Instruktioner för myndigheter om vattenburna epidemier

På den här sidan berättar vi hur man i kommunerna kan förbereda sig på vattenburna epidemier. På sidan finns också praktiska instruktioner för epidemisituationer.

Hur kan man förbereda sig för en vattenburen epidemi?

Bekanta dig på förhand med Valviras praktiska anvisningar om utredning av vattenepidemi.

Läs mer: Förfaranden för tryggande av hushållsvattnets kvalitet (Valvira, se dokumentet Sjukdomsalstrande mikrober som finns på sidan) 

Vid en vattenburen epidemi börjar kommunens epidemiarbetsgrupp utreda epidemin. I den praktiska verksamheten ligger huvudansvaret hos den kommunala hälsoskyddsmyndigheten, som ansvarar för tillsynen över hushållsvattnet. I epidemisituationer behövs samarbete mellan myndigheter, vattenverk, experter och laboratorier som undersöker prover.

Kommunen ska ha en arbetsgrupp för utredning av epidemier, vars sammansättning och verksamhet för att utreda vattenburna epidemier regleras i statsrådets förordning 1365/2011. 

Läs mer: Statsrådets förordning 1365/2011 om utredning av livsmedels- och vattenburna epidemier

Praktiska anvisningar:

  • Håll kontaktuppgifterna och instruktionerna uppdaterade. På så sätt kan en vattenburen epidemi bekämpas så snabbt och effektivt som möjligt.
  • Öva på att sköta epidemisituationer på förhand. Fundera redan på förhand på arbetsfördelningen mellan olika aktörer.
  • Skaffa nödvändig kompetens och utrustning.
  • Förbered er på epidemier och i synnerhet på att inleda desinfektion av hushållsvattnet tillsammans med grannkommunerna och grannvattenverken.

Genom riskbedömning och riskhantering inom vattenproduktionskedjan kan man på förhand kartlägga och minimera de faktorer som kan bidra till en vattenburen epidemi.

Informationsplan

Planera redan på förhand hur man informerar om en vattenburen epidemi. Gör en meddelandemall och översätt den till de språk som behövs. Informationskanalerna kan vara kommunens och vattenverkets webbplatser, sociala medier, lokalradio och -tidningar, meddelanden till hushåll och anslagstavlor, masstextmeddelanden och TV.

Vid allvarliga vattenburna epidemier kan det vara nödvändigt att ordna en telefonjour som besvarar vattenanvändarnas frågor.

Läs mer: Anvisningar om krisinformation för vattentjänstverk (Vattenverksföreningen, på finska) 

Gör så här under en vattenburen epidemi

  • Vidta åtgärder genast när du börjar misstänka en vattenburen epidemi.
  • Gör en anmälan till RYMY-systemet där livsmedels- och vattenburna epidemier rapporteras:
    Systemet RYMY (Livsmedelsverket)
  • Informera vattenanvändarna om föroreningen av hushållsvattnet. Informationen ska vid behov vara tillgänglig även på andra språk utöver finska. 
  • Begränsa användningen av hushållsvatten. Uppmana vid behov vattenanvändarna att koka dricks- och matlagningsvattnet i minst 5 minuter.
  • Ordna vid behov alternativ vattenförsörjning.
  • Ordna undersökning av vatten- och patientprover. Undersök, förutom indikatoranalysen, även förekomsten av misstänkta sjukdomsalstrande mikrober av vattenproverna:
    Vattenanalyser 
    Utredning av matförgiftningsepidemi - Mikrobiologiska undersökningar av patientprover (Åtgärdsanvisning, på finska) 
  • Se till att nödvändiga epidemiologiska undersökningar för att utreda epidemin utförs.
  • Vattenverket ska i samarbete med den kommunala hälsoskyddsmyndigheten utreda orsaken till nedsmutsningen. Vattenverket ska, om möjligt, korrigera orsaken och skydda dricksvattnets kvalitet. Vattenledningsnätet, förorenat med hälsofarliga mikrober, måste desinficera med klorkemikalier. Nivån på kloreringen i det förorenade nätverket beror på den vattenburna epidemins omfattning och svårighetsgrad. Att klorera vattennätverkets yttersta ändar kan ta länge och förutsätta specialåtgärder, till exempel avtappning av vatten, införsel av klor på flera punkter i nätverket och rengöring av nätverket från sediment.
  • Försäkra dig om hushållsvattnets säkerhet genom vattenundersökningar innan användningsbegränsningarna och vattenkokningsuppmaningen upphävs.
  • Informera vattenanvändarna om epidemins upphörande och upphävandet av begränsningarna i vattenanvändningen.

Ovan har åtgärderna listats mycket kort. Detaljerade anvisningar finns i Valviras anvisning om vattenburna epidemier, som har sammanställts utifrån en omfattande arbetsgruppsverksamhet.

Läs mer: