Virka-apupyynnöt ulkomaille

Silloin kun vanhemmuusasiaan osallinen asuu ulkomailla, lastenvalvoja voi pyytää ulkoministeriöltä virka-apua henkilön tapaamiseksi ulkomailla.

Vanhemmuuslain mukaan tunnustamislausuman, tunnustamisen johdosta kuulemisen sekä hyväksymislausuman voi ulkomailla ottaa vastaan sellainen Suomen edustustossa palveleva henkilö, joka voi konsulipalvelulain (498/1999) 33 §:n antaa edustuston toimipiirissä notaaripalveluja.

Lisäksi edellä mainitut henkilöt voivat antaa virka-apua vanhemmuuden selvittämistä varten toimitettavan neuvottelun järjestämiseksi sekä oikeusgeneettistä vanhemmuustutkimusta varten tarvittavan näytteen ottamiseksi.

Tällä sivulla

Asian hoitaminen edustustossa

Vanhemmuusasian hoitaminen edustustossa edellyttää, että edustuston virkailijalla on notaarin oikeudet. Lähtökohtaisesti vanhemmuusasian hoitamiseksi vaadittavat notaarin oikeudet on vain suurlähetystöjen virkailijoilla, mistä syystä vanhemmuusasiaa ei pääsääntöisesti ole mahdollista hoitaa esimerkiksi kunniakonsulaatissa.

Suomen suurlähetystöt maittain voi tarkistaa ulkoministeriön sivuilta. On syytä huomioida, että Suomella ei ole edustustoa joka maassa ja välimatkat saattavat olla joskus pitkiä. Lastenvalvojan olisi näin ollen hyvä mahdollisuuksien mukaan varmistaa jo etukäteen, onko ulkomailla asuvalla henkilöllä ylipäätään mahdollisuuksia matkustaa asian hoitamista varten Suomen suurlähetystöön. 
Suomen edustustot ulkomailla (ulkoministeriö)

Lastenvalvojaa pyydetään mahdollisuuksien mukaan tiedustelemaan ja selvittämään ennakolta myös mahdollisen oikeusgeneettisen vanhemmuustutkimuksen tarvetta, koska esimerkiksi silloin, kun osapuolilla ei ole luotettavaa selvitystä henkilöllisyydestään, on vanhemmuuslain mukaisesti tehtävä aina oikeusgeneettinen vanhemmuustutkimus.
Henkilöllisyyden toteamiseksi hyväksyttävät asiakirjat

Käytettävät asiakirjat

Lastenvalvojaa pyydetään liittämään virka-apupyyntöön ohjeet asian hoitamiseksi sekä tarvittavat vanhemmuuden selvittämisen asiakirjat.

Jotta vanhemmuuden selvittämiseen ja tunnustamiseen liittyvät kysymykset hoituisivat edustustoissa sujuvasti ja oikeat asiat tulisivat huomioiduiksi, ulkoministeriö edellyttää, että asiassa käytetään vain THL:n kaavan mukaisia esitäytettyjä asiakirjoja.

Asiakirjojen tulee olla kaksikielisiä (suomi-englanti), ellei ole tiedossa, että ulkomailla oleva henkilö ymmärtää suomea tai ruotsia. Näin siksi, että on todennäköisempää, että maailmalla oleva henkilö ymmärtää englantia kuin suomea tai ruotsia. Lisäksi edustuston on tarvittaessa helpompi löytää tulkki, joka osaa tulkata englannin kielen kuin tulkki, joka osaa tulkata suomen tai ruotsin.

Kaksikieliset asiakirjat ovat käytettävissä täytettävinä pdf-asiakirjoina. Asiakirjoihin ei tule täyttää valmiiksi henkilöllisyysasiakirjan tietoja eikä henkilön kertomusta, vaan nämä kohdat täytetään vasta edustustossa, kun asiakasta henkilökohtaisesti tavataan. Asian taustoittamista varten mukaan olisi hyvä liittää Suomessa asuvan osapuolen neuvotteluasiakirjan kopio.

Vanhemmuuden selvittämisessä käytettävät asiakirjat

Asianosaisen tiedot

Virka-apupyynnöstä tulee selvitä, onko henkilö tietoinen vanhemmuusasian vireillä olosta ja millä kielellä hän asioi. Lisäksi virka-apupyyntöön tulee kirjata henkilön yhteystiedot.

Tarvittaessa lastenvalvoja voi pyytää ulkoministeriöltä virka-apua henkilön osoitetietojen selvittämiseksi, mutta on hyvä kuitenkin huomata, että kaikissa valtioissa ei ole keskitettyä osoiterekisteriä, mistä syystä osoitetietojen selvittäminen ei ole aina mahdollista. Osoitetiedusteluihin liittyen lastenvalvoja voi olla yhteydessä ulkoministeriöön:

virkatodistus.um(at)gov.fi

Oikeusgeneettinen vanhemmuustutkimus

Virka-apupyynnöstä tulee selvitä, pitääkö lastenvalvoja oikeusgeneettistä vanhemmuustutkimusta tarpeellisena biologisen vanhemmuuden varmistamiseksi, tehdäänkö tutkimus puuttuvien henkilöllisyysasiakirjojen vuoksi vai tehdäänkö tutkimus vain, jos mahdollinen isä pyytää tutkimusta.

Jos asiassa tulee tehtäväksi/mahdollisesti tulee tehtäväksi vanhemmuustutkimus, virka-apupyyntöön lisätään kaksikielinen näytteenottoasiakirja. Asiakirjan tilaajakohta tulee täyttää ja allekirjoittaa. Lastenvalvoja ei lisää virka-apupyyntöön näytteenottovälineitä vaan THL:n oikeusgenetiikkatiimi toimittaa välineet ulkoministeriöön. 

Kun lastenvalvoja lähettää THL:lle Suomessa asuvien henkilöiden vanhemmuustutkimusnäytteet, tilausasiakirjan lisätietoihin tulee kirjata tieto siitä, mihin maahan virka-apupyyntö on lähdössä/lähtenyt.

Kustannukset

Ulkoministeriöllä ei ole käännös- ja tulkkipalveluita, vaan asiakirjat tulee lastenvalvojan toimesta tarvittaessa käännättää.

Jos asian hoitamiseen tarvitaan edustustossa tulkkia, tulevat tulkkikustannukset lastenvalvojan maksettavaksi. Lisäksi jos asiassa joudutaan poikkeuksellisesti tekemään virkamatka (esimerkiksi vankilakäynti), saattaa tästä tulla matkakuluja lastenvalvojan maksettavaksi. Ulkoministeriö on yhteydessä lastenvalvojaan mahdollisista kustannuksista ennen kuin asian hoitamista jatketaan. 

Yhteystiedot

Otattehan lisäkysymysten ja epäselvien tilanteiden osalta yhteyttä ulkoministeriöön mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta kaikki virka-apupyyntöön liittyvät seikat tulisivat huomioitua ja asianhoito lähtisi sujuvasti käyntiin alusta alkaen.

kpa-10(at)gov.fi

Mari Koukonen
Vastuuvirkamies
Ulkoministeriö
Puh. 0295 350 917
[email protected]

Virka-apupyynnön toimittaminen

Virka-apupyyntö liitteineen lähetetään ulkoministeriöön osoitteeseen:

Ulkoministeriö
PL 176
00023 Valtioneuvosto

Elatus- ja huoltosopimukset

Lastenvalvojaa pyydetään lisäksi pohtimaan mahdollisen elatus- ja/tai huoltosopimuksen tarve ja liittämään tarvittaessa virka-apupyyntöön myös valmiit sopimusehdotukset ulkomailla asuvan osapuolen allekirjoitettavaksi. On hyvä muistaa, että ulkoministeriö ei anna virka-apua edellä mainituissa sopimusasioissa, ellei asia liity vanhemmuuden selvittämiseen. 
Elatus- ja huoltosopimusten välittäminen (STM Kuntainfo)