Ajankohtaista
-
Sähköisen lääkemääräyksen toimintamallin päivityksessä on huomioitu siirtymä Kanta-lääkityslistan käyttöönottoon syksyllä 2026.
-
THL tarjoaa maksuttomia tukitilaisuuksia, jotka tukevat sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioita kirjaamisen edistämisessä. Tilaisuuksissa käydään läpi ajantasaiset ohjeistukset ja materiaalit, joiden avulla varmistetaan laadukas kirjaaminen.
-
Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluluokituksia harmonisoidaan. Luokitusten yhdenmukaistuminen vie sote-tiedonhallintaa kohti yhtenäisempää ja joustavampaa mallia. Harmonisoitujen luokitusten käyttö asiakas- ja potilastietojärjestelmissä takaa Kanta-palveluun tallennettujen tietojen sekä THL:lle toimitettujen hoitoilmoitusten yhdenmukaisuutta.
-
Uudistuksen tavoitteena on tukea hoidon jatkuvuutta kehittämällä kansallisia tietorakenteita, Kanta-palveluja ja niihin liittyviä järjestelmiä. Uudistuksen myötä tietojärjestelmät mahdollistaisivat asiakaskohtaisen kokonaisnäkymän – riippumatta siitä, missä asiakasta on hoidettu. Tavoitteena on yhdenmukainen tiedon hallinta, joka mahdollistaa myös sosiaali- ja terveydenhuollon välisen tietojen luovutuksen.
-
Sosiaali- ja terveydenhuollon kirjaamiskäytäntöjen ja tiedon laadun kehittäminen on edennyt merkittävästi vuosina 2022–2025 Suomen kestävän kasvun ohjelmassa (RRP).
-
THL on tehnyt velvoittavan päätöksen uuteen valtakunnalliseen hedelmöityshoitorekisteriin kerättävistä tiedoista. Tiedonantovelvollisuus koskee sekä julkisia että yksityisiä hedelmöityshoitoklinikoita. Uuteen rekisteriin kerätään tiedot tehdyistä hedelmöityshoitotoimenpiteistä 1.1.2026 alkaen.
-
THL kerää tietoa terveydenhuollon diagnostisen kuvamateriaalin käyttötarkoituksista ja säilytyskäytännöistä. Tietoa käytetään tulevan asiakastietolain valmisteluun ja kansallisen kuva-aineiston tietovarannon sisältöjen arviointiin.
-
Vuonna 2025 sosiaalihuollon tiedonhallintaa kehitetään määrätietoisesti sekä hyvinvointialueilla että sosiaalihuollon palveluja tuottavissa yrityksissä.
-
THL on julkaissut työpaperin, jossa tarkastellaan tavoitteellista verkostotyötä kansallisen ohjauksen, kehittämisen ja yhteistyön välineenä. Työpaperissa esitellään malli, joka auttaa jäsentämään laadukkaan verkostotyön sisältöjä.
-
Kela ja THL selvittävät yksityisen sosiaalihuollon toimijoiden Kanta-palveluun liittymisen tilannetta. Sosiaalihuollon Kanta-liittymisvelvoite lähestyy, sillä myös yksityisten palveluntuottajien tulee olla liittyneenä Sosiaalihuollon asiakastietovarantoon syyskuussa 2026.
-
Oikomishoidon toimenpiteiden kirjaamiseen yhdenmukaisella tavalla on valmistunut ohje. Ohje yhtenäistää oikomishoidossa käytettävien, kansallisen suun terveydenhuollon toimenpideluokituksen koodien käyttöä sekä niiden tulkintaa.
-
THL on julkaissut uuden ohjeen julkisten sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden tueksi SOTE-organisaatiorekisterin tietojen tarkastamista ja ylläpitämistä varten. Ajantasaiset tiedot tukevat asiakas- ja potilastietojen sujuvaa käyttöä ja organisaatioiden välistä tiedonvaihtoa.
-
THL selvittää kyselyllä tietoaineistojen siirtojen tilannekuvaa kunnissa ja hyvinvointialueilla vuonna 2025. Vastauksia toivotaan vuotta 2024 laajemmin myös kunnilta. Vastausten perusteella arvioidaan tuen tarvetta tietoaineistosiirroissa vuonna 2025 ja seuraavina vuosina.
-
Kuva-aineistojen tietovarannon toimintamallia on ajantasaistettu. Uusi julkaisu korvaa vuoden 2024 toimintamalliohjeet. Myös kuva-aineistojen tietovarannon toiminnalliset määrittelyt on päivitetty vastaavasti.
-
Suun terveydenhuolto: kirjaamisopas ja Suun terveydenhuollon potilaskertomusmerkintöjen toiminnalliset määrittelyt - dokumenttien päivitykset on julkaistu. Päivityksissä on huomioitu STH06 Suun terveydenhuollon esitiedot ja omahoito -tietosisällön laajennuksen muutokset.
-
Hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisten palvelujen järjestämisessä ollaan edistytty vuosina 2022-2025. Tiedot selviävät päivitetystä hyvinvointialueiden nykytilan ja kypsyystason arvioinnin raporttityökalusta.
-
Hyvinvointialueiden digitaalisten palvelujen kypsyystaso on kehittynyt kansallisesti myönteisesti. Edistystä on tapahtunut kaikissa arvioiduissa pääluokissa. Erityisesti vaatimustenmukaisuuteen ja turvallisuuteen keskittyvissä aiheissa ollaan kansallisesti jo pitkällä, toimintamalleissa ja prosesseissa riittää vielä kehitettävää.
-
THL on julkaissut yhtenäiset vaatimukset sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmille kansallisten koodistojen käytössä. Vaatimusmäärittelyn avulla parannetaan erityisesti Kanta-palveluihin liittyvien järjestelmien tiedon laatua ja järjestelmien käytettävyyttä.
-
Kirjaamisopas ohjeistaa hoidon tarpeen arviointiin liittyvien potilastietojen yhdenmukaiseen kirjaamiseen.
-
Hoitotyön rakenteisessa kirjaamisessa käytettävän FinCC-luokituskokonaisuuden käyttäjäoppaan version 1.4 englanninkielinen versio on julkaistu. Suomalainen hoitotyön luokituskokonaisuus (Finnish Care Classification, FinCC) muodostuu Suomalaisesta hoidon tarveluokituksesta (SHTaL), Suomalaisesta hoitotyön toimintoluokituksesta (SHToL) ja Suomalaisesta hoidon tulosluokituksesta (SHTuL).
Näytetään 1 - 20 / 42