvioitsijan lomakkeet