Raskaana olevien influenssarokotukset

Raskaus heikentää elimistön puolustusjärjestelmää, mikä lisää odottavan äidin riskiä sairastua vakavaan influenssaan ja sen jälkitauteihin, kuten keuhkokuumeeseen. Lisäksi loppuraskaudessa suurentunut kohtu painaa odottavan äidin keuhkoja ja vähentää keuhkojen tilavuutta. 

Raskauden toisella ja kolmannella kolmanneksella influenssa aiheuttaa raskaana oleville suuremman tautitaakan kuin muille samanikäisille naisille. Influenssa voi aiheuttaa myös keskenmenoja ja ennenaikaisia synnytyksiä.

Raskaana olevan naisen riski sairastua vakavaan influenssaan viisinkertaistuu, jos hänellä on lisäksi jokin perustauti, kuten

  • astma
  • diabetes
  • sydän-, munuais- tai maksasairaus.

Mikä on influenssa?

Rokotus on turvallinen raskaana olevalle ja hänen syntymättömälle vauvalleen 

Maailman terveysjärjestö ja Euroopan tartuntatautivirasto ovat vuodesta 2012 lähtien suositelleet raskaana olevien rokottamista influenssaa vastaan. Äidin sairastuminen influenssaan on riski kohdussa olevalle vauvalle. Sen sijaan raskauden aikainen influenssarokotus on turvallinen sekä äidille että syntymättömälle lapselle. Rokotteen voi antaa missä raskauden vaiheessa tahansa. Sen ei ole todettu lisäävän keskenmenon riskiä eikä sikiön epämuodostumia.  

Suomessa rokote on raskaana olevalle maksuton osana rokotusohjelmaa.

Pistoksena annettava influenssarokote

Rokotuksesta hyötyy myös vauva

Ainakin raskauden viimeisellä kolmanneksella annettu rokote suojaa lasta merkittävästi kuuden kuukauden ikään asti. Äidin rokotuksilla pystytään todennäköisesti estämään jopa puolet vauvojen ensimmäisten elinkuukausien influenssoista, jotka usein vaatisivat sairaalahoitoa.

Influenssarokotus vähentää syntyvän lapsen riskiä pienipainoisuuteen ja ennenaikaisuuteen.

Rokotettu äiti suojaa vauvaansa myös välillisesti: kun hän ei itse sairastu, hän ei myöskään tartuta lastaan.

Tarjoa influenssarokotetta myös raskaana olevan lähipiirille

Rokote on lähipiiriin kuuluville maksuton. Heidän rokotuksensa suojaa äitiä ja vauvaa sekä raskauden aikana että sen jälkeen.

Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden lähipiirin influenssarokotukset

Lisää aiheesta 

Tässä osiossa