Vasta-aiheet ja varotoimet influenssarokotuksissa

Alla esitetyt ohjeet koskevat kansallisen rokotusohjelman rokotteita, mutta niitä voi soveltaa myös muihin influenssarokotteisiin.

Kenelle influenssarokotetta ei saa antaa?

Influenssarokotetta ei pidä antaa henkilölle, joka on saanut edellisestä influenssarokotuksesta vakavan, välittömän allergisen reaktion eli anafylaksian.

Pistettävää rokotetta ei saa antaa alle kuuden kuukauden ikäisille.

Nenäsumutteena annettavaa Fluenz Tetra -rokotetta ei tule antaa

  • alle kaksivuotiaalle
  • 18 vuotta täyttäneelle ja sitä vanhemmalle
  • henkilölle, jonka elimistön puolustuskyky on voimakkaasti heikentynyt joko sairauden tai sen hoidon takia
  • salisylaattihoitoa saaville lapsille.

Lisätietoa immuunipuutteisen rokottamisesta

Varotoimet ja rokottamisessa huomioitavat asiat

Lapsen astma

Nenäsumutteena annettavaa rokotusta kannattaa siirtää, jos

  • lapsen astma ei ole hoitotasapainossa tai
  • lapsella on vinkuvaoireinen hengitystieinfektio.

Jos lapsen astma on tasapainossa, rokotteen voi antaa. Säännöllinen astmalääkitys ei estä rokottamista, jos lapsen hengitys ei ole vinkunut kolmeen vuorokauteen. 

Rokotusta on hyvä siirtää, jos lapsen astma on kolmen vuorokauden sisällä ollut pahenemisvaiheessa ja hänen lääkitystään on jouduttu lisäämään. 

Lapselle voidaan antaa pistettävä rokote riippumatta astmatilanteesta.

Immuunipuutteisen henkilön lähipiirin rokottaminen nenäsumuterokotteella

Immuunipuutteisen henkilön lähipiirille saa yleensä antaa nenäsumuterokotteen. Rokotetta ei kuitenkaan tule antaa, jos henkilön immuunipuutos on hyvin vakava. Immuunipuutos on vakava esimerkiksi silloin, kun henkilö joutuu sairautensa, esimerkiksi elinsiirron vuoksi, olemaan eristyksessä.

Jos lähipiiriin kuuluva kuitenkin haluaa nenäsumutteen, hän ei saa tavata eristyksessä olevaa noin kahteen viikkoon rokotuksesta.  On mahdollista, että rokotevirukset voisivat tarttua rokotetun läheiseen, voimakkaasti immuunipuutteiseen henkilöön. 

Riski sille, että rokotevirus voisi aiheuttaa vakavan taudin, on kuitenkin erittäin pieni, sillä rokotevirukset on heikennetty niin, että ne pystyvät lisääntymään vain ylähengitysteissä. 

Esimerkiksi Yhdysvalloissa rokotteen käytöstä on yli kymmenen vuoden kokemus eikä siellä ole todettu yhtään tapausta, jossa rokotetun lähipiiriin kuuluva immuunipuutteinen henkilö olisi sairastunut.

Viruslääkkeet voivat heikentää nenäsumuterokotteen tehoa

Influenssan hoitoon käytettävät viruslääkkeet voivat heikentää nenäsumutteena annettavan rokotteen tehoa. Rokotus voidaan antaa, kun lääkehoidon loppumisesta on kulunut kaksi vuorokautta.

Influenssan vastaisten antiviraalisten aineiden antaminen kahden viikon kuluessa rokotuksesta voi heikentää rokotteen suojatehoa.

Viruslääkkeet eivät tiettävästi vaikuta pistettävän influenssarokotteen suojatehoon.

Kuume

Kuumeen tai kuumeisen infektion aikana ei saa rokottaa vaan rokotusta siirretään, kunnes rokotettava on toipunut.

Kananmuna-allergia

Kanamunalle allerginen henkilö voi useimmiten saada rokotteen aivan normaalisti.

Influenssarokotteet sisältävät erittäin pieniä jäämiä kananmunan proteiinia.

  • Varsinaisen vakavan reaktion, anafylaksian, riski on erittäin pieni.
  • On mahdollista, että kanamunalle allergiset saavat jonkinasteisia oireita.
  • Valtaosalle kananmunalle allergisista ei tule oireita.

Kananmunalle allergisten rokottaminen

Raskaus

Nenäsumuterokotetta ei suositella raskaana oleville. Heille voidaan antaa pistettävä influenssarokote missä tahansa raskauden vaiheessa.

Ikä

Nenäsumuterokotetta ei suositella alle 2-vuotiaille, koska elävä heikennetty rokote saattaa aiheuttaa heille hengitysteiden vinkumista.

Euroopan lääkeviranomainen EMA ei ole myöskään myöntänyt rokotteelle myyntilupaa 18-vuotta täytteiden rokottamiseen, sillä rokote ei tuota aikuisille riittävää suojatehoa. Aikuisen ylähengitysteiden limakalvoilla on paljon vasta-aineita, jotka estävät nenäsumuterokotteen lisääntymisen ja tämän seurauksena riittävää suojatehoa ei synny.

Formaldehydiallergia

Formaldehydiallergia ei yleensä estä influenssarokotteen antamista.

Pistettävät influenssarokoteannokset sisältävät vain hyvin pieniä jäämiä formaldehydiä: valmisteesta riippuen enintään 10 tai 30 mikrogrammaa / annos.

Formaldehydiallergia ilmenee yleensä viivästyneenä paikallisena ärsytysoireena iholla. Se ei lisää rokotettavan riskiä saada anafylaktinen reaktio.

Formaldehydille allergisten rokottaminen

Antibioottiallergia

Antibiooteille yliherkät voi yleensä rokottaa, vaikka valmisteyhteenvedossa mainitaan antibioottijäämistä. Influenssarokotusta seuranneiden vakavien allergisten reaktioiden jälkeen influenssarokotuksesta päättää hoitava lääkäri yhdessä rokotettavan kanssa. 
Antibiootille allergisten rokottaminen

Asetyylisalisylaattihoito

Valmistaja huomauttaa, että asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkkeitä ei tulisi antaa lapselle ennen kuin 4 viikkoa on kulunut nenäsumuterokotteen antamisesta. Jos lapselle annetaan asetyylisalisyyliä sisältäviä lääkkeitä aiemmin, hän voi sairastua Reyen syndroomaan.

Guillain-Barrén oireyhtymä, GBS

Vastikään Guillain-Barrén oireyhtymään (GBS) sairastuneen influenssarokotuksesta päättää hoitava lääkäri yhdessä rokotettavan kanssa. Täysin ei voida sulkea pois sitä, että GBS-oireet pahenevat tai uusiutuvat hetkellisesti rokottamisen jälkeen. On kuitenkin muistettava, että riski saada GBS itse influenssasta on paljon suurempi kuin riski saada se rokotteesta.
Neurologisia tauteja sairastavien rokottaminen

Muuta lisätietoa: