65 vuotta täyttäneiden influenssarokotukset
Miten varaan ajan influenssarokotukseen?
Hyvinvointialueet tiedottavat, milloin, mistä ja miten influenssarokotteen saa. Ohjeita ajanvaraukseen löydät oman hyvinvointialueesi verkkosivuilta. Hyvinvointialueiden verkkosivuille pääset hyvinvointialuekartan kautta. THL:n sivuilta ei voi varata rokotusaikaa.Hyvinvointialueet kartalla (Sosiaali- ja terveysministeriö)
Suosittelemme influenssarokotetta kaikille 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. He saavat rokotteen maksutta. Ikääntyneille influenssa jälkitauteineen on vakava, jopa hengenvaarallinen sairaus. Influenssa voi
- pahentaa perussairautta
- myötävaikuttaa sydäninfarktin ja aivoverenkierron häiriöiden ilmaantumiseen
- romahduttaa yleiskunnon
- vahingoittaa terveyttä pysyvästi.
Aiemmin kotona hyvin selviytynyt, omatoiminen vanhus voi influenssan tai sen jälkitautien, kuten keuhkokuumeen vuoksi päätyä laitospotilaaksi.
Influenssa selittää valtaosan ikääntyneiden talvisesta ylikuolleisuudesta
Talvikuukausina joulukuusta maaliskuuhun Suomessa kuolee joka vuosi enemmän ikääntyneitä kuin näitä edeltävinä tai seuraavina neljänä kuukautena. Tätä kutsutaan talviseksi ylikuolleisuudeksi, ja influenssa selittää siitä valtaosan. Osalla influenssaan menehtyneistä on jokin pitkäaikaissairaus, mutta suurella osalla ei ole.
Influenssavirus aiheuttaa äkkikuolemia terveillä ja hyvinvoivilla ikääntyneillä. Äkkikuolemat johtuvat usein siitä, että virus pystyy aiheuttamaan sydämen ja keskeisen verenkierron ongelmia. Joillakin yllättäen influenssaan menehtyneistä ikääntyneistä on diagnosoimaton tai aikaisemmin lieväoireinen sepelvaltimotauti.
Influenssavirus vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja niin, että bakteerit pääsevät kiinnittymään sinne helpommin. Influenssan jälkitautina voi siis tulla vielä bakteeritauti. Ikäihmisille tyypillinen jälkitauti on keuhkokuume.
Influenssarokote tarpeen myös terveille ja hyväkuntoisille ikäihmisille
Talvinen ylikuolleisuus koskettaa myös terveitä ja hyväkuntoisia ikäihmisiä.
Ylikuolleisuuden lisäksi terve ja hyväkuntoinen ikäihminen voi joutua influenssan vuoksi sairaalakierteeseen ja lopulta jopa laitokseen. Siksi on erittäin tärkeää, että myös terveet ikäihmiset ottavat rokotteen. Influenssarokote voi parhaimmillaan estää ainakin joka toisen influenssan jälkitauteineen.
Rokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta etenkin silloin, kun rokotteeseen valitut viruskannat vastaavat niitä viruskantoja, jotka influenssakauden aikana kiertävät aiheuttamassa epidemioita.
Rokote on maksuton kaikille ikääntyneille osana rokotusohjelmaa.
Pistoksena annettava influenssarokote
Rokotus kannattaa ottaa, kun influenssakausi on lähestymässä
Rokotuksen antama suoja heikkenee ikääntyneellä jo influenssakauden aikana. Etenkin huonokuntoisella ja perussairaalla rokotteen suojateho heikkenee nopeammin kuin terveellä vastaavan ikäisellä henkilöllä. Ikääntyneen ei kannata ottaa rokotusta liian varhain, jotta suojatehoa olisi riittävästi jäljellä silloin, kun influenssakausi on huipussaan.
Rokotus on hyvä ottaa ennen influenssakauden alkua. Rokotuksen voi kuitenkin ottaa vielä epidemiakauden aikana, sillä epidemia etenee vaiheittain eri puolilla Suomea. Eri influenssavirustyypit voivat myös olla liikkeellä eri aikaan.
Rokote on tärkeä myös ikääntyneen lähipiirille
Suosittelemme influenssarokotetta kaikille ikääntyneiden lähipiiriin kuuluville ihmisille. Osa lähipiiriin kuuluvista saa maksuttoman influenssarokotteen, osalle se on omakustanteinen.
Influenssarokote on maksuton ihmiselle, joka on toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen 65 vuotta täyttäneeseen ihmiseen.
Ikääntyneistä vakavalle influenssalle erityisen alttiita ovat
- voimakkaasti immuunipuutteiset ja muuten vakavasti sairaat ikääntyneet
- perussairaat ja huonokuntoiset ikääntyneet
- ikääntyneet, joille rokotetta ei voida antaa.
Influenssarokotteen teho esimerkiksi immuunipuutteisella, muuten vakavasti sairaalla sekä perussairaalla ja huonokuntoisella ikääntyneellä on korkeintaan kohtuullinen. Näin ollen he hyötyvät selvästi siitä lisäsuojasta, jota he saavat lähipiirinsä rokotuksista. Ikääntyneet saavat lisäsuojaa myös heitä hoitavien sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten rokotuksista.
Lisätietoa vakavalle influenssalle alttiiden ja erityisen alttiiden ihmisten lähikontaktien rokotuksista:
Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset
Aiheesta lisää:
Tässä osiossa:
- Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstön influenssarokotukset
- Raskaana olevien influenssarokotukset
- Alle 7-vuotiaiden lasten influenssarokotukset
- Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvien influenssarokotukset
- Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset
- Varusmiespalveluksensa aloittavien influenssarokotukset