Henkilöstön osaaminen vanhuspalveluissa

Henkilöstön johtaminen ja osaamisen kehittäminen ovat avainasemassa, kun toimintaympäristö muuttuu ja iäkkäiden ihmisten tarpeisiin pyritään vastaamaan entistä yksilöllisemmin.

Vahva osaaminen ja mahdollisuus kehittyä pitävät myös yllä henkilöstön hyvinvointia ja työilmapiiriä. Henkilöstön osaamisesta kertovat

  • tyytyväiset asiakkaat ja omaiset
  • laadukkaat palvelut
  • turhien sairaalasiirtojen ja hoitovirheiden vähäisyys
  • hyvinvoiva ja motivoitunut henkilöstö.

Aikamittaus ja Hyvä veto -hankekokonaisuudessa on selvitetty vanhuspalveluissa työskentelevien työajan kohdentumista, työhyvinvointia ja kuormitusta.
Aikamittaus ja Hyvä veto -hankekokonaisuus

Erityisosaamista tarvitaan enemmän

Iäkkäiden henkilöiden kattava palvelutarpeiden arviointi ja palvelutarpeisiin vastaaminen vaatii monipuolista erityisosaamista. Myös henkilöstömitoituksen tulee olla asiakkaiden tarpeiden mukainen. 

Palveluntuottajan tulee huolehtia, että

  • henkilöstöllä on edellytykset arvioida iäkkään asiakkaan palvelutarve
  • henkilöstö pystyy vastaamaan palvelutarpeisiin
  • henkilöstö voi hyödyntää terveyden ja toimintakyvyn edistämisen ja tukemisen hoitomuotoja ja käytänteitä.

Osa ikäihmisistä tarvitsee muita enemmän tukea elääkseen hyvää elämään ja pärjätäkseen kotona. Erityisiä osaamisen haasteita tuovat riskiryhmien, kuten yksinasuvien muistisairaiden, mielenterveysasiakkaiden ja päihteiden käyttäjien tarpeet. Hyvinvointialueilla tarvittaisiin lisää etenkin gerontologisen sosiaalityön osaamista.

Kuntoutuksen ammattilaisia tarvitaan kotihoidon ja kotikuntoutuksen tueksi

Kuntoutusprosessien kehittämiseen ja hyvien toimintatapojen juurruttamiseen tarvitaan riittävästi ammattitaitoista kuntoutusalan henkilöstöä. Kotihoitoa tukevat ja kotikuntoutusta toteuttavat moniammatilliset tiimit (esimerkiksi kotiutustiimi ja kuntoutustiimi) vaikuttavat positiivisesti kotihoidon toimintatapoihin.

Lue kuntoutusosaamisen tilanteesta: Kotihoitoon tarvitaan lisää kuntoutusosaamista

Iäkkäiden palveluissa tarvitaan lisää palliatiivisen hoidon osaamista 

Valtaosa ympärivuorokautisen palveluasumisen ja kotihoidon asiakkaista tarvitsee elämän loppuvaiheen hoitoa. Siksi kaikilla heitä hoitavilla ammattilaisilla on oltava palliatiivisen hoidon osaamista. Vanhuspalveluissa se kaipaa vielä vahvistusta.

THL tukee RAI-osaamista

Erityisesti iäkkäiden palvelutarpeen ja toimintakyvyn arvioinnissa työskentelevät ammattilaiset tarvitsevat kattavaa osaamista RAI-arviointiin ja arviointitiedon hyödyntämiseen. Henkilöstön RAI-osaaminen on organisaation vastuulla. Osaamista voi vahvistaa esimerkiksi THL:n RAI-verkkokoulun ja kouluttajakoulutuksen avulla. 
Lue lisää RAI-osaamisen tuesta

Saattohoitopassi-verkkokoulu

Saattohoitopassi on itsenäisesti suoritettava täydennyskoulutuskurssi, jonka tavoitteena on lisätä palliatiivisen hoidon ja saattohoidon perustason osaamista.

Kurssi sopii esimerkiksi vanhuspalveluiden ympärivuorokautisessa palveluasumisessa ja kotihoidossa työskenteleville ammattilaisille.

RAI-osaamisen tuki

THL:n verkkokoulut
Opiskele verkossa RAI-välineiden ja RAI-tiedon käyttöä.

THL:n RAI-kouluttajakoulutus
Saa valmiudet kouluttaa organisaatiosi henkilöstöä RAI-välineistön käyttöön.

THL:n RAI-erityisasiantuntija-valmennus
Syvennä osaamistasi RAI-tiedon käytössä palvelujen kehittämisessä.

Ammattilaisille ja asiakkaille jaettavia esitteitä sekä tietoa RAI-arvioinnista

Muualla verkossa

Hyvän hoidon kriteeristö -työkirja ohjaa muistityön ammattilaisia muistisairaan ihmisen toiveet ja tarpeet huomioivaan hoivaan, kuntoutukseen ja hoitoon.

Hyvän hoidon kriteeristö – Työkirja työyhteisöille muistisairaiden ihmisten hyvän hoidon ja elämänlaadun kehittämiseen ja arviointiin (Muistiliitto, sähköinen työkirja)