Siviilisäädyn selvittäminen ja asiakirjan hankkiminen äiti-lapsisuhteesta
Tällä sivulla kerrotaan, miten toimitaan, kun
- synnyttäneen äidin siviilisäädystä ei ole tietoa tai
- äiti-lapsisuhteesta ei ole merkintää väestötietojärjestelmässä eikä luotettavaa asiakirjanäyttöä.
Siviilisäädyn selvittäminen
Lastenvalvoja tarkistaa synnyttäneen äidin siviilisäädyn, jotta varmistutaan siitä, että lapsella ei ole jo isää synnyttäneen äidin avioliittoon perustuvan isyysolettaman nojalla. Jos äidin siviilisäädystä ei ole tietoa väestötietojärjestelmässä, ohjataan äitiä hankkimaan siviilisäädystään selvitys.
Toimi seuraavasti:
Ensi sijassa synnyttänyttä äitiä ohjataan hankkimaan kotimaansa viranomaisilta todistus siviilisäädystään. Tarvittaessa ulkoministeriön avulla voidaan tiedustella, minkälaisia todistuksia tai rekisteriotteita maasta on mahdollista saada (lue lisää: ulkoministeriön konsuliasioiden yksikkö). Myös edustuston antama todistus siviilisäädystä hyväksytään vanhemmuuden tunnustamisen vahvistamisasioissa, mikäli edustusto antaa siviilisäätytodistuksia.
- Vaikka asiakirjat pitäisi hankkia kolmansista valtioista tai laillistaa kaksivaiheisessa menettelyssä eli silloin, kun kyseessä ei ole toinen EU-valtio tai apostille-yleissopimukseen liittynyt valtio, niin asiakirjojen hankkiminen on lähtökohtaisesti ensisijainen toimintatapa.
- Vaikka asiakirjanäytön hankkiminen maksaisi perheelle esimerkiksi joitakin satoja euroja tai niiden saamisessa kestäisi useampi kuukausi, niin lähtökohtaisesti asiakirjaselvityksen hankkimisen katsotaan olevan perheelle kohtuullista. Aikaa arvioitaessa ratkaisevaa, kestääkö asiakirjojen hankkiminen pitkään henkilöstä itsestään johtumattomasta syystä.
- Kohtuuttomuutta arvioitaessa voidaan huomioida muun muassa perheen esittämä selvitys siitä, mitä toimenpiteitä viranomaiset maassa, josta asiakirjoja yritetään hankkia, ovat perheeltä edellyttäneet asiakirjojen hankkimiseksi ja mitä toimenpiteitä perhe on jo tehnyt saadakseen asiakirjat hankituksi.
Niissä tilanteissa, joissa todistusta ei perustellusta syystä ole saatavilla, voidaan poikkeuksellisesti ja tapauskohtaisesti hyväksyä synnyttäneen äidin antama oma vakuutus lastenvalvojalle: ”Minä, xx (henkilötunnus/syntymäaika) vakuutan, että en ole ollut naimisissa lapseni xx syntyessä.” Omaa vakuutusta voidaan käyttää esimerkiksi, jos maassa ei ole lainkaan toimivaa keskushallintoa tai maa on muuten niin sekasortoisessa tilassa, että todistuksia ei ole mahdollista saada. Joskus synnyttäneen äidin tilanne voi olla myös sellainen, ettei hän voi olla yhteydessä lähtömaahansa (pakolaisuus tai muu syy). Vanhemmuusasioiden yhteydessä synnyttäneen äidin siviilisäätyä ei aina merkitä väestötietoihin, vaan todistus/vakuutus mahdollistaa vain kyseisen yksittäisen vanhemmuusasian ratkaisemisen.
- Jos siviilisäädystä ei ole ollut mahdollista kohtuudella saada luotettavaa asiakirjaa, sovelletaan vanhemmuuden selvittämiseen vanhemmuuslain 29 §:n 2 momenttia. Prosessiin kuuluu tällöin aina oikeusgeneettinen vanhemmuustutkimus.
Jos synnyttänyt äiti saa muun viranomaisen kuin edustuston antaman todistuksen siviilisäädystään, ohjataan hänet ensi sijassa toimittamaan se Digi- ja väestötietovirastoon siviilisäädyn kirjaamiseksi väestötietojärjestelmään. Lue lisää Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta: Perhesuhteet ja siviilisääty
Asiakirjan laillistaminen ja käännättäminen
Lue lisää Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta: Laillistamisohje
Äiti-lapsisuhteen selvittäminen
Lastenvalvoja voi selvittää synnyttäneen äidin äitiyttä, ellei äiti-lapsisuhteesta ole merkintää väestötietojärjestelmässä, eikä kyseisestä suhteesta ole kohtuudella mahdollista saada luotettavaa asiakirjaa. Ensisijaisesti tulee kuitenkin toimia kuten edellä eli otaksuttu synnyttänyt äiti ohjataan hankkimaan todistus äiti-lapsisuhteesta kotimaansa viranomaisilta tai viranomaisilta siitä maasta, jossa lapsi on syntynyt.
- Jos luotettavaa asiakirjaa ei ole mahdollista saada, sovelletaan vanhemmuuden selvittämiseen vanhemmuuslain 29 §:n 2 momenttia. Prosessiin kuuluu tällöin aina oikeusgeneettinen vanhemmuustutkimus.
Apukysymyksiä edellä mainittujen asioiden selvittämiseen
Ennen kuin lastenvalvoja ottaa vanhemmuusasian selvitettäväkseen, hänen kannattaa kysyä asiakkaalta muun muassa:
- Oletko pyytänyt DVV:tä rekisteröimään perhesuhteen tai siviilisäädyn (äiti-lapsisuhde, siviilisääty, avioliitto)?
- Onko DVV pyytänyt täydennystä?
- Oletko saanut DVV:ltä päätöksen?
- Jos asiakas ei ole pyytänyt perhesuhteen tai siviilisäädyn rekisteröimistä, hänet tulee ohjata olemaan yhteydessä DVV:n kansainvälisiin asioihin rekisteröimisasian vireille laittamiseksi.
- Puh. 0295 536 320 (ma–pe 9–15), international(at)dvv.fi
- Mikäli lastenvalvojalle jää kysyttävää, aina voi ensin olla yhteydessä vanhemmuus(at)dvv.fi.