Nopeutettu rokotusohjelma ja poikkeamat
Joskus kansallisen rokotusohjelman aikataulusta joudutaan poikkeamaan. Täydennä tällöin puutteellinen rokotussuoja mahdollisimman nopeasti. Huomioi aina rokotteiden minimiantovälit ja rokottamisen muistisäännöt.
Täydennä rokotusohjelma puuttuvilta osin
Jos rokotusohjelma on jäänyt kesken tai jokin rokotus on unohtunut, täydennä puutteellinen suoja.
Jos aikataulua joudutaan kiirehtimään esimerkiksi ulkomaille muuton vuoksi, voidaan aloitusikää alentaa ja annosvälejä lyhentää.
Katso myös:
- Maahanmuuttajien rokotukset
- Turvapaikkaa hakevien rokotukset
- Eri maiden rokotusohjelmia (WHO)
- Diasarja: Lasten ja aikuisten perusrokotusten täydentäminen
Rakenna rokotussuoja tarvittaessa alusta asti
Jos perusrokotukset puuttuvat tai sinulla ei ole tietoa annetuista rokotteista, rakenna rokotusohjelman mukainen suoja alusta asti.
Joskus jo annettujen rokotusten tuottama suoja häviää osittain tai lähes kokonaan perussairauden ja sen hoidon takia. Näin voi käydä esimerkiksi kantasolujen siirtopotilaille. Rakenna rokotussuoja tällöin kokonaan uudelleen ja täydennä sitä tarpeen mukaan.
Eri-ikäisten rokotusten aikatauluttamisesta on laadittu ikäryhmäkohtaisia sivuja. Sivuja voi käyttää apuna, kun rakennetaan puutteellisesti rokotetun rokotussuojaa mahdollisimman nopeasti kuntoon:
- 4–11-kuisena aloitettu rokotusohjelma
- 12–23-kuisena aloitettu rokotusohjelma
- 2–4-vuotiaana aloitettu rokotusohjelma
- 5–13-vuotiaana aloitettu rokotusohjelma
- Yli 14-vuotiaana aloitettu rokotusohjelma
Mikä rokote on elävä ja mikä ei? Lista rokotetyypeistä löytyy Mitä rokotteet sisältävät -sivulta.
Mitä rokotteet sisältävät?
Huomioi viitos- ja pneumokokkirokotusaikatauluista
Eri maissa käytetään erilaisia aikatauluja viitosrokotteen (DTaP-IPV-Hib) ja pneumokokkikonjugaattirokotteen (PCV) perussarjoissa.
- Pohjoismaissa käytetään 2+1 -aikataulua, jolloin kaksi ensimmäistä annosta annetaan lyhyellä aikavälillä toisiinsa nähden ja kolmas annos annetaan myöhemmin. Tavallisesti aikataulu on 3, 5 ja 12 kk.
- Muissa maissa saatetaan noudattaa 3+1 -aikataulua, jolloin kolme ensimmäistä annosta annetaan tiuhaan tahtiin ensimmäisen puolen vuoden aikana ja neljäs annos annetaan myöhemmin. Esimerkki 3+1 -aikataulusta: rokotteet annetaan 2, 4, 6 ja 18 kuukauden iässä.
Oleellista on huomioida esimerkiksi maahanmuuttajan kohdalla, onko hänelle aloitettu perussarja noudattanut 2+1- vai 3+1 -aikataulua. Rokotussarjaa täydentäessäsi tarkista, onko lapsi saanut sarjan viimeisen annoksen.
Käytettiin viitosrokotuksissa kumpaa aikataulua hyvänsä, seuraava tehoste eli nelosrokote DTaP-IPV annetaan neljävuotiaana tai aikaisintaan kahden vuoden kuluttua viimeisimmästä viitosrokotteesta.
Huomioi MPR-rokotuksen aikaistamisessa
Mikäli tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR) on annettu alle 11 kuukauden iässä, rokote katsotaan ylimääräiseksi annokseksi. Lapselle annetaan vielä kaksi MPR-rokotetta normaalin aikataulun mukaisesti, huomioiden minimiannosvälit.
Huomioi poliorokotuksista
Jos poliorokotukset on aloitettu alle 1-vuotiaana, tarvitaan yhteensä neljä annosta, joista vähintään kaksi tulee olla annettuna noin 1-vuotiaana ja sen jälkeen.
Jos kaikki poliorokoteannokset on annettu yli 1-vuotiaana, riittää yhteensä kolme annosta.
Oraalinen poliorokote (OPV) huomioidaan aivan samoin kuin inaktivoitu poliorokote (IPV) annettujen rokoteannosten määriä laskettaessa.